Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Havi másfél millió, látszatmunkáért

888.hu

2016.09.11. 14:48

Havi másfél millió forintot fizet "kommunikációs tanácsadásért" a Budapesti Gazdasági Egyetem a Political Capital egyik alapító-tulajdonosának, a Somogyi Zoltán érdekeltségébe tartozó Splendidea Communications Kft-nek - írja a PestiSrácok.hu (PS). A hírportál kiemeli, hogy az anyagok színvonala - enyhe kifejezéssel - hagy némi kívánnivalót maga után.

Úgy tűnik, a BGE kancellárja egészen egyszerűen tovább pénzeli (közpénzből) Somogyiékat. A PestiSrácok.hu megtudta: Dietz Ferenc inkább fizet, csak a baloldali sajtó “ne írjon róla rosszat. “

A Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián érdekeltségébe tartozó, balliberális kötődésű Political Capital 2006 és 2010 között 432,2 millió forint állami megbízást kapott. Ennek csaknem felét, 190 millió forintot az NBH-tól.

A hírportál kikérte a Somogyiék – Splendidea Communications Kft. – által leszállított anyagokat és ezekhez kapcsolódó szerződéseket, és felháborodott, hogy a BGE kiszámlázta nekik az adatkikéréssel kapcsolatos költségeket. A PS szerint ez törvénytelen és indokolatlan.

Somogyiék 2009-ben kötöttek szerződést a BGE-vel, havi másfél millió forintért PR és kommunikációs feladatok ellátására. Ugyanezt a munkát a Debreceni Egyetem számára tízezer forintért vállalták 2008-ban. A szerződésben sajtóreggeliket, imázsfilmet és a vizuális arculat megújítását javasolták, valamint a szlogenek megújításán is fáradoztak.

Egyik legkomolyabb munkájuk annak idején az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal, ma Alkotmányvédelmi Hivatal arculatának újratervezése volt. A szlogen: "Új vezető, új NBH". Meglehetősen fantáziadús. A PS kiemel egy másik csodás arculati elemet, a BGF új logóját, amelyet szintén a Somogyihoz köthető cég alkotott meg.

Az egykori BGF-en, ma már BGE-n tanító szakemberek többször is kritizálták a Splendidea Communications munkáit, amelyet egy, a PS által közzétett e-mailben "lesújtó munkaként" jellemeztek.

A Privy Council Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság 2008-ban alakult, majd FLOW PUBLIC RELATIONS Kft-ként folytatta 2010-ben, hogy aztán Splendidea Communications néven működjön 2013-tól. Mivel a névváltás elég gyakran bekövetkezett, ezért a továbbiakban egyszerűen csak “A cégnek” nevezzük.

A cég főtevékenysége “PR és kommunikációs tanácsadás”, amit 2013-tól nitrogénvegyület gyártásával és műtrágya forgalmazásával is bővítettek, aláírásra pedig hol Somogyi, hol pedig Szabados volt jogosult az Opten adatai szerint.

A cég olyan szakmai ötleteket adott a BGE vezetői részére, mint például az "Ötletláda" bevezetése és a "Felszólalás a BGF szintű rendezvényeken".

A PestiSrácok.hu birtokába került egy belső ellenőri jelentés, amely 2015-ben már szorgalmazta a szerződés felbontását, de lehetőség szerint a díjazás csökkentését, lévén, hogy a BGF-nek saját kommunikációs irodája van, amelynek vezetői kiírásában 3 év szakmai tapasztalat szerepel, így a sajtókommunikációs feladatok elvégeztetése indokolatlan egy külsős partnerrel. Az évi nettó 14,4 milliós kifizetés 753 ledolgozott órát takart, ami gyors fejszámolással 7912 Ft+Áfa óradíjat jelent. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGF) Kommunikációs Irodájának ügyrendjében egyébként a szerződésben vállalt kötelezettségek szerepelnek, így valóban érthetetlen, miért volt szükség külsős megbízásra.

A BGE Kommunikációs és Marketing Irodája rövid időn belül vette át Somogyi cégének feladatait egy belső jelentés szerint, amit a kancellár egészen egyszerűen figyelmen kívül hagyott. A külsős cég indokolatlanul magas költséget számlázott ki úgy, hogy munkát gyakorlatilag a közalkalmazottak végezték el helyettük. Erre azért került sor, mert a Somogyihoz köthető cég elképesztően színvonaltalan munkát végzett. Havi másfél millióért.

A PS információi szerint a 2014. novemberében kinevezett kancellár, Dietz Ferenc egészen egyszerűen félt a baloldali sajtóban komoly kapcsolatokkal rendelkező Somogyitól, akinek inkább fizetett, csak ne jelenjen meg róla, a “bukott szentendrei expolgármesterről” a baloldali sajtóorgánumban semmiféle cikk. Ez akár védelmi pénznek is értelmezhető, a gond az, hogy mindezt közpénzből tette – írja a PS.

De a cégtől kért árajánlatokat is érdemes górcső alá venni. Egy fotózásért 1 200 000 forintot kértek. Viszonyításképpen: ugyanezt egy ismert portál hivatásos fotóriportere 100.000 forintért vállalta volna. S hogy miért lett volna szükség fotókra? Mert a cég évek óta ugyanazokat a stock fotókat használta – írja a PS.

A céghez való ragaszkodást az egyetem rektora, Sándorné dr. Kriszt Éva is presszionálta, akit baráti szálak fűznek Somogyi Zoltánhoz és aki kezdeményezője volt 2009-ben a szerződés megkötésének.

(Pestisracok.hu)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére