Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Kétharmad
 
 
 
 

Jogszerûek az önkormányzatok népszavazási kampányai

Vincze Viktor Attila

2016.09.30. 21:28

Jogszerû az önkormányzatok által a népszavazással kapcsolatban folytatott kampánytevékenység - ezt állapította meg a Kúria csütörtöki határozata. Az Alapjogokért Központnak a kúriai határozattal kapcsolatban nyilvánosságra hozott értelmezõ elemzése szerint a bírói testület határozata alapján az önkormányzatoknak nem kell semlegesnek maradniuk és kampányolhatnak akár a kormány és a "nem" szavazatok leadása mellett is.

A Kúriának a most csütörtökön meghozott végzésében lényegében arról kellett döntenie, hogy az önkormányzatok ilyen típusú tevékenysége kampánytevékenységnek minősül-e, és amennyiben igen, akkor ez jogszerű-e. A bíróság mindkét kérdésre igennel válaszolt, kimondva, hogy

nincs olyan elvi alap, amely alapján a helyi önkormányzatok nem, de a kormány, civil szervezetek, egyházak, parlamenti és nem parlamenti pártok, azaz mindenki más kampánytevékenységet folytathatnak."

Sőt, a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez szükséges is lehet annak ismerete, hogy helyi önkormányzatok többsége milyen állásponton van.

A legfelső bírósági testület határozatával kapcsolatban az Alapjogokért Központ elemzést tett közzé, amelyben azt emelte ki, hogy

döntésével a Kúria amellett foglalt állást, hogy biztathatják a helyi képviselőtestületek az állampolgárokat a népszavazáson való részvételre." 

Emellett a Kúria döntése azt is rögzítette, hogy az önkormányzatoknak ilyen esetekben nem kell semlegesnek maradniuk és kampányolhatnak akár a kormány és a "nem" szavazatok leadása mellett is.

 Az Alapjogokért Központ jogértelmező elemzése úgy fogalmaz, hogy a Kúria döntése szerint a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez szükséges is lehet annak ismerete, hogy a helyi önkormányzatok többsége a kormánnyal egyetért-e: a más véleményekkel versengő kormányzati álláspont a közhatalmat gyakorló állam egységes, vagy éppenséggel nagyon is megosztott álláspontja.Emiatt tehát a népszavazás tisztaságát, esélyegyenlőségét nem sérthetik meg kampányukkal az önkormányzatok, hiszen mint a közhatalom önálló szereplői, véleménybefolyásoló versengésben vesznek részt. Ugyanez vonatkozik a közpénzek felhasználásának tényére is, mely a versengésben való részvétel szükségszerű következménye.

A bírósági döntésre azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben a Nemzeti Választási Bizottsághoz, majd a Kúriához is többen fordultak az egyes önkormányzatoknak a népszavazási eljárás során kifejtett tevékenysége miatt. Számos önkormányzat, illetve képviselő-testület buzdított a népszavazáson történő részvétel mellett, fogadott el olyan határozatot, mely kifejezetten a kormány támogatására és a "nem" szavazat leadására szólított fel. Olyan önkormányzatok is voltak, melyek kampánytevékenységükre külön összeget csoportosítottak át költségvetésükből. Tekintettel arra, hogy az utóbbi években elfogadott választási jogszabályokhoz még kevésbé alakult ki stabil joggyakorlat, és a kormány által kezdeményezett népszavazás egyébként is egy speciális eset, a jogi megítélés kapcsán kétségek merültek fel.

OLVASTAD MÁR?

Kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A kitoloncolások könnyítése miatt sivalkodik az Európa Tanács

Miközben már lassan 250 ezer migráns él úgy Németországban, hogy elutasították a menedékkérelmét, Strasbourgban azon aggódnak, hogy ne utasíthassák ki őket.

Ujhelyi István kifelejtett valamit a vagyonnyilatkozatából?

Ujhelyi István kifelejtett valamit a vagyonnyilatkozatából?

Kétharmad

A Magyar Hírlap kiderítette, hogy Ujhelyi Istvánnak, az MSZP EP-választási kampányát vezető, patkányozó szocialista politikusnak van egy a 2014-es vagyonnyilatkozatából valahogyan kifelejtett sok millió forintos értékű és haszonélvezeti jogként birtokolt badacsonyi ingatlana.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

Juncker szerint a bevándorlásellenesek „hazájukba szerelmes hülyék”

Egy CNN-nek adott interjújában jött rá az őszinteségi roham az „isiászos” politikusra.

A kutatások alapján semmi jóra nem számíthat a bevándorláspárti ellenzék

A kutatások alapján semmi jóra nem számíthat a bevándorláspárti ellenzék

Kétharmad

A közvélemény-kutatási felmérések és például a szavazatszámláló bizottságokba delegált ellenzéki tagok száma alapján is az várható, hogy a május 26-ai EP-szavazáson a Fidesz győzelme mellett a korábbi uniós választáshoz képest kevesebb mandátumhoz juthatnak majd a bevándorláspárti magyar ellenzéki pártok.

A Soros-féle Avaaz a Facebook-cenzúrát meglovagolva kampányol

A Soros-féle Avaaz a Facebook-cenzúrát meglovagolva kampányol

Amerika, London, Párizs

Az Avaaz online aktivistahálózat tovább folytatja EP-választási kampányát, legújabb körlevelükben a Facebookon keresztül buzdítják szavazásra a bevándorláspártiakat.

Egy német lap szerint a náci időket idézi a magyar családpolitika

Egy német lap szerint a náci időket idézi a magyar családpolitika

Kétharmad

A cikk szerzője úgy véli, a magyar családpolitika a múltba réved és ellentétes a nyitott társadalom eszmeiségével, melynek alapja a bevándorlás elősegítése.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére