Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Indulhat a sivalkodás: dübörög a gazdaság

Tóth Dalma

2018.06.05. 10:51

A bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal nõtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A GDP első negyedévi 4,4 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,6, az ipar 0,5, az építőipar 0,5 százalékponttal járult hozzá – írja az MTI.

A szolgáltatások 4,9, a fogyasztás 5,0, és a beruházások 17,1 százalékos növekedése határozta meg az emelkedést. A naptárhatással és más egyszeri tényezőkkel kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

Az iparban hozzáadott érték növekedése a tavalyi 3,9 százalékosról 2,0 százalékosra lassult. Ezen belül a feldolgozóipar teljesítménye 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a múlt évi 4,9 százalékkal szemben, az építőiparé 22,5 százalékosra fékeződött 31,6 százalékról. A mezőgazdaságban a tavalyi 9,0 százalékos visszaesés az első negyedévben 0,6 százalékosra csökkent.

Az építőipar nagyot nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 23 százalékos emelkedést mértek. Az ipar hozzáadott értéke 2,0, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a gép és gépi berendezés gyártása ágazat kivételével a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült.

A mezőgazdaság most nem segített a gazdaságon, a hozzáadott értéke 0,6 százalékkal csökkent.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére