Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ifj. Lomnici Zoltán: A Kúria szerint a közmédia kiegyensúlyozottan tájékoztat

888 - MTI

2021.02.04. 15:30

Bár minden esetben az adott műsort kell vizsgálni, de ki lehet jelenteni, hogy a legfőbb bírói fórum szerint a közszolgálati média kiegyensúlyozottan tájékoztatja az embereket – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

 

A műsorban arról beszéltek, hogy a Kúria honlapján a napokban megjelent közlemény szerint a médiaszolgáltató eleget tesz a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének, ha legalább utalásszerűen informálja a közönséget a téma szempontjából jelentős ellentétes álláspontok létezéséről. Az ügy ellenzéki képviselőknek az MTVA székházában való megjelenésével van összefüggésben.

Ifj. Lomnici Zoltán erre reagálva azt mondta, az ügyben most született határozat előzménye, hogy az első fokon eljáró bíróság felülbírált egy jegyzői döntést, és a nem jogerős ítéletről az MTVA ügyvédei számoltak be az egyik esti műsorban.

Ahogy azt a legfőbb bírói fórum megállapította, minden olyan vélemény elhangzott a műsorban – utalásszerűen, említésszerűen –, amely valamennyi szemben álló fél álláspontját magában hordozta”

– emelte ki.

Hozzátette, az elsőfokú hatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is azt állapította meg, hogy a sajtótörvénynek és a médiatörvénynek is eleget tett a közszolgálati média, amikor erről az ügyről beszámolt.

Szólt arról is, hogy meggyőződése szerint túlságosan alulértékelt a szerkesztői szabadság – legalábbis a joggyakorlat szintjén –, és azokkal ért egyet, akik azt mondják, hogy a műsorfolyamban egyetlen műsorvezetői megszólalást sem lehet magánvéleményként értékelni.

A jogi szakértő szerint mivel ez egy precedensértékű ügy, ki lehet jelenteni, hogy a korábbi „sommás, negatív értékítéleteket”, amelyeket a közszolgálati médiumok kapcsán megfogalmaztak, felülírta a bírósági határozat.

Az ügy politikai üzenete az, hogy

a baloldal hazudott folyamatosan a közszolgálati médiáról az elmúlt években a tájékoztatás, a kiegyensúlyozottság és a tartalomszolgáltatás tekintetében”

– mondta az alkotmányjogász.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére