Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hazaáruló lett a Jobbik?

Bertha László

2016.10.19. 15:58

Vona Gábor korábban hazaárulónak nevezte azokat, akik nem szavazzák meg feltétel nélkül az alkotmánymódosítást.

Az elemzők szerint váratlan fordulat állt be a Jobbik politizálásában azzal, hogy az ellenzéki párt elnöke a letelepedési kötvény megszüntetését kérte a miniszterelnöktől az alkotmánymódosításért, hiszen egészen a közelmúltig úgy tűnt, megszavazzák a módosítást.

A Századvég vezető elemzője, Lánczi Tamás a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a Jobbik a „semmiből” állt elő egy új feltétellel, méghozzá úgy, hogy korábban a párt kezdeményezte és próbálta napirenden tartani az alkotmánymódosítást.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője emlékeztetett, hogy korábban Vona Gábor is arról beszélt, hogy a kötelező betelepítési kvóta elutasítását nemzeti ügyként kell kezelni, most pedig pártpolitikai kérdésként kezeli az ügyet. Az elemző hozzátette, hogy a Jobbik egy olyan ügyben próbál most fogást találni a kormányon, amelyben „alig volt hangja” az elmúlt másfél évben.

Lánczi Tamás szerint a Jobbik „casus bellit” keresett, ami révén „kifarolhat” az alkotmánymódosításból.

Aki ilyen feltételt támaszt, az valójában nem akarja megszavazni a módosítást

– jelentette ki a Századvég vezető elemzője, aki hozzátette, hogy szerinte az ellenzéki párt próbál „felkapaszkodni a politikai színpadra”, ehhez pedig minden eszközt megragad.

Fodor Csaba a műsorban elmondta, hogy Vona Gábor részéről egy meglehetősen érdekes kísérlet indult el. A Jobbik szavak szintjén a nem szavazat mellett kampányolt, de nem hatékonyan, ahogyan az a népszavazás részvételi adataiból is kiderült, hiszen ahol a párt az országos átlagnál jobban beágyazott, az országos átlagnál alacsonyabb volt a részvétel.

Lánczi szerint Vona Gábor a miniszterelnökkel próbál konfliktusba kerülni, mert úgy véli, hogy ez őt erősíti. Kérdés azonban, hogy szabad-e egy ilyen fontos kérdésben, a migráció ügyében kockáztatni azért, hogy a Jobbik elnöke megmutathassa, képes „borsot törni” Orbán Viktor orra alá. Az elemző szerint ezzel saját szavazóit is összezavarhatja.

Érdekesség, hogy Vona Gábor korábban hazaárulónak nevezte azokat, akik nem szavazzák meg feltétel nélkül az alkotmánymódosítást, ezt az elemző szerint biztosan a fejére olvassák a kormánypártok.

(Kossuth Rádió, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére