Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hódmezővásárhelyen politikai okokból Bessenyei Ferenc tiszteletét is képesek voltak megtorpedózni

Horváth K. József

2020.01.23. 21:30

„Az 50-es években, a Rákosi-korszakban nagyobb volt a színházak szabadsága annál, ahogy most Vásárhelyen egy előadóművészi díj bírálóbizottságát gyámság alá helyezte, ülésének jegyzőkönyvét manipulálta, javaslatát irányított döntéssel, öncélúan felülbírálta a politika” – mondta Bessenyei Ferenc özvegye a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi városvezetés eljárásáról, amivel politikai okokból megtorpedózta Nemcsák Károly kitüntetését.

B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye a promenad.hu-nak adott interjújában magyarázta el, miért vonta vissza a hódmezővásárhelyi önkormányzattól a Bessenyei név használatára adott engedélyét.

Az özvegy a Bessenyei-díjátadó gálán jelentette be, hogy visszavonja a színművész nevének használatát a vásárhelyi önkormányzattól, mert politikai célokra, reklámozásra használták fel, visszaéltek vele.

Mint B. Élthes Eszter kijelentette, az egész azzal kezdődött, hogy a díjazottakról döntő, évek óta öt fővel működő bírálóbizottságot további hat emberrel bővítette a városvezetés. Persze kiderült, hogy egyiküknek sincs semmi köze az előadó-művészethez. „Nem lehetett ezt másként értelmezni, minthogy politikai gyámság alá helyezték a bírálóbizottságot” – magyarázta B. Élthes Eszter.

Berei Erzsébet tanárnőt szerették volna mindenképpen díjazni a hatalmas szervezőmunkájáért, csakhogy Élthes Eszter jelezte, ez egy előadóművészi díj. „Számomra felfoghatatlan, hogy az önkormányzat miért nem méltatta Pro Urbéval, és miért ragaszkodott csökönyösen Bessenyei-díjhoz. Hiába keresem ennek lehetséges okait, csak egyet találok: a Pro Urbe díjhoz nem társul pénzjutalom, míg a Bessenyei-díj évek óta jelentős összeggel jár…” – mondta az özvegy. Pedig az országos kategóriában a grémiumból heten is Nemcsák Károlyra szavaztak, az ő kitüntetését terjesztették a közgyűlés elé.

Az ülésről készült jegyzőkönyvet – az eddigiekkel ellentétben – most nem nézhették át a bizottsági tagok és nem is hitelesíthették, csak azután nézhették meg, miután a képviselő-testület már döntött a díjról.

Bessenyei Ferenc özvegye az interjúban elmondta továbbá:

A közgyűlés végrehajtotta a politikai szándékot, felülírta a mi döntésünket, így nyilvánvalóan politikai okokból elgáncsolta Nemcsák Károlyt. (…) Felháborítónak tartom, hogy a vásárhelyi polgármester a rombolás mellett kötelezte el magát, embereken gázol keresztül leplezetlen országos politikai célja: a miniszterelnök-jelöltség érdekében.

Leszögezte, álmában sem hitte volna, hogy egy politikai hatalom így képes keresztülgázolni Bessenyei még élő özvegyén, ugyanis nem válaszoltak semmilyen levelére, teljesen ellehetetlenítették, így nem maradt más választása, mint a díjátadón kifejteni a tiltakozását.

Az már csak hab a tortán, hogy a gála után Márki-Zay Péter az özvegynek jelezte, hogy „Nemcsák nem színész”.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

„Csak egyszer halhatsz meg, és a legjobb, hogyha azt a dzsihád útján teszed” | VIDEÓ

Így képezik ki a Mohamed-jugendet 6-12 éves ujgur fiatalokból Szíriában.

Kormányzásra készül Gyurcsány

Kormányzásra készül Gyurcsány

Vasárnap megint kongresszust tart a DK. Erről beszélt Gyurcsány Ferenc mai facebook-videójában.

Tudtad-e, hogy számos olyan egyiptomi felfedezés van, amit a magyaroknak köszönhetünk?

Több mint 100 éve folynak már magyar ásatások Egyiptomban, és jó néhány kulturális kincs van, amit a magyar tudósok nélkül nem ismerne a történettudomány.

Dezse Balázs a 888-nak: „Rohadjon meg mindenki, aki szerint Wass Albert náci író”

Dezse Balázs a 888-nak: „Rohadjon meg mindenki, aki szerint Wass Albert náci író”

Egy kicsit furcsa interjú Dezse Balázzsal, a Keménymag és a Pesti Srácok „legagyontetováltabb” tagjával.

Rendkívüli sajtótájékoztató: meg lehet nyugodni, a kormány január óta rajta van az ügyön

Rendkívüli sajtótájékoztató: meg lehet nyugodni, a kormány január óta rajta van az ügyön

Gulyás: kicsi rá az esély, hogy a vírus Magyarországot elkerüli, de a betegség megjelenése nem jelent rögtön járványt. Legfontosabb információk a koronavírussal kapcsolatban.

Bajnokok Ligája: Minden vagy semmi alapon érkezik a Manchester City Madridba

Bajnokok Ligája: Minden vagy semmi alapon érkezik a Manchester City Madridba

Döntőnek beillő párosítással folytatódik ma a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntője, hiszen a Real Madrid látja vendégül a Manchester City csapatát. A játéknap másik mérkőzésén a Lyon fogadja a Juventus együttesét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére