Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így terjed a liberális fake news

Horváth Tamás

2018.10.24. 18:42

Az utóbbi hetek történései tökéletesen megmutatták, hogyan is mûködik a baloldali álhírgyártás.

A Soros György által finanszírozott, valamint egyéb balliberális álfüggetlen hírportálokon bevett gyakorlat, hogy valamelyikük megír egy álhírt, majd pedig a többiek azt minden kritika nélkül átveszik – olvasható az Origo elemzésében.

A közös V4-Japán nyilatkozat hiányának okai

A legújabb gyöngyszemet a 444.hu szállította, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök miatt nem lett közös V4-Japán zárónyilatkozat.

Az igazság ezzel szemben az, hogy Andrej Babis cseh miniszterelnök kérte (ráadásul még korábban, mielőtt találkoztak volna a japán miniszterelnökkel), hogy ne legyen közös nyilatkozat, mert a V4-ek nem kompetensek világpolitikai kérdésekben. És hogy még teljesebb legyen a 444 hazugsága: amikor Babis ezt javasolta, Orbán Viktor ott sem volt, mert még tartott az Európai Néppárt ülése.

A hírről senki sem kérdezte meg az illetékeseket, ráadásul a 444.hu álhírét minden kétkedés nélkül vette át a többi balliberális portál (Index, HVG, 24) is. A cél, hogy az álhírt gyorsan, akadály nélkül elterjesszék. A modell működését a múlt héten, és korábban is a maga teljes valójában láthattuk. 

Demeter Márta és a katonai repülőgép

Egy balliberális portál kürtölte világgá azt a Demeter Márta, LMP-s társelnök által terjesztett hazugságot, hogy Orbán Viktor lánya egy honvédségi gépen utazott haza.

A valóság ezzel szemben az volt, hogy Cipruson van egy magyar katonai kontingens, melynek tagjai egy ENSZ-misszió keretében több mint egy évtizede teljesítenek szolgálatot. Ezt a kontingenst cserélték most le, új katonák érkeztek. Hazatért Orbán L. százados is, aki engedélyt kért, hogy a géppel szállítsa haza feleségét és Flóra nevű kétéves kislányát. Mivel ez megfelel a NATO-szabályoknak, így az engedélyt megkapta.

Demeter Márta ebbe az iratba kért betekintést, és bár tisztában volt vele, hogy a gép katonai repülést teljesített, így katonákat és családtagjaikat szállította, útnak indította az álhírt.

A baloldali propagandasajtó még akkor sem írta le, hogy Demeter Márta hazudott, amikor a dokumentumok nyilvánosságra hozatala ezt bizonyította. 

„Orbán nem támogatja Webert”

Egy másik kiváló múlt heti álhír volt a baloldali propagandasajtó részéről, amikor azt állították, hogy egyedül Orbán Viktor nem támogatja az Európai Néppárt nemzeti vezetői közül, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke. A valóság ezzel szemben az volt, hogy Orbán Viktor egyértelműen Webert támogatja a finn Alexander Stubb-bal szemben.

A fake news természetesen mindenféle ellenőrzés nélkül futott át az álfüggetlen oldalakon, mint az a korábbi példáinkban történt. Közös elem az is, hogy soha nem kérdezik meg a kormányt vagy hallgatják meg a hivatalos álláspontot az adott témában. Miért is tennék? Azzal csak a saját hazugságaikat gyengítenék.

Kilenc hónapig pörgették az álhírt

Egy korábbi eset volt, hogy a magukat függetlennek és objektívnek kikiáltó ócska, balliberális megmondóembereknek semmi sem drága, ha a kormány lejáratásáról van szó. Még arra is képesek voltak, hogy kilenc hónapon keresztül foglalkozzanak egy olyan álhírrel, miszerint a kormány az önkormányzatiság felszámolását tervezi a 2018-as parlamenti választás után. 

Az Origo egyébként megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, ahol megerősítették, hogy a felsorolt híreknél az említett médiumok valóban nem keresték meg soha előzetesen a kormányt. És gyakran utána sem.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szijjártó: Az Öböl-térség felértékelődött a globális stabilitás szempontjából

Az Öböl-térség egyre fontosabb szerepet tölt be a világ stabilitása szempontjából, legyen szó a fizikai biztonságról vagy az energiaellátásról, és ez az ukrajnai háborúval csak tovább erősödött – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután bahreini kollégáját fogadta kedden Budapesten.

Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnökkel folytatott megbeszélést

Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

„Ukrajna több mint százhúsz nyugati harckocsira számít a közeljövőben”

Ukrajnának 120-140 modern nyugati harckocsit kell kapnia az első segélyhullámban szövetségeseitől – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére