Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Idén is folytatódhat a bérek emelkedése

Forisek Ádám

2018.03.20. 22:58

A minimálbérek emelése és a szakemberhiány következtében a várakozásokat meghaladó januári béremelkedésrõl számolt be a KSH.

A KSH MTI-hez eljuttatott adatai szerint januárban a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ami hathavi csúcsnak számít. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a keresetek januári emelkedése felülmúlja a 12 százalékos piaci várakozást és meghatározó szerepet játszott benne a minimálbérek 8, illetve 12 százalékos emelése. Az állami szféra egyes területein zajló bérrendezés továbbra is magasabban tartja a béremelkedés ütemét, mint az üzleti szférában tapasztalt mutató.

Ami az idei év hátralevő részét illeti, Virovácz Péter szerint az első negyedévben lehet a legerősebb a bérdinamika, de átlagosan a nettó bérek akár megint kétszámjegyű növekedést mutathatnak.

Béremelés várható az oktatásban és az egészségügyben

Elkerülhetetlen, hogy a 2018-2022 közötti időszakban további jelentős béremelések történjenek az oktatásban és az egészségügyben, ami jó befektetést jelent, és a magyar gazdaság felzárkózását is segíti.

Horváth András, a Takarékbank elemzője is azt állapította meg, hogy a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya, a közszféra életpálya-fejlesztései és a bérminimum emelések hatására a várakozásokat felülmúlta a keresetek januári emelkedése

2018-ban 9 százalékot meghaladó éves bérnövekedést várnak a Takarékbank elemzői a képzett munkaerő hiánya, a közszférában idén is zajló jelentős bérrendezések, illetve a 8 és 12 százalékos további bérminimum-emelkedés eredményeként. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az is látszik a részletes adatokból, hogy az állami szférában – részben a választások miatt – jelentősen nőttek a fizetések.

Idén is folytatódhat a bérek emelkedése, a nettó átlagbérek körülbelül 10 százalékos emelkedése várható, az inflációval együtt számolt reálbér-emelkedés pedig 8 százalék körül lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére