Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Január 15.: Demeter Márta vádlottként áll a bíróság elé

888.hu

2021.01.05. 11:45

Pénzbüntetésre vagy felfüggesztett szabadságvesztésre számíthat Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője, aki tévesen azt híresztelte, hogy a honvédség törvénysértő módon szállította repülőgépén Orbán Viktor lányát.

Mint a Mandiner beszámolt róla, január 15-én 9 órakor kezdődik a hivatali visszaéléssel vádolt Demeter Márta országgyűlési képviselő ügyének tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Fővárosi Törvényszéktől származó információ szerint a volt szocialista, jelenleg LMP-s politikust vádlottként idézték be a tárgyalásra.

A vádirat szerint

az LMP képviselője tavaly szeptemberben országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Demeter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként írásbeli kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták „Pafosz szigetéről” törvénytelenül Orbán Viktor miniszterelnök lányát a honvédség Airbusával, majd minderről a közösségi oldalán is beszámolt. Benkő Tibor honvédelmi miniszter válaszából kiderült, hogy

a repülési naplóban szereplő Orbán Flóra nem Orbán Viktor azonos nevű lánya, hanem egy ciprusi ENSZ-misszió keretében szolgálatot teljesítő magyar katona, bizonyos Orbán L. százados kétéves gyermeke, aki családjával együtt honvédségi engedéllyel utazott vissza Magyarországra. Demeter Márta azt is megtudhatta, hogy Páfosz nem sziget, hanem egy vegyes (civil és katonai) használatú repülőtérrel rendelkező város Ciprus szigetén.

A Fidesz-frakció ezt követően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, valamint feljelentette az ügyészségnél Demetert, aki ellen hivatali visszaélés gyanújával nyomozás indult, majd a legfőbb ügyész kezdeményezésére az Országgyűlés mentelmi bizottsága felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát. Az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki az LMP-s politikust, aki azonban nem tett vallomást. Végül novemberben vádat emeltek ellene hivatali visszaélés miatt, amely bűncselekmény akár három év szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje őt összesen kétmillió forint összegű pénzbüntetésre. Ez azonban nem történt meg.

Demeter Mártát később az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) felülvizsgálati eljárásban hozott biztonsági szakvéleményére hivatkozva kizárták a honvédelmi bizottságból, ugyanis – mint arról Kövér László házelnök tájékoztatta – „törvény által védett, nem nyilvános adat megőrzésével kapcsolatos, e védelem megsértését előidéző magatartása által nem felel meg az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjával szemben támasztott biztonsági követelményeknek”.

Az LMP-s politikus ezért a bírósághoz fordult, közigazgatási eljárás keretében támadta az AH szakvéleményét, de a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította keresetét. Vagyis Demeter bizottsági tagságát jogszerűen szüntették meg.

Az ügyben tavaly február végén tartotta meg a bíróság az előkészítő ülést. A politikus ekkor azt mondta, több ponton is megalapozatlannak tartja a vádiratot. Úgy vélte, országgyűlési képviselőként neki az volt a dolga, hogy a végrehajtó hatalom működését ellenőrizze, ennek a végrehajtását hivatali visszaélésként beállítani szerinte nonszensz.

Úgy fogalmazott: „Nem hoztam nyilvánosságra semmilyen olyan adatot, amit nem hozhattam volna nyilvánosságra, nem éltem vissza a képviselői jogosítványaimmal, a munkámat végeztem, nem vezérelt soha az, hogy bárkit is lejárassak.”

Az ügy tárgyalását akkor – tekintettel a képviselő várandósságára – júniusi időpontra halasztották. A tárgyalás megtartására azonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt nem került sor. A Fővárosi Törvényszék végül idén január 15-ére tűzte ki a következő tárgyalást, amelyen Demeter Márta vádlottként áll a bíróság elé.

Bár nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését,

büntetlen előéletére való tekintettel a legvalószínűbb, hogy pénzbüntetésre, esetleg felfüggesztett szabadságvesztésre ítélhetik

– mondta megkeresésünkre ifj. Balsai István ügyvéd. A jogász szerint lényeges, hogy Demeter Márta a kérdését a Facebookon olyan kommentár kíséretében tette közzé, amely szerint a Magyar Honvédség a hivatalos repülőúton a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére