Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jogállam: cifra különbségek bírálóink rovására, mégis mi vagyunk a rosszak

888.hu

2020.10.03. 18:46

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán ma a kettős mércével kapcsolatban fellelhető cifra különbségeiről közöl könnyen a laikusok számára is megérthető bejegyzést. Fókuszba természetesen az Európai Bizottság Magyarország és BENELUX, illetve az északi tagállamokról szóló jogállamisági jelentéseinek összehasonlítása áll.

Duo si faciunt idem, non est idem. Ha ketten teszik ugyanazt, az nem ugyanaz. Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése hű a latin mondáshoz. A tegnapi bevezető után következzék egy mesterkurzus a kettős mércéhez a magyar, illetve a „jogállamiság barátai”, vagyis a BENELUX és az északi tagállamok jelentéseinek összevetése alapján.

A Bizottság megkérdőjelezi a magyar ügyészség függetlenségét annak ellenére, hogy

a legfőbb ügyész egyetlen más szervnek vagy közjogi méltóságnak sincsen alárendelve és nem utasítható. Belgiumban, Dániában, Hollandiában és Luxemburgban az igazságügyi miniszter még konkrét ügyekben is utasíthatja az ügyészséget, Finnországban pedig a kormány felmentheti vagy felfüggesztheti a legfőbb ügyészt.

A Bizottság emiatt nem aggódik.

Magyarország rendelkezik átfogó antikorrupciós stratégiával, amit a Bizottság a horizontális jelentésében nem tart fontosnak megemlíteni.

Finnország és Svédország korrupcióellenes erőfeszítéseit viszont annak ellenére is megdicséri a Bizottság a jelentésében, hogy antikorrupciós stratégiáját még nem fogadta el.

A Bizottság hosszasan ecseteli a magyar bejelentővédelemre vonatkozó törvény vélt hiányosságait. Belgium esetében viszont csak röviden megemlíti, hogy ilyen átfogó szabályozásuk nincs is.

Az Európa Tanács újságírók védelmét szolgáló platformján Magyarországgal és Belgiummal szemben 2019-2020-ban ugyanannyi bejelentés érkezett. Ezt a Bizottság úgy értelmezi, hogy Magyarországon az újságírókat érő veszély „rendszerszintű”, míg Belgiumban „viszonylag ritka”.

Mára talán elég is ennyi. Folytatás következik holnap olyan jogállamisági problémákkal, amelyek valamilyen csodálatos oknál fogva kimaradtak az országjelentésekből.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére