Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így segít Magyarország a közel-keleti keresztényeken

Bertha László

2018.09.17. 17:51

A 2016-ban indított, az üldözött keresztényeket támogató Hungary Helps program alappillérei a közvetlenség és az õszinteség - mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelõs államtitkára egy, a keresztényüldözésrõl tartott hétfõi budapesti konferencián.

Az államtitkár szerint a magyar kormány megpróbálja elkerülni azt a hibát, amit sok nemzetközi segélyszervezet elkövetett, mivel nem akar okosabb lenni a támogatottaknál, nem akarja helyettük eldönteni, hogy mire van szükségük.

A magyar kormány és a magyar egyházak képviselői ezért elmentek a Közel-Keletre, és közvetlenül a rászoruló közösségeknek tették fel a kérdést, hogy miként segíthetnek. Emellett elhívták a közel-keleti, valamint afrikai egyházi vezetőket Magyarországra, és igyekeztek nemzetközi nyilvánosságot biztosítani nekik, hogy elmondhassák a világnak, milyen helyzetben vannak.

Az üldözött közösségek vezetőivel folytatott párbeszéd során alakult ki a hármas célkitűzés, hogy a közösségek megmaradásához biztosítani kell a túlélést, az életteret és a megélhetés feltételeit.

Azbej Tristan beszélt arról is, hogy összefüggő problémarendszerről van szó, amely egyaránt vallásszabadsági, humanitárius és migrációs kérdés. Ezt a problémát egy olyan kis országnak, mint Magyarország, esélye sincs megoldani, azt azonban megteheti, hogy módszertani példát állít más országok, illetve a nemzetközi szervezetek elé.

Az államtitkár a program mögött lévő motivációként említette, hogy Magyarország kimondottan büszke keresztény kulturális alapjaira, erre építi nemzetpolitikáját és külpolitikája egy részét is.

Ezért érezzük, hogy kötelességünk külön felelősséget vállalni, külön programot indítani és külön kormányzati egységet szentelni a keresztény közösségek megsegítésének”

– jelentette ki.

A Hungary Helps ugyanakkor nem kivételez a keresztényekkel, hiszen vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül segíti a fejlődő világban, illetve a krízisrégióban élő rászoruló közösségeket.

Azbej Tristan elmondta azt is, hogy gyakran elhangzó kritika szerint azzal, hogy segítik a keresztény közösségeket, még inkább rájuk nyomják azt az egyébként is rajtuk lévő stigmát, hogy a „Nyugat kegyeltjei”.

Az államtitkár szerint ennek ellentmond, hogy például az iraki Erbílben, ahol a káld katolikus egyház által működtetett Szent József-klinika gyógyszerellátását biztosítja a magyar kormány, a keresztények után a második legnagyobb ellátott csoport a konzervatív muszlim nők, akik szülészeti, nőgyógyászati kezelésekre járnak a kórházba, mert jobban megbíznak a katolikus orvosokban és nővérekben, mint a muszlimokban.

Nemcsak az tehát a program célja, hogy megmentse a keresztény közösségeket, hanem az is, hogy olyan helyzetbe hozza őket, hogy segíthessék a velük együtt élő más vallási csoportokat, és ezáltal javuljon társadalmi megítélésük – tette hozzá Azbej Tristan.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita felidézte, hogy 2017-ben és 2018 nyarán is járt Szíriában, és két látogatása során egészen más kép fogadta. Míg 2017-ben katonai ellenőrzőpontokon haladtak át, rakéták és ágyúk zajától volt hangos a vidék, addig 2018 augusztusában Damaszkuszban már élet volt az utcákon, kinyitottak a boltok, a kávézók. Ugyanakkor az „emberek szeméből szomorúság, szorongás és kimerültség sugárzott”. Úgy fogalmazott: „amit Szíriában láttam, meggyőzött arról, hogy nem lehet más célunk, minthogy stabilitást biztosítsunk”, perspektívát adjunk” az ott élőknek és mindazoknak, akik haza akarnak térni.

Kitért arra: „ha azt akarjuk, hogy a keresztények a szülőföldjükön maradjanak, akkor helyre kell állítani a templomaikat és iskoláikat. Szíria jövője az iskolákban kezdődik, a keresztény iskolák ugyanis mindig nyitva álltak a muszlim gyerekek előtt is”, így nemcsak az oktatás, hanem a társadalmi megbékélés és párbeszéd helyei is. Ezzel szemben az „agyelszívás” és az „elvándorlás bátorítása” megfosztja Szíriát a jövőjétől.

Megjegyezte azt is, hogy a békeépítés útján a nyugati hatalmak nem kényszeríthetik rá a Közel-Keletre a saját ideológiájukat.

A Vallásszabadság és fejlesztési együttműködés a menekültkérdés megoldása érdekében címmel megrendezett konferenciát a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Miniszterelnökség és az Európai Parlament Európai Néppárt Frakciója szervezte – írja az MTI.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Mullah Krekar 1991-ben utazott Norvégiába menedékkérőként, azonban megunta a jólétet és inkább az iszlám radikális szárnya felé vette az irányt.

Szoros meccsen jutott tovább a Honvéd az Európa-ligában

A Budapest Honvéd együttese 3–1-es hazai siker után várhatta a vilniusi visszavágót.

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

A magyar haderőfejlesztés kapcsán nem háborúra készülünk, hanem arra, hogy képesek legyünk megvédeni a békét; szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az elsődleges – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Zalaegerszegen.

A V4-ek elutasították az Soros-hajók által szállított migránsok elosztását

A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös nyilatkozatban mondják ki: a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását – közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

A Sea-Watch 3 kapitánya azt követeli az összes európai országtól, hogy fogadják be a civilszervezetek által tengeren kimentett migránsokat.

Összehangolt akcióban kapcsolatak le 2800 migránst

Huszonhat embercsempészt és 2760 illegális bevándorlót fogtak el a június 28. és július 8. között lefolytatott Joint Action Days (JAD) „Danube” nevű művelet során – közölte az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal csütörtökön.

A Huawei nem hajlandó elengedni az Androidot

A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére