Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jobban ismerjük magunkat, mint a világ többsége

888.hu

2015.12.10. 21:55

A világ 33 országában, köztük Magyarországon is végzett kutatást az Ipsos. Megvizsgálták, hogy a valós adatoktól mennyire tér el az emberek szubjektív becslése. Nincs miért szégyenkeznünk, többnyire két lábbal a földön állunk.
Migránsok mindenütt!

Természetesen rákérdeztek a migrációra, az embereknek arra kellett tippelniük, szerintük a lakosság mekkora részét teszik ki a bevándorlók. Mi is fölé lőttünk, 15 százalékra becsültük, pedig a tény az, hogy az ország minden huszadik lakosa született máshol.

Latin-Amerikában viszont mintha nem is értették volna a kérdést, nagyságrendi tévedésben vannak. A brazilok, peruiak és kolumbiaiak vagy nem láttak még soha bevándorlót, amire a számok alapján jó esély van, vagy csak kitalálták, hogy kettővel odébb teszik a tizedesvesszőt.

A magyarok majdnem telibe találták, hogy hány 25 és 34 év közötti ember él együtt a szüleivel. A 48 százalék egyébként a harmadik legmagasabb arány, a közép-európai és mediterrán országok vezetnek, viszont a svéd és norvég fiatalok közül csak minden 25. nem repült ki a fészekből.

Ha az internet elterjedtségében annyira nem is állunk jók, legalább tisztában vagyunk vele, közel jártunk a 74 százalék eltalálásához. Nem úgy, mint az indiaiak, akik háromszorosan túlbecsülték az arányt.

A nőkről rengeteget tudunk

Szintén eléggé képben vagyunk azzal kapcsolatban, hogy csak a politikusaink egytizede nő. Ez egyébként a legalacsonyabb arány, a lista elején a skandinávok mellett ott van Spanyolország, Mexikó és Dél-Afrika is. Azt a kutatás nem teszi hozzá, hogy ezekben az országokban minimum 40 százalékos kötelező vagy önkéntes kvótát használnak.

Abba is majdnem beletrafáltunk, hogy a munkavállalási korú nőknek több mint fele dolgozik. Izraelben valamit benéztek, mert egyharmad körüli volt a tipp, és kétharmad a valós arány. Talán a vallási konzervatív válaszadók véleménye rontott az számon.

Tévedhetetlenek azért mi sem vagyunk

Nem néztünk eléggé magunkba, amikor a túlsúlyosak arányáról kérdeztek; a magyaroknak nem a fele, hanem 60 százaléka elhízott. Szaúd-Arábiában 43 százalékpontot tévedtek, szóval vagy nincs náluk tükör, vagy csak áltatják magukat, mint az izraeliek és a törökök. Kár, hogy nem kérdeztek meg több térségbeli országot, mert lehet, hogy ez a közel-keleti béke kulcsa.

A nem vallásos emberek arányát szinte mindenhol túlbecsülik, mi 19 helyett átlagosan 39 százalékra tippeltünk. A legkevesebb hívő Japánban van, míg a legtöbb Indiában, ahol szinte mindenki az. A többi országhoz hasonlóan mellélőttünk a falusiak arányát tekintetve is: azt hittük, majdnem az emberek fele él városon kívül, de csak 29 százalékuk.

A két legnagyobb tévedésünk lakosság életkorával kapcsolatos. Eléggé túlbecsültük a 14 év alatti gyerekek arányát. Ennek fényében szinte érthetetlen, hogy miért gondoljuk azt, hogy a magyar emberek átlagéletkora 63 év. Ilyen pedig sehol a világon nincs, nálunk is csak 41 év.

Amiről szemérmesen hallgattunk

Egy kérdéscsoportból diszkvalifikáltak minket: a válaszadókat arról is kérdezték, hogy szerintük a társadalom összvagyonának mekkora részét birtokolja a leggazdagabb 1 százalék. Valószínűleg nincs pontos adatunk a valóságról.

A többiek közül a legnagyobb tévedésben a britek vannak, ők 36 százalékponttal túlbecsülték a vagyonkoncentrációt. A másik véglet az oroszok, ők jócskán alálőttek: a többi ország becslésével összhangban ők 53 százalékra tippeltek. Azzal viszont nem számoltak, hogy náluk a legvagyonosabb a legfelső réteg, kereken 70 százalék az övék. Ebből a szempontból a legigazságosabb társadalom a belga és az új-zélandi, náluk az arány nem éri el az egyötödöt.

Az ítélet
A legpontosabb válaszokat sorrendben Dél-Korea, Írország, Lengyelország, Kína és az USA polgárai adták. Mexikó, India, Brazília, Peru és Új-Zéland lakosai viszont álomvilágban élnek. Mivel a vagyonnal kapcsolatos kérdésekből kimaradtunk, mi nem kerültünk fel végső listára. Pedig ránézésre nem voltunk rosszak, valószínűleg a lista felső harmadában lennénk. Akik meg előttünk végeztek, azok úgyis biztos csaltak.

(Ipsos)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Salvini: kilencvenkilenc százalékban egyetértünk Trumppal

Salvini: kilencvenkilenc százalékban egyetértünk Trumppal

Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz, mint most – állapította meg hétfőn Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője, miután Washingtonban tanácskozott Michael Pompeo külügyminiszterrel és Mike Pence alelnökkel.

Trump: megkezdjük az illegális bevándorlók kitoloncolását

Az amerikai hatóságok a jövő héten megkezdik az illegális migránsok millióinak kitoloncolását az Egyesült Államokból – közölte Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében.

Pezsgőt ihatott a Viking ukrán kapitánya?

Újabb szemtanúkat hallgatnak ki a Hableány-katasztrófa kapcsán.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

Erről szólhat a mai nap.

Terrorveszély Spanyolországban: negyvenezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra

Terrorveszély Spanyolországban: negyvenezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra

Legmagasabb szintre helyezték a terrorkészültséget Spanyolországban, a turisták által leginkább látogatott helyekre küldték ki a rendőröket.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére