Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét beakasztottunk a kényszerbetelepítést sürgetõknek

Sümeghi Lóránt

2018.05.16. 15:30

A Politico brüsszeli hírportál névtelenséget kérõ diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, Magyarország tiltakozott a dublini rendelet reformjára tett javaslat ellen, mondván, hogy az kizárólag Németországnak és Brüsszelnek kedvezne.

A cikkben arról számoltak be, hogy a tagállamok uniós nagykövetei kedden vitatták meg a közös menekültügyi szabályozás reformjáról benyújtott bolgár tervezetet, a magyar kormány képviselője azonban határozottan ellenezte az abban foglaltakat.

A kompromisszumosnak beállított javaslat célja a meglévő nézetkülönbségek áthidalása az úgynevezett migrációs frontországok, például Olaszország és Görögország, illetve több keleti tagállam, főként Magyarország és Lengyelország között. Előbbiek szerint túl nagy teher nehezedik azon tagállamokra, melyekbe elsőként lépnek be a menedékkérők, utóbbiak, mint Magyarország is, viszont mereven elzárkóznak a kötelező áthelyezési kvóták minden formájától.

A reformtervezet értelmében a "belépési országok" öt évig tartoznának felelősséggel az oda érkező menekültekért a menekültstátusuk jóváhagyása után. Az eredeti terv még tíz évről szólt, de az olaszok állítólag például csak két évet szerettek volna.

Brüsszel továbbra is a kényszerbetelepítést sürgeti

Érdemes megjegyezni, az EU-elnökség hiába próbál megtenni mindent, hogy ez a reform elfedje a Brüsszel és Berlin által erőltetett kényszerbetelepítés mechanizmusának szándékát,

az általuk beterjesztett dokumentum szerint a kötelező áthelyezési mechanizmus rendkívül indokolt esetben mindenféle akadály nélkül életbe kellene, hogy lépjen."

A Politico szerint a bolgár nagykövet magyar kollégája felszólalásában úgy vélekedett, hogy mindez csupán egyetlen ország érdekeit szolgálja. Migránspárti szakértők szerint Bulgária mindent megtett a megoldás érdekében, a történtek azonban jól mutatják, hogy milyen nehéz lesz kompromisszumra jutni a dublini szabályozásról az uniós vezetők júniusi találkozóján.

Ha nem lesz kompromisszum, akkor is ránk erőltethetik a migránsokat

Amennyiben nem sikerül egyhangúságot elérni, akkor minősített többségi döntéshozatallal fogadhatják el az új szabályokat, amelyek a kényszerbetelepítések elindításával tovább fokozhatják a megosztottságot és a feszültséget az EU keleti és nyugati tagjai között.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére