Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét elrendelték a Viking ukrán kapitányának letartóztatását

Pörge Béla

2019.07.31. 16:47

A bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el a Viking ukrán kapitányának letartóztatását augusztus 31-éig.

Tóth M. Gábor, a kapitány ügyvédje elmondta, hogy a kerületi bíróság azt állapította meg, hogy a segítségnyújtás elmulasztásának feltételei is fennállnak. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy védence a baleset után megkezdte a bajba jutott emberek mentését.

Az ügyvéd kifogásolta, hogy a bíróság a letartóztatási okok között említette a gyanúsított „felelősségelhárító” magatartását, holott szerinte ez a bírósági hivatkozás meglehetősen idejétmúlt, meghaladott.

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án | Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az eljárás megnehezítésével mint letartóztatási okkal kapcsolatban az ügyvéd azt emelte ki, hogy ez megítélése szerint két hónappal az események után már nem jogszerű és nem is észszerű. A gyanúsított ugyanis heteken át szabadon közlekedhetett Budapesten, és megsemmisíthetett volna bizonyítékokat. Arra is felhívta a figyelmet az ügyvéd, hogy védence a bűnügyi felügyelet szabályait maradéktalanul betartotta.

Hozzátette: fellebbeznek a döntés ellen. A fellebbezésről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.

A Fővárosi Főügyészség szerdai közleményében azt emelte ki, hogy a nyomozási bíró osztotta azt az ügyészségi álláspontot, amely szerint csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel biztosítható a terhelt jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása.

A hajóskapitány letartóztatását a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség kedden azután kezdeményezte ismét, hogy a nyomozóhatóság hétfőn közölte: segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatta ki a szállodahajó kapitányát, akit ismét őrizetbe is vett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban az ügyben vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetése miatt indított eljárást.

Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott, és csak hét embert sikerült kimenteni közülük. A kapitányt június 1-jén már egyszer letartóztatták, de akkor a bíróság lehetővé tette azt is, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az óvadékról szóló döntés június 12-én lett jogerős, a kapitány másnap – miután letette az óvadékot – bűnügyi felügyelet alá került.

A legfőbb ügyész ezután a Kúriához fordult, amely hétfőn kihirdetett elvi jellegű határozatában kimondta: törvénysértő volt az alsóbb fokú bíróságok döntése, hogy óvadékot engedélyeztek a hajóskapitány ügyében, mert nem álltak fenn a feltételei a bűnügyi felügyelet elrendelésének, és így az óvadéknak. A konkrét ügyben ugyanakkor a kényszerintézkedés akkor még változatlan maradt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére