Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itt egy újabb bizonyíték a románok magyarellenességére

888.hu/MTI

2020.06.12. 15:47

A Krónika napilap pénteki számában közölt összeállítás szerint a romániai szász (német) kisebbség évtizedek óta élvezi a német állam és németországi magánadományozók támogatását, a román állam képviselői azonban ezt nem kifogásolták, amiként a magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Programmal tették.

Úgy tűnik, Romániában nem vált ki ellenérzéseket a német kisebbség németországi támogatása, csak a magyarokkal szemben szólalnak fel a hasonlóak kapcsán. Az erdélyi napilap a Brassó megyei Barcarozsnyón (Rasnov) 1992-ben bejegyzett Saxonia Alapítvány tevékenységéről közölt terjedelmes összeállítást.

Az alapítvány német és román nyelvű szerény honlapjának az egyik német nyelvű alkönyvtárában lehet tájékozódni arról, hogy a Saxonia Alapítvány a Német Szövetségi Köztársaság költségvetéséből származó gazdasági támogatást nyújt a romániai német kisebbség számára. Erre azonban nemcsak a németek jogosultak, hanem „más nemzetiségű vállalkozók is, akik kapcsolatban állnak a német kisebbséggel” Fehér, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben és Hunyad megyében. A rövid tájékoztató szerint legfeljebb 35 ezer euró értékű projektek finanszírozhatók ötéves lejáratú kamatmentes hitel formájában. A megpályázott összeg termelési források és felszerelések beszerzésére használható.

Klaus-Harald Sifft, a Saxonia Alapítvány ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta: a gazdasági támogatásnak kezdettől fogva az volt a célja, hogy az erdélyi vállalkozók – nemzetiségi hovatartozástól függetlenül – munkahelyeket teremtsenek.

A támogatottak egy része valóban a szász közösség soraiból kerül ki: célunk az, hogy Erdélyben, szülőföldjükön maradjanak. Ugyanakkor gondoljunk arra, hogy sok szász nemzetiségű munkavállaló román vállalkozók cégeinél dolgozik. Amennyiben ezek a pályázó cégek megfelelnek az alapítvány által követelt támogatási feltételeknek, a vállalat hozzájut a finanszírozáshoz

– fogalmazott az ügyvezető. Szerinte a szász lakosság nagyarányú fogyása következtében a pályázatok mintegy 70 százalékát román vállalkozók, 20 százalékát magyarok és 10 százalékát szász cégtulajdonosok nyerik el.

A Krónika beszámolója szerint a Saxonia Alapítvány Erdélyből kivándorolt, Münchenben élő szászok kezdeményezésére és anyagi támogatásával jött létre, indulásakor szociális szervezetként működött.

A kilencvenes évek elején azért létesítették, hogy szervezett formában segítse a szász közösség tagjait élelemmel, gyógyszerekkel, ruhával, pénzbeli támogatással és más programokkal. Németországi forrásainkból az alapítvány kórházakat, idősotthonokat, iskolákat, különböző állami intézményeket és hátrányos helyzetű személyeket egyaránt támogatott

– magyarázza az indulás körülményeit Klaus Sifft. Hozzátette, az alapítvány éves költségvetéséből mára nagyobb részt tesznek ki a Németországban élő szászok pénzadományai, mint a német költségvetésből átutalt összeg. Utóbbi az évek során változott.

Klaus Sifft szerint az alapítvány pénzügyeit nemcsak a román hatóságok, hanem a németországi számvevőszék is ellenőrzi, ezért minden pályázatuk szigorú feltételeknek felel meg. Gazdasági pályázataikat olyan cégek vehetik igénybe, amelyeknek gazdasági mutatói garanciát jelentenek arra, hogy a vállalkozás képes visszafizetni a 35 ezer eurós hitelt. Az elnök szerint az alapítvány működését az 1992-ben aláírt román-német barátsági szerződés szabályozza. A szerződés vonatkozó részét Románia EU-csatlakozása után sem tárgyalták újra.

Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete egyébként 1,35 millió eurós támogatási szerződést írt alá egy évvel ezelőtt a Saxonia Alapítvány vezetőjével, a megállapodás alapján a romániai német nyelvű oktatásban részt vevő 730 pedagógus és 200 óvónő részesül a német állam biztosította anyagi támogatásban.

Klaus Sifft szerint a Saxonia Alapítvány 25 év alatt mintegy ezer erdélyi céget segített, és számításaik szerint tízezer új munkahelyet hoztak létre a szolgáltatások, az ipar, a mezőgazdaság és az egészségügy területén. Az elnök szerint munkájuk hatékonyságát bizonyítja, hogy az elmúlt tíz évben mindössze egyetlen vállalkozó nem tudta visszafizetni a kedvezményes hitelt. Klaus Sifft szerint ma egy erdélyi fiatalnak több esélye van egy sikeres vállalkozás megalapozására Romániában, mint Németországban, ezért is bátorítja a még itt élő szász fiatalokat arra, hogy ne vándoroljanak el.

A Saxonia Alapítvány ügyvezetője a lap kérdésére kijelentette: a romániai németek érdekvédelmi szervezete, a Romániai Német Demokrata Fórum akkor sem érdeklődött a gazdasági ügyek iránt, amikor Klaus Iohannis mostani államfő volt a szervezet elnöke a kétezres években, de igaz ez az RNDF mostani elnökére is.

A két világháború között még 800 ezres lélekszámú romániai német közösség tömeges elvándorlása a kommunista diktatúra idején kezdődött, az 1989-es rendszerváltozás után pedig rohamosan felgyorsult. A 2011-es népszámláláskor már csak 36 ezren vallották németnek magukat Romániában.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott május 26-i bukaresti megbeszélés után azt kérte, hogy a magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program az európai és a román versenyjog tiszteletben tartásával, „átláthatóan és diszkriminációmentesen” folyjon, „ne etnikai alapon”, és erről kössenek megállapodást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Átlépte a 42 és fél milliót az igazolt fertőzöttek száma a világon

Az aktuális napi adatok a koronavírusról a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

Menczer: ismét a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a régióban

Menczer: ismét a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a régióban

Sorozatban másodszor a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a közép-kelet-európai régióban – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton közösségi oldalán.

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid nyerte az El Clásicót

A Real Madrid diadalmaskodott a spanyol labdarúgó-bajnokság hetedik fordulójának szombati rangadóján a Barcelona ellen.

Napi tükör

Napi tükör

Szombat, dióhéjban: a magyarok szerint Gyurcsány a felelős a rendőrattakért, koronavírusos lett a lengyel államfő, az olaszok a kijárási korlátozások ellen tüntetnek.

Bajnokok Ligája, női kézilabda: győzött a Fradi

Bajnokok Ligája, női kézilabda: győzött a Fradi

A Ferencváros házigazdaként hét góllal legyőzte a szlovén Krim Mercator Ljubljana csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik fordulójában, szombaton Érden.

Több mint tíz halott egy kabuli oktatási központ elleni öngyilkos merényletben

Legalább tizenhárman meghaltak egy kabuli oktatási központ elleni öngyilkos merényletben szombaton, további harminc sebesültet kórházba szállítottak – mondta el egy afgán tisztségviselő.

Szívműtéten esett át Arnold Schwarzenegger

Szívműtéten esett át Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger a kórházból üzent a rajongóinak, a szíve miatt kellett műteni.

Erőszakosan tüntettek pénteken az olaszok a kijárási korlátozások ellen

Erőszakosan tüntettek pénteken az olaszok a kijárási korlátozások ellen

Az utcán tüntettek a dél-olasz Nápoly utcáin, miután az olasz kormány további kijárási korlátozásokat vezetett be a drasztikusan növekvő halálozási számok megfékezése érdekében. A tüntetők erőszakosan léptek fel a rendvédelmi szervekkel szemben, amiről több lakó videót készített.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére