Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hiába a jó magaviselet, rács mögött marad az olaszliszkai lincselõ

Sümeghi Lóránt

2018.08.01. 11:20

Lassan 12 éve annak, hogy 2006. október 15-én agyonverték a Borsod megyei Olaszliszkán Szögi Lajos tiszavasvári földrajztanárt a cigányok. A harmadrendû vádlott, Szalka András a jó magaviselete miatt arra számított, hogy idén õsszel korábban kiengedik majd - egy másik bestiális gyilkosság szereplõjéhez, Sztojka Ivánhoz hasonlatosan -, ám szerencsére a törvényszék még idejében lépett.

Lassan 12 éve annak, hogy 2006. október 15-én agyonverték a Borsod megyei Olaszliszkán Szögi Lajos tiszavasvári földrajztanárt a cigányok. A harmadrendű vádlott, Szalka András a jó magaviselete miatt arra számított, hogy idén ősszel korábban kiengedik majd - egy másik bestiális gyilkosság szereplőjéhez, Sztojka Ivánhoz hasonlatosan -, ám szerencsére a törvényszék még idejében lépett.

Sajtóértesülések szerint ugyanis a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája nem bocsátotta feltételes szabadságra az egykori „olaszliszkai ügy” harmadrendű vádlottját, mivel indoklása szerint

a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodást kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra."

 

Ez történt Olaszliszkán: mint ismert, közel-keleti viszonyok uralkodtak el azon a napon Olaszliszkán, miután Szögi Lajos földrajztanár autójával véletlenül elsodorta az úttestre felelőtlenül berohanó H. Kittyt. A lány az incidens után hiába kiáltotta az utcára kirohanó családjának, hogy "nincs baj, életben vagyok", a hordává verődő családtagok már neki is estek az ártatlan tanárnak és az autójának annak ellenére, hogy a járműben ott ült Szögi Lajos két gyermeke: az akkor még 14 éves Emese, valamint az 5 éves Zsófi. A jelentések szerint az elsodort gyermek bátyja, ifjabb Horvát Dezső előbb betörte Szögi autójának szélvédőjét, majd apjával és Szalka Andrással brutális módon kirángatták a tanárt a kocsiból. Ekkor ütni, rúgni kezdték a fejét és a nyakát. Legalább heten 5-10 percig kegyetlen módon bántalmazták áldozatukat. Szögi Lajos nem tanúsított ellenállást, nehogy a két kislányát is veszélybe sodorja. Mint utóbb kiderült, a véres lincselést közönnyel nézte végig a több mint tízfős tömeg. Azonban ami ekkor történt, azt a tárgyaláson részt vevők is alig hitték el. Ugyanis az ütlegelés közben H. Kitty apja – akit később életfogytiglanra ítéltek – berohant egy fejszéért, hogy levágja a már saját vérétől fuldokló Szögi Lajos fejét. Ezt azonban sikerült egy közbeavatkozónak akkor még megakadályozni. A halálos ütlegelések közben a fejszével hadonászó apa idősebb fia nemi erőszakkal fenyegette meg a sírva mentőért könyörgő Emesét, valamint a rémülettől bepisilő, akkor ötéves Zsófiát. "Tarts ki, apa, hozok segítséget" – mondta a nagyobbik gyermek, és a kicsi kezét fogva futni kezdett, amikor a tömeg már az autót verte szét. A fejszés apa már csak akkor hívott mentőt, amikor annak biztos tudatában volt, hogy a tiszavasvári tanár már nem él. Amíg a rendőrség megérkezett, mindenki tiszta ruhára váltott, és elégették az összes tárgyi bizonyítékot, vagyis a véres cipőket és ruhaneműt.

A törvényszék közleménye szerint Szalka 2009. november 13-án jogerősen 15 év fegyházbüntetést kapott úgy, hogy feltételes szabadságra bocsátása a büntetése 4/5 részének kitöltésére tekintettel 2018. október 20-án lett volna esedékes. Az elítélt a büntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított, azonban a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája úgy ítélte meg – megjegyzem jogosan –, hogy a társadalom további védelme fontosabb érdek, mint az elítélt szabadlábon történő, igencsak kérdéses "reintegrációja".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére