Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hódmezővásárhelyen politikai okokból Bessenyei Ferenc tiszteletét is képesek voltak megtorpedózni

Horváth K. József

2020.01.23. 21:30

„Az 50-es években, a Rákosi-korszakban nagyobb volt a színházak szabadsága annál, ahogy most Vásárhelyen egy előadóművészi díj bírálóbizottságát gyámság alá helyezte, ülésének jegyzőkönyvét manipulálta, javaslatát irányított döntéssel, öncélúan felülbírálta a politika” – mondta Bessenyei Ferenc özvegye a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi városvezetés eljárásáról, amivel politikai okokból megtorpedózta Nemcsák Károly kitüntetését.

B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye a promenad.hu-nak adott interjújában magyarázta el, miért vonta vissza a hódmezővásárhelyi önkormányzattól a Bessenyei név használatára adott engedélyét.

Az özvegy a Bessenyei-díjátadó gálán jelentette be, hogy visszavonja a színművész nevének használatát a vásárhelyi önkormányzattól, mert politikai célokra, reklámozásra használták fel, visszaéltek vele.

Mint B. Élthes Eszter kijelentette, az egész azzal kezdődött, hogy a díjazottakról döntő, évek óta öt fővel működő bírálóbizottságot további hat emberrel bővítette a városvezetés. Persze kiderült, hogy egyiküknek sincs semmi köze az előadó-művészethez. „Nem lehetett ezt másként értelmezni, minthogy politikai gyámság alá helyezték a bírálóbizottságot” – magyarázta B. Élthes Eszter.

Berei Erzsébet tanárnőt szerették volna mindenképpen díjazni a hatalmas szervezőmunkájáért, csakhogy Élthes Eszter jelezte, ez egy előadóművészi díj. „Számomra felfoghatatlan, hogy az önkormányzat miért nem méltatta Pro Urbéval, és miért ragaszkodott csökönyösen Bessenyei-díjhoz. Hiába keresem ennek lehetséges okait, csak egyet találok: a Pro Urbe díjhoz nem társul pénzjutalom, míg a Bessenyei-díj évek óta jelentős összeggel jár…” – mondta az özvegy. Pedig az országos kategóriában a grémiumból heten is Nemcsák Károlyra szavaztak, az ő kitüntetését terjesztették a közgyűlés elé.

Az ülésről készült jegyzőkönyvet – az eddigiekkel ellentétben – most nem nézhették át a bizottsági tagok és nem is hitelesíthették, csak azután nézhették meg, miután a képviselő-testület már döntött a díjról.

Bessenyei Ferenc özvegye az interjúban elmondta továbbá:

A közgyűlés végrehajtotta a politikai szándékot, felülírta a mi döntésünket, így nyilvánvalóan politikai okokból elgáncsolta Nemcsák Károlyt. (…) Felháborítónak tartom, hogy a vásárhelyi polgármester a rombolás mellett kötelezte el magát, embereken gázol keresztül leplezetlen országos politikai célja: a miniszterelnök-jelöltség érdekében.

Leszögezte, álmában sem hitte volna, hogy egy politikai hatalom így képes keresztülgázolni Bessenyei még élő özvegyén, ugyanis nem válaszoltak semmilyen levelére, teljesen ellehetetlenítették, így nem maradt más választása, mint a díjátadón kifejteni a tiltakozását.

Az már csak hab a tortán, hogy a gála után Márki-Zay Péter az özvegynek jelezte, hogy „Nemcsák nem színész”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére