Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hét éve ostromolták meg a migránsok a magyar határt

888.hu

2022.09.16. 13:20

2015-ben pont ezen a napon feldühödött migránsok támadtak a magyar rendőrökre.

 

2015 első felében az afrikai és közel-keleti politikai és katonai konfliktusok miatt jelentősen megnőtt a Magyarországra és rajta keresztül az Európába érkező migránsok száma.

A magyar kormány 2015. június 17-i döntése értelmében július 13. és szeptember 14. között a magyar–szerb zöldhatáron műszaki határzár épült, melynek átlépése, megrongálása a szeptember 15-én hatályba lépett 2015. évi CXL. törvény értelmében bűncselekménynek minősül, és szabadságvesztéssel illetve kiutasítással büntetendő.

 

Röszke, 2015. szeptember 15.Menekültek a határ szerb oldalán a biztonsági határzár mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Szeptember 15-én reggelig kb. 300–400 migráns gyűlt össze a Röszke–Horgos régi határátkelőhely szerb oldalán. A magyar rendőrség biztonsági okokból délben lezárta az átkelőt, mert a szerb oldalon a feltorlódott csoport elzárta a közutat, így a járműforgalom zavartalansága nem volt biztosítható.

Este Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter a helyszínen megígérte a migránsoknak, hogy tárgyalni fog magyar kollégáival a helyzet kezeléséről, és hozzátette, reméli, hogy csupán 48 órás lezárásról van szó.

 

Röszke, 2015. szeptember 15.Migránsok a határ szerb oldalán a magyar oldalon álló rendőrnőkkel szemben a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Szeptember 16-án dél körül a migránsok ultimátumot adtak a rendőröknek, hogy

vagy beengedik őket, vagy áttörik a kaput.

A rendőrség jelentős erőket sorakoztatott fel a „magából kivetkőzött emberek” megfékezéséért, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfallal helyettesítették.

Az ORFK közleményében az írta: a rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.

 

 

Életerős, jó fizikai kondícióban lévő fiatalok Allah akbar! kiáltással köveket dobálnak a magyar rendőrök felé.

 

Délután fél három körül egy párszáz fős csoport hangosan követelni kezdte, hogy engedjék be őket Magyarországra. A migránsok „Kinyitni, kinyitni!” és „Németország, Németország!” felkiáltásokkal követelték a magyar hatóságoktól, hogy nyissák ki a kapukat.

A háromszoros sorfalban álló rendőrök és terrorelhárítók arabul próbálták megnyugtatni a tömeget, de sikertelenül.

 

 

Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre.

A demonstráció hamarosan erőszakossá vált: a szerb oldalon feltorlódott migránscsoport bedöntötte a röszkei határátkelőhelyet lezáró kaput, a magyar rendőrség könnygázzal védekezett.

 

Röszke, 2015. szeptember 15.Rendõrök a határzárként használt vasúti vagon mellett a szerb-magyar határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én.MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

 

A szerb hatóságok haladéktalan fellépését kérte az agresszív bevándorlók csoportja ellen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ivica Dacic szerb külügyminisztertől.”

– közölte a tárca szerdán az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a két miniszter délután telefonon egyeztetett, amelynek során Szijjártó Péter felhívta szerb kollégája figyelmét arra, hogy bevándorlók egy csoportja a régi röszkei határátkelőnél kövekkel és betondarabokkal folyamatosan támadja a magyar rendőröket.

 

 

Időközben több száz migráns indult el rohanva – csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket hátrahagyva – az új röszkei átkelőtől az összetűzés helyszínére, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt.

A szerb rendőrök nem intézkedtek,

hagyták, hogy a támadók minden kezük ügyébe akadó tárggyal dobálják a rendőröket.

Fél hat körül a migránsok mintegy ezer fős tömege a röszkei oldalon is áttörte a kaput és benyomult magyar területre.

A tüntetők gyermekeket és nőket is maguk elé állítva használtak pajzsként. A rendőrök, készenlétisek, TEK-esek könnygázzal védekeztek, majd visszaszorították a támadókat.

18:20-kor a helyszínre érkezett 100 szerb rendőr, akik hátrább terelték a migránsokat. A feszültség hét óra körül kezdett lecsillapodni.

 

 

Orbán Viktor a következőképpen értékelte a helyzetet:

Szervezett támadás volt, ami szerda este Röszkénél történt. A magyar rendőrök megvédték a magyar határt szerb segítség nélkül úgy, hogy közben az emberiesség szabályait betartották.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Több kihívás éri Európát, de Magyarország nem hagyja magát”

„Több kihívás éri Európát, de Magyarország nem hagyja magát”

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Sokan eltűntek egy földcsuszamlás után az olaszországi Ischia szigetén

Sokan eltűntek egy földcsuszamlás után az olaszországi Ischia szigetén

Tizenhárom ember eltűnését jelentették szombaton kora reggel a heves esőzések okozta földcsuszamlás után, mely a nápolyi partok közelében, Ischia szigetén történt.

Novák Katalin: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

Novák Katalin: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

„A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is” – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.

A 888 megmondja a tutit: Franciaország – Dánia

A 888 megmondja a tutit: Franciaország – Dánia

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Franciaország – Dánia.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére