Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét az úzvölgyi temetőt veszik célba a román soviniszták

Horváth Tamás

2019.09.26. 13:18

Állítólag megtalálták a 150. román háborús hőst, akinek a maradványai Úzvölgyében nyugszanak.
Istennel előre a Román Nemzet Győzelméért!

– ezekkel a szavakkal indul az a meghívó, amellyel október 25-re az úzvölgyi hősi temetőbe invitálja a románokat a Calea Neamului soviniszta egyesület.

A maszol.ro erdélyi magyar hírportál cikke szerint a rendezvényt a hadsereg napjára időzítették, amikor a meghívó szerint „a Győzedelmes Román Hadsereg felszabadította az utolsó talpalatnyi román földet is a horthysta uralom alól”.

Ha minden a tervek szerint halad, a románok október 25-én 150 fáklyával vonulnak be a sírkertbe. Június 6-án még 149 román katona nevét olvasták fel a legionárius elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében, amellyel felavatták az illegálisan létrehozott román parcellát, a napokban azonban állítólag előkerültek a 150. világháborús román hős maradványai.

A feltételezhetően az első világháborúban elhunyt ismeretlen katona maradványaira állítólag szeptember 23-án bukkant rá a sírkerttől körülbelül egy kilométernyire egy Vasile Boboc nevű román férfi, akinek a fémkeresőzés a hobbija.

A közösségi oldalán fellelhető információkból kiderül, hogy a múltban már számos első és második világháborús ereklyét talált. De éppen ez a tény, illetve néhány más körülmény kérdőjelessé teszi, hogy a szeptember 23-i „felfedezés” valóban ott és akkor történt, amikor és ahol állítja. Amint a fenti képen látható, a sisak és a fegyverek meglepően tiszták ahhoz képest, hogy frissen kerültek elő a föld alól.

Másfelől Vasile Boboc nehezen tekinthető objektívnak, ha az úzvölgyi temetőről van szó. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint részt vett a június 6-i „ostromban”, közösségi oldalán pedig a későbbiekben lelkesen agitált a román parcella létjogosultságát igazoló verzió mellett.

Boboc az úzvölgyi temetőben | Fotó: maszol.ro

Nem utolsósorban pedig együtt dolgozik – villanyszerelőként – azzal a Laurenţiu Amăriuţei-jal, aki június 6-án zászlót lengetve „meglovagolt” egy, az úzvölgyi temetőben elhelyezett keresztet.

Amăriuţei magyargyalázás közben | Fotó: maszol.ro

A két munkatárs a szabadidejét is rendszeresen együtt tölti, és állítólag együtt fémkeresőztek akkor is, amikor az úzvölgyi temetőtől körülbelül egy kilométerre rábukkantak a „150. román hősre”.

Ezt a verziót egyébként már az illetékes román hivatal sem tartja fenn. A Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) június 12-én közzétett összegzése szerint az úzvölgyi temetőben

nyolc ismert és három ismeretlen román katona nyugszik.

Ugyanakkor az összegzéshez csatolt dokumentumokban csak hét román katona neve szerepel. (Utólag Magyarosi Sándor hadtörténész a témával foglalkozó tanulmányában kimutatta, hogy a román okmányokban név szerint említett és románnak tekintett hét hősi halott közül három nem a román hadseregben szolgált.)

Nem hagyják békében nyugodni az úzvölgyi hősöket

Mint ismert, a román soviniszták idén tavasszal figyeltek fel a Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozó elnéptelenedett településre, miután három magyar aktivista fekete nejlonnal letakarta a szomszédos Dormánfalva (Dărmăneşti) önkormányzata által illegálisan felállított emlékművet és kereszteket.

A több száz fős tömeg a bukaresti futballhuligánok segítségével megrohamozta a magyarok által élőlánccal védett temetőt, és legionárius elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében felavatta a román parcellát.

Szeptember elején román nacionalisták egy csoportja ismét megemlékezést tartott az úzvölgyi temetőben. Az akció szervezője akkor is a Calea Neamului egyesület volt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére