Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Izraeli filozófus: a kis országok menthetik meg a szabadságot Európában

Forisek Ádám

2019.03.29. 15:00

Yoram Hazony izraeli filozófus, a jeruzsálemi Herzl Intézet igazgatója a Hetek közéleti hetilapnak nyilatkozva beszélt a nacionalizmusról és Európáról.

Az interjúban, amelynek egy részlete a Hetek honlapján elérhető, a filozófus úgy fogalmazott:

ma az Európai Unió egy német birodalom",

és az európai birodalomépítéssel szemben a demokráciát a szuverén nemzetállamok menthetik meg. A nemzeti függetlenség kulcsa pedig a szabadság szeretete, a gyermekvállalás és az erős honvédelem.

A nemrégiben Orbán Viktor által vendégül látott Yoram Hazony szerint

az Európai Unió jelenlegi formájában a Szent Német-római Birodalom újjászületett formája, amelyben a katolicizmus helyét átvette a liberalizmus".

Mint említette, a középkori Respublica Christiana helyett egy ateista birodalom épül, és ma Európa legnagyobb kérdése, hogy beletörődnek-e az európai nemzetek ennek a német konstrukciónak az uralmába.

Az izraeli filozófus az alternatívát a modern nacionalizmusban látja, amely független nemzetállamok formájában képzeli el a jövőt. Meglátása szerint a nacionalizmus

a második világháború után elveszítette eredeti jelentését, nem a független nemzetekből álló világot jelölte, hanem rávetült Hitler árnyéka, a romokban heverő világ képe".

Ez azonban Hazony szerint azért tévedés, mert a nácik nem a nemzeteket akarták felszabadítani, hanem egységes uralom alatt akarták egyesíteni Európát, majd pedig az egész világot.

A filozófus úgy véli, lehetséges egy európai nacionalista forradalom, de ehhez demográfiai fordulatra és erős honvédelemre van szükség.

A nemzetközi kapcsolatokban az erő vonzza az erőt. Minél erősebb vagy, annál erősebb országok állnak oda melléd"

– fogalmazott Yoram Hazony.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kaktusz: Orbán-korszak és háború

Kaktusz: Orbán-korszak és háború

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában idén utoljára beszélgetett egymással G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történész professzor. A vendégek az évzáró adás során értékelték az elmúlt év legfontosabb eseményeit belpolitikai és külpolitikai téren egyaránt, valamint ezek következményeit is. Előbbi kapcsán megállapították, hogy a Fidesz–KDNP sorozatban negyedik kétharmados győzelme következtében már okkal beszélhetünk Orbán-korszakról, amire a külföldről finanszírozott, és ezáltal morális deficittel küzdő ellenzék nem jelent kihívást, csupán a külső tényezők képesek erre. A külpolitikai folyamatok kapcsán pedig úgy vélekedtek, hogy az orosz–ukrán háborúban egy fenntarthatatlan helyzetbe kormányozta magát Brüsszel, ami egész Európára negatív hatással van.

A Nyugat kezd kifogyni a tüzérségi lőszerekből

„A nyugati országokban jelentős tüzérségi lőszerhiány keletkezett az ukrajnai orosz hadművelet következtében” – figyelmeztetett a cseh CSG hadiipari vállalat vezetője hétfői nyilatkozatában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére