Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony Gergelyék adóemelést akarnak

Bokor Gábor

2019.07.15. 10:40

A költségvetési törvény vitájához nyújtott be egy tervezetet a Párbeszéd, melynek egyértelmű hatása az adóemelés és a családi adókedvezmények elvétele lenne.

Javaslatot mutatott be a Párbeszéd, milyen gazdasági terveik lennének és hogyan változtatnák meg a mostani költségvetést. A Magyar Nemzet ízekre szedte a javaslatot, mely azzal járna, hogy a kedvezményeket elvennék, az adókat megemelnék, emiatt pedig többet kellene költeni a boltokban. Karácsony Gergelyék csomagja a gyurcsányi úton jár, a teljes államcsőd felé vezetné az országot.

Hemzseg a kreatív adóemelési ötletektől

– így jellemezték a Párbeszéd csomagját, melyet azóta szerencsére elutasítottak.

A bevándorláspárti egylet öt új adót vezetne be, egyik ezek közül a karbonadó lenne, mellyel 225 milliárd forintot akarnának bezsebelni. Bár nem részletezték, pontosan milyen módszerrel szereznék meg az összeget, a lap szerint az üzemanyagárak emeléséről lehet szó, így literenként ötven forinttal drágulna a benzin és a gázolaj ára Karácsony Gergelyék miatt.

Amennyiben a szállítmányozó cégekre vetnék ki a karbonadót, akkor szinte biztosra vehető, hogy a sarcot a vállalkozások rövid úton áthárítanák a vevőkre, így a százmilliárdos összeg nagyobb részét, ha nem az egészét végül a lakosság fizetné ki, minden évben. Mivel közúton szállítják sok más mellett az élelmiszerek alapanyagait, a késztermékeket és a gyakran választott egyéb árucikkek legnagyobb részét, így biztosra vehető, hogy a mindennapi élet kiadásai emelkednének a karbonadó miatt

– írják.

A Párbeszéd magát zöldpártnak beállítva az áram- és hőtermelő cégeket is megadóztatná, ami akkora áremelkedést jelentene, hogy a rezsicsökkentéssel alacsonyan tartott árakat és feljebb emelné. Magyarországon jelenleg 9 százalékos a társasági adó, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban, ezen is változtatna a baloldali párt.

A kilencszázalékos társasági adó minden esetben és mindenki számára figyelemfelkeltő: jó érv amellett, hogy egy vállalat Magyarországra költözzön. Vagyis az alacsony teher olyan versenyelőnyt jelent, amely beruházásokat, fejlett technológiát csábíthat az országba – a kilencszázalékos adónak tehát a munkahelyteremtés és a versenyképesség, végső soron a gazdasági növekedés szempontjából is érdemi jelentősége van

– állítják a lap szakmai hozzászólói.

A Párbeszéd a tervezettnél 480 milliárd forinttal többet szedne be társasági adó címén, ami arra enged következtetni, hogy kialakítanának egy második kulcsot is, azaz nagyobb adóterhet rónának a közepes és nagyvállalatokra. Ez akár gátja is lehetne egyes jelentős beruházásoknak.

A mikropárt visszaállítaná a Gyurcsány-kormány időszakából ismert többkulcsos szja-rendszert, és hozzányúlnának a gyermekkedvezmények mostani szisztémájához is. A Párbeszéd által a négy adóból beszedni kívánt 215 milliárdos tétel ugyanis éppen elég nagy ahhoz, hogy komoly gondokat okozzon, ha nem érkezik be az államkincstárba.

A Párbeszéd indítványát, az ellenzék további több száz módosító javaslatával együtt, a múlt heti költségvetési szavazás során vetette el az Országgyűlés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére