Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hiába vertek tanárt, elévülés miatt megúszták a börtönt a gyöngyöspatai cigányok

888.hu

2020.02.12. 10:01

Van, aki ezen meglepődött?

Megúszták a börtönt a gyöngyöspatai tanárverések elkövetői, mert a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette már tavaly ősszel elévült – derül ki a PestiSrácok.hu birtokába került rendőrségi határozatból. Az már csak hab a tortán, hogy a hatósági dokumentum arra is rámutat: a szegregációs perekben eljáró bíróságok egyike sem tett feljelentést, pedig a bántalmazások akkor még büntethetőek voltak.

Mint ismert, Tényi István, a Fidesz politikusa tett feljelentést két hete a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon és az ügyészségen azután, hogy nyilvánosságra került, helyi cigány gyerekek több esetben is megverhették tanáraikat. A kisvárosi iskola tanári kara ugyanis levelet küldött a Hír TV-nek, amiben leírták, verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a cigány diákok (és szülők) a gyöngyöspatai iskolában tanító pedagógusokat, sőt, egyikük otthonába kétszer is betörtek. Az érintett pedagógus nehezményezte,

hogy a cigányokkal ellentétben ő a betörés után nem kapott kártérítést.

A tanárok félnek a településen élő cigányoktól, levelükből az is kiderült, hogy már többször megfenyegették őket. A bíróság ugyanakkor mégis az önkormányzatot kötelezte 100 millió forint kártérítésre,

mert szerintük a település oktatási intézményében 62 cigány „tanulót” szegregáltak.

A peranyagból azonban kiderül, hogy több érintett szülő nem tett eleget kötelességének és nem járatta iskolába a gyerekét.

A térség országgyűlési képviselője szerint sok esetben évente 200-300 órát is igazolatlanul hiányoztak a gyerekek (Tényi István kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt szintén a hatóságokhoz fordult). A rendőrség azonban nem indított büntetőeljárást arra hivatkozva,

hogy a két említett bűncselekmény elévült.

Pedig, mint írták, a kiskorú veszélyeztetése, illetve a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja is fennáll a feljelentés alapján, ám a Hír TV-hez eljuttatott levélben említett események még 2014 októberét megelőzően történtek, és öt év után után elévültek.

A PestiSrácok birtokába került megszüntető határozat kitér a bíróság tevékenységére is, megemlítve azt a 2015-ben a Kúria döntésével zárult szegregációs pert is, amely a gyöngyöspatai százmilliós kártérítés kiindulópontja volt. A Soros Györgyhöz köthető Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ugyanis az ítélet nyomán indította el a kártérítési pert.

A jogerős ítélet szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában elkülönítették a cigány és a nem cigány gyerekeket, ezzel pedig a fenntartó súlyosan megsértette a cigány gyerekek személyiségi jogait. Ami a legérdekesebb, hogy a rendőrségi dokumentum arra is rámutat: egyik szegregációs perben eljáró bíróság sem tett feljelentést, illetve kezdeményezett hivatalból eljárást a fentebb említett bűncselekmények miatt, pedig a bántalmazások akkor még büntethetőek voltak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére