Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így reagálhat Magyarország az új ukrán oktatási törvényre

Nagy Gábor

2017.09.23. 14:30

A magyar kormány diplomáciai választ is ad az elfogadhatatlan ukrán oktatási törvényre, de emellett folytatja a humanitárius segítségnyújtást is.

Soltész Miklós államtitkár Budapesten arról beszélt, hogy a Szijjártó Péter által bejelentett diplomáciai lépésekben: "nem fogunk megtántorodni", amíg a szomszédos állam nem tér vissza az elmúlt években követett útra, ugyanakkor ha Kijev vagy a magyarországi ukrán közösség azt kéri, folytatódik a humanitárius segítségnyújtás.

Mint fogalmazott: Budapest minden segítséget megad és megadott Ukrajnának az uniós integrációban, a gazdasági helyzet javításában és az uniós vízummentesség elérésében.

De az az út, amelyen Kijev most elindult, az nem egy európai út, nem egy közösségi út – tette hozzá az államtitkár.

Kravcsenkó György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón azt emelte ki, nem értenek egyet az ukrán oktatási törvény kisebbségeket érintő módosításával, mert az "nem európai szellemiségű", és reményét fejezte ki, hogy visszavonják a döntést.

Hangsúlyozta: a nemzetiségek magyarországi önkormányzatisága révén régóta teljes az önrendelkezésük az oktatás terén, "és ez másképpen Európában nem is lehet".

Mint ismert, az ukrán törvényhozás szeptember 5-én fogadta el az új oktatási törvényt, mely az óvodára és az első négy osztályra korlátozza az anyanyelvű oktatás lehetőségét a nemzeti kisebbségek számára. A változtatás már 2018. szeptemberétől életbe léphet. A törvény miatt óriási nemzetközi felháborodás tört ki, hiszen Románia és Lengyelország mellett a magyar kormány és a magyar Országgyűlés is határozottan elítélte az ukrán törvényhozás döntését, amely sérti Ukrajna alkotmányát, törvényeit, és nemzetközi kötelezettségvállalásokkal is ütközik. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére