Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony komoly önellentmondásba keveredett az idősotthon kapcsán, kezd egyre jobban kicsúszni a lába alól a talaj

Békési Marcell

2020.04.09. 18:16

Korábban azt írta, hogy csak azért van sok fertőzöttről hír, mert a főváros maga teszteli a betegeket, ma viszont felháborodva közölte, hogy ő is csak a sajtóból tudja, hogy mennyi fertőzött van. Az egyik biztosan nem igaz.

Hosszú védekező hangvételű magyarázatot tett közzé a fővárosi önkormányzat a honlapján a Pesti Úti Idősek Otthonának esete kapcsán.

A fővárosi fenntartású idősotthonból múlt csütörtökön szállítottak öt lakót koronavírus gyanújával kórházba, és mára száznál is több 75-85 éves kor közötti lakó fertőződött meg vele.

A “Tények és hazugságok” című írásban a fővárosi önkormányzat kitér a legfontosabb kérdésekre, és próbálja magyarázni a bizonyítványát, miközben néhány erős önellentmondásba is keveredik.

Arra a kérdésre, hogy miért lehet sok koronavírusos esetről tudni a budapesti idősotthonokban úgy válaszol, hogy

[csak azért érkezik ennyi hír koronavírusos esetekről] mert a főváros saját forrásaiból, saját maga által beszerzett szűrővizsgálatokkal folyamatosan szűri az idős betegeket és az ápolókat.

Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely viszont már másnap reggel elszólta magát.

Ma délelőtt a budapesti főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem tájékoztatta őt arról, hogy az általa fenntartott idősotthonban száznál többen is megfertőződtek, és ezért neki is az Operatív Törzs sajtótájékoztatójából kellett megtudnia.

Ebből a kettőből az egyik egészen biztosan nem igaz:

hogyha azért van sok fertőzött az idősotthonban, mert ők maguk tesztelik, akkor hogyhogy nem tudott róla?

Valószínűleg az történhetett, hogy április 8-án, mikor az írás megszületett és feltöltötték a főváros honlapjára, még nem sejtették Karácsonyék, hogy ennyire sok fertőzöttet talál majd a kormány.

Emiatt alkothatták meg azt a narrtívát, hogy „mindenütt ugyanennyi fertőzött van, csak ők bezzeg tesztelnek, mások meg nem”, ráadásul el is titkolják.

Idézetben is felszólították a kormányt, hogy ne hazudjon többet, hozza nyilvánosságra a valós adatokat, mint ahogy ők is nyilvánosságra hozták az általuk elvégzett – valójában valószínűleg soha fel nem vett – tesztek adatait:

Ezért kezdeményeztük, hogy az operatív törzs a többi idősotthon járványügyi adatait is hozza nyilvánosságra.

- írják.

De menjünk még tovább: a hivatalos magyarázat szerint ők lezárták az intézményt, és a fertőzés lehet, hogy ez előtt jutott be az idősotthonba.

“a fertőzés bekerülhetett már a látogatási tilalom előttről. Az idős, beteg embereket a járvány előtt is rendszeresen szállították kórházi kezelésre, sokan a kezelés után is visszakerülnek az intézménybe”

Az egyetlen probléma ezzel, hogy az első öt fertőzöttet koronavírus gyanújával múlt csütörtökön, tehát már bőven áprilisban szállították kórházba, viszont a kijárási tilalmat már március 9-én bevezették. És nem, nem a fővárosi önkormányzat, hanem az országos tisztifőorvos utasítására.

Az idősotthon honlapján olvasható, hogy a kijárási tilalmat már március elején bevezették, és nem a főváros utasítására.

 

Tehát semmilyen tilalmat nem vezetett be az önkormányzat, mint ahogy állítja, de ami még ennél is furcsább, hogy

amennyiben a fertőzés valóban március elején érkezett az idősotthonba, legalább három hétig lappangani tudott 75 év feletti, sokszor súlyos beteg idősek között.

A vírus hivatalos leghosszabb lappangási ideje egyébként 21 nap, de időseknél a megfertőződéstől a halál beálltáig átlagosan csak 11 nap telik el, vagyis szinte csodára lenne szükség ahhoz, hogy egy ilyen betegség egy idősotthonba 3 hétig nyomtalan maradjon.

Ráadásul úgy maradt nyomtalan három hétig, hogy a fővárosi önkormányzat saját bevallása szerint folyamatosan tesztelte az alkalmazottakat.

Ez tehát egyértelműen nem igaz.

Emlékezzünk csak rá, milyen nagy mellénnyel mondta az ellenzék pár hete, hogy majd Soros millió eurós adományából vesznek tesztkészleteket, és a kormány helyett majd ők elvégzik a feladatot. Nos, ma úgy állunk, hogy nem a főváros végzi a kormányzati feladatokat, hanem a kormány vette el a főváros kezéből az önkormányzati hatáskörű ügyet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Csak ma több mint 850 millió forintnyi versenyképességi támogatást osztott ki a kormány

Csak ma több mint 850 millió forintnyi versenyképességi támogatást osztott ki a kormány

A magyar gazdaság szereplőinek új világgazdasági versenyben kell helyt állniuk a koronavírus-járvány után – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak átadásán.

Már a Parlamentben is Karácsony töketlenkedése a téma

Az idősotthonok fenntartóinak felelősségét firtatta a Parlamentben Dunai Mónika a Fidesz képviselője. Kásler Miklós miniszteri válaszában rámutatott: az ilyen intézményekben élőkről gondoskodás a fentartó felelőssége. Így a megfelelő személyzet nélkül működő Pesti úton megfertőződött 310, és az elhunyt 45 idős lakó is a fenntartó Főváros, így Karácsony Gergely főpolgármester felelősségét terheli.

És jönnek, és jönnek... 400 migránst tartóztatott fel a líbai parti őrség

Csak hetekre tudott gátat vetni az Európában dúló járvány az Afrikából ideáramló tömegeknek. Még alig csendesedik, de máris százával indulnának vagy kelnek is útra a fekete kontinensről a migránsok. Most alig két nap alatt közel négyszáz tengerre vágyó kalandort zavartak vissza a líbiai parti őrség fegyveresei.

Beszámoló a fehér pokolból

„«A gyerekek meg vannak rémülve, mert nem találkoztak még ennyi emberrel. A kisebbik sírt, amikor meglátott egy autót, amibe aztán bele is kellett ülnie. Soha nem utazott még autóban.» A fentiek nem a gyerekeit egy dzsungelben nevelő apa szavai, miután hős felfedezők kimentették őket a kegyetlen vadonból. A fentiek egy gyerekeit a tranzitzónában nevelő apa szavai, miután az Európai Bíróság kimentette őket a fogságból.”

Elindították, most meg majd előrejelzik a koronavírus terjedését a kínaiak

Elindították, most meg majd előrejelzik a koronavírus terjedését a kínaiak

Összeesküvéselmélet-kedvelők figyelmébe: online rendszert indít el Kína az új koronavírus globális terjedésének előrejelzésére – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Vagyis ezentúl megmondják előre, hogy a tőlük indult járvány hol milyen mértékben terjed tovább.

Feloldják a rendkívüli állapotot Japán egész területén

Japán egész területén feloldják a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott rendkívüli állapotot

Váltóhiba miatt fennakadások vannak a Nyugati pályaudvaron

Meghibásodott egy váltó a Nyugati pályaudvaron, ezért fennakadásokkal közlekednek bizonyos vonatok hétfő délután.

Orbán Viktor állja a sarat, ellenzéki kérdésözön a parlamentben

Országgyűlési pillanatokat idézett föl Orbán Viktor legfrissebb Facebook-bejegyzése.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére