Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Józsefváros után három megyeszékhelyen is idõközi választások jönnek

Forisek Ádám

2018.07.11. 08:39

Önkormányzatiképviselõ-választást tartanak három megyeszékhelyen is: Miskolcon, Sopronban és Veszprémben. A bevándorláspárti ellenzék abban bízik, hogy lehet esélye, de már eléggé elbátortalanodott a taktikázást illetõen.

Ahogy arról mi is írtunk, Sára Botond fideszes jelölt elsöprő győzelemmel nyerte meg a józsefvárosi időközi polgármester-választást, valamint az V. kerületi önkormányzatiképviselő-választást is a Fidesz-KDNP nyerte meg.

Most vasárnap Sopronban, Veszprémben és Miskolcon tartanak önkormányzatiképviselő-választásokat. Mindhárom megyeszékhelyen kormánypárti polgármester és városi közgyűlési többség dolgozik. A helyi politikai erőviszonyokat nem befolyásolják a szavazások, de jelzésértékűek lehetnek néhány hónappal az országgyűlési választások utáni politikai hangulat megítélésében.

Sopronban az 1-es választókörzetben azért kell új képviselőt választani, mert a Fidesz-KDNP-s Barcza Attilát országgyűlési képviselővé választották. A körzetben 4198 választópolgár él. Érdemes megemlíteni, hogy az ellenzék itt nem a “független, civil” induló közös támogatását választotta: az MSZP színeiben indul Sógor Ferenc a többi balos párt és a Jobbik pedig nem indul. A kormánypárti jelölt Filep Márk, és két független Németh Ede és Rétfalvi Csaba is megméreti magát.

A hosszú évek óta jobboldali Sopron 1-es körzetében 2014-ben Barcza 50,2 százalékkal győzött, a megyei jogú város 12 egyéni körzetéből a baloldali összefogás négy éve csak egyben tudott egyéni mandátumot nyerni, a többi városrészben a Fidesz-KDNP tarolt.

A polgármester, Fodor Tamás is fideszes. Az időközi választás eredménye tehát nem fogja befolyásolni a városi közgyűlés erőviszonyait, a masszív jobboldali többséget.

Veszprémben ugyanez lesz a helyzet, akárki is nyeri a vasárnapi választást, hiszen itt 2014-ben mind a 12 körzetet a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték el, a polgármester pedig a kormánypárti Porga Gyula lett. A 8-as körzetet akkor a most országgyűlési képviselővé választott Ovádi Péter nyerte el, 54 százalékos eredménnyel. A baloldali összefogás csak 26 százalékot ért el a négyezernél alig több szavazópolgár lakta körzetben.

Ovádi április 8-án, az országgyűlési választáson a teljes baloldal által támogatott “civilt”, Kész Zoltánt verte meg elég meggyőző fölénnyel, 48,7:31,4 százalékos arányban.

Különös, hogy a 2015-ös időközi országgyűlési választáson elsőként Veszprémben kipróbált “független” modellt a baloldal most már itt sem meri elsütni. A baloldali pártok és a Jobbik a 8-as egyéni körzetben a legegyszerűbb megoldást választották, nem támogatnak független jelöltet, inkább el sem indulnak a szavazáson. A “meccs” két induló, a Fidesz-KDNP-s Kovács Áron és az LMP-s Zelenák Adrián között fog eldőlni.

A baloldali pártok – vagy inkább a balliberális média – azonban az egykori balos fellegvárra, Miskolcra figyelnek. Mi is beszámoltunk arról, hogy itt a Jobbiktól az MSZP-ig beálltak egy “független” jelölt mögé, aki nem más, mint "Rokker Zsoltti”, azaz Erdei Sándor. Miskolcon egyébként ugyancsak képviselői összeférhetetlenség, lemondás miatt kell időközi választást tartani a 12-es választókörzetben, amelynek eddigi önkormányzati képviselője, a Fidesz-KDNP-s Hubay György nyerte a tavaszi országgyűlési választást.

A Fidesz-KDNP Hubay György közvetlen munkatársát, Nagy Ákos ügyvédet indítja, aki a közgyűlés jogi bizottságának külsős tagja. A szavazólapokon szerepelni fog még Erdei Sándor, Molnár Zsolt független induló, és a Munkáspárt-Magyar Munkáspárt jelöltje, Fülöp József Istvánné is – összegzi a Figyelő.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére