Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így süllyedt el a Hableány

Nagy Gábor

2019.06.14. 11:15

Esélye sem volt a magyar sétahajónak.

Két napon át, összesen 26 órán keresztül tartott a Csepeli Szabadkikötőben a Hableány bűnügyi szemléje, amely csütörtökön zárult le. A turistahajót ezt követően az újpesti kikötőbe szállították.

A Hableányt a tragédiát követő 13. nap, kedden emelték ki a Dunából a szakemberek, Csepelen pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei az ügyészséggel, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnügyi technikusaival, valamint a katasztrófavédelem szakembereivel, igazságügyi és hajózási szakértőkkel együttműködve kezdték meg a hajótest átvizsgálását.

A legmodernebbnek számító, úgynevezett 3D-s szemlén a szakemberek összesen 34 gigabájtnyi felvételt, 9 gigabájt fényképet készítettek, rögzítették a hajón lévő sérüléseket, elváltozásokat. A személyi és tárgyi bizonyítékok teljes körű beszerzése, valamint a tényállás tisztázása érdekében lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit. Mindemellett eltávolították a Hableányból a gázolajjal szennyezett vizet, homokot, iszapot.

Az átvizsgálás során kiderült: a sétahajó súlyos sérüléseket „szerzett”.

Minden jel szerint a Viking Sigyn nevű szállodahajó először a Hableány tatját érte el, maga alá gyűrte a sétahajót, amely hét másodperc alatt a víz alá került, de a Viking Sigyn ezt követően még a víz alatt is maga előtt görgette a Hableányt. A magyar hajó megpördült, az orr lejtmenetbe, a tat hegymenetbe került, sőt a hossztengelye körül is megfordult legalább egyszer.

A halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségével gyanúsított Jurij C. (a szállodahajó ukrán kapitánya) tegnap elhagyhatta a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetet, miután befizették érte a 15 millió forintos óvadékot. Bűnügyi felügyelet alá került, amely a bírósági tárgyalás előkészítése során hozandó határozatig, legfeljebb azonban négy hónapig tart. Védője, Tóth M. Gábor is csak annyit mondott, hogy védencét megrázták a történtek, de vitatja, hogy bűnös volna, mivel álláspontja szerint nem követett el semmilyen szabályszegést.

Eddigi információk szerint az előzésbe kezdett Sigyn nem vette fel a kapcsolatot a Hableánnyal, pedig a hajózási szabályzat ezt kötelezővé teszi. A Jurij C. óvadéka ellen és a letartóztatás fenntartása mellett fellebbező Fővárosi Főügyészség kitart amellett, hogy a bíróság meg sem vizsgálta a jogerős döntés előtt azt a tényt, hogy a kapitány az ütközés után adatokat törölt le a mobiltelefonjáról.

A Hableány május 29-én süllyedt el, miután a Margit híd lábánál összeütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajóval. A magyar sétálóhajó hét másodperc alatt elmerült, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral és a kétfős magyar személyzettel. A tragédiát heten élték túl. Három embert még keresnek a hatóságok.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére