Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

207 milliárd forintnyi beruházást indít 71 magyarországi nagyvállalat

888 / MTI

2020.10.06. 10:30

Hetvenegy magyarországi nagyvállalat 207 milliárd forintnyi beruházást indít a versenyképesség-növelő támogatási programban munkavállalói megtartása, illetve a létszám növelése érdekében – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Székesfehérváron, a Howmet-Köfém Kft.-nél, amely elsőként kapta meg a kormánytámogatást.

Szijjártó Péter a támogatásból épülő csarnok alapkőletételi ünnepségén arról beszélt, hogy a világjárvány idején „nem a munkanélküliséget finanszírozzák, hanem a vele szembeni harcot”, és ebben sok vállalat kötött velük szövetséget. Mint mondta, az Európai Bizottság cégenként 800 ezer eurós felső határig engedélyezte a tagállamoknak a támogatást, a versenyképesség-növelő támogatási programban pedig 904 magyar vállalat kapott 425 milliárd forintot.
A miniszter közölte,

ezen felül – hosszas egyeztetések után – sikerült elérni, hogy 800 ezer euró felett, felső korlát nélkül is támogathassanak cégeket, amivel 61 600 munkahelyet védenek meg, és további munkahelyek is létrejönnek.”

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a Howmet-Köfém kilencmilliárd forintos beruházásba vág bele, ezzel 550 munkahelyet véd meg, valamint kilencven újat is létrehoz, és mindehhez a kormány 3,2 milliárdos támogatást biztosít. Egy nemrégiben átadott csarnok bővítése valósul meg, ahol szintén világszínvonalú csúcstechnológia lesz, így a jelenlegi 1,8 millió darabos keréktárcsa-kapacitás 2,3 millióra nő – fűzte hozzá.

Vargha Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője örömmel nyugtázta, hogy a vállalat nem vár ki a járvány végéig, hanem előrelátóan beruház, és már a pandémia utáni időszakra koncentrálva erősíti pozícióit.
Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester hangsúlyozta, hogy a 2018 márciusában elindított, s azóta megvalósult csarnoképítés után most újabb kezdődik, az akkori alapkőletételkor ismertetett tervek kezdenek el megvalósulni.
Katus István, a Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója megerősítette, hogy az új üzem nemrégiben készült el, közel 40 milliárd forintból, mellette létesítik az újabb üzemet, és tovább bővítik termelési kapacitásaikat. A piac leginnovatívabb technológiáját telepítik bele, a világ legmodernebb keréktárcsagyára fog elkészülni – tette hozzá.

A zöldmezős beruházás növeli a Howmet jelentőségét Székesfehérváron, a gyártás várhatóan 2021 végén kezdődik meg.
A Howmet Aerospace (2016-ig Alcoa, 2020-ig Arconic) 1993 óta van jelen Magyarországon, amikor a társaság felvásárolta a Székesfehérvári Könnyűfémmű (Köfém) részvényeinek többségét. Magyarországon a Howmet Aerospace kovácsolt alumíniumkerekeket, repülőgépmotorokat és ipari gázturbina-alkatrészeket, mérnökileg magas szinten megalkotott, különféle ötvözetekből készült szerkezeteket gyárt repülőgépek, illetve kötőelemeket az űripar számára.

A Howmet Aerospace mintegy 1200 embert foglalkoztat két helyszínen, Székesfehérváron és Nemesvámoson.

A vállalat 1996-ban hozta létre Székesfehérváron globális szolgáltatóközpontját, amely immáron globálisan nyújt pénzügyi és adminisztratív támogatást a Howmet Aerospace telephelyeinek. A társaság 1993 óta több mint 8 millió dollárt fektetett közösségi kezdeményezésekbe.
A nyilvános cégadatok szerint a Howmet-Köfém Kft. jogelődje, az Arconic-Köfém Kft. a tavalyi üzleti évben 246,7 milliárd forint nettó árbevétel mellett 38,1 milliárd forint nyereséget realizált. A társaság 2018-ban 247,9 milliárd forint nettó árbevételt és 31,7 milliárdos nyereséget produkált.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nem engednek a nyomásnak a lengyelek: Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát

Nem engednek a nyomásnak a lengyelek: Morawiecki elutasította az EB-elnök javaslatát

Elutasította Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen szerdai javaslatát arról, hogy az uniós költségvetési feltételrendszerről szóló lengyel és magyar kételyeket az Európai Unió Bírósága elé vigyék.

Letiltás: Soros lapja rettegni méltóztatott Orbán válaszától

Letiltás: Soros lapja rettegni méltóztatott Orbán válaszától

Meghökkentő helyzet állt elő az amerikai nyilvánosságban. A magát a szabadság és a demokrácia legfőbb zászlóvivőjeként aposztrofáló tengerentúli média víz alá nyomta saját szabályait.

Elhunyt Diego Maradona

Elhunyt Diego Maradona

Argentin sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a legendás futballista halálát.

Deutsch Tamás: Brüsszel élesítette a Soros-tervet

Deutsch Tamás EP képviselő az Európai Bizottság kedden bemutatott cselekvési tervére reagált a Facebookon.

Hónapok óta mantrázza ugyanazt migránsügyben az uniós biztos

Hónapok óta mantrázza ugyanazt migránsügyben az uniós biztos

2020. november 24.: A migránsok már most az európai társadalom részét képezik. 2020. május 18.: Sok olyan ember van köztünk, akik migrációs háttérrel rendelkeznek, és ők is közénk valók, a részeink.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére