Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Havas Szófia kitart amellett, hogy az '56-os hõsök fasiszta ellenforradalmárok voltak

Vincze Viktor Attila

2016.11.01. 08:58

Az '56-os forradalmat és szabadságharcot ellenforradalomnak nevezõ MSZP-s politikus, Havas Szófia interjút adott a Magyar Nemzetnek amelyben elmondja, hogy kitart, amellett, hogy szerinte az 1956-os forradalmárok fasiszták voltak. A szocialista politikus úgy véli, hogy neki ehhez joga van mert nincs konszenzus Magyarországon '56 megítélése kapcsán.

A G. nap óta kérlelhetetlenül ellenzéki pártivá vált Magyar Nemzet kérdésére Havas Szófia elmondja az interjúban, hogy kitart az orosz televíziónak adott nyilatkozata mellett és egyébként a nyilatkozat kapcsán kialakult botránnyal kapcsolatban pedig azt nehezményezi, hogy nem pontosan idézték azokat a szavait, amikor arról beszélt, hogy az 1956-os forradalmárok fasiszták voltak, akik a forradalom alatt házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat.

Nem az egészet idézték. Én úgy fogalmaztam, hogy elkezdődött egy felkelés fiatalokkal. Én magam beszéltem számos résztvevővel, akik nem megdönteni akarták a szocializmust, hanem jobbító szándékkal megváltoztatni. Ez alakult át végül fegyveres ellenforradalommá vagy fegyveres harcokká. Innen kezdve már pontosan idéztek, de fontos, hogy én ezzel kezdtem.

- mondta Havas Szófia.

Az MSZP és a DK között egyre erősebb együttműködést ebben a kérdésben is igazolva a szocialista politikus még azt is megjegyzi, hogy:

Ha egy ország deklarálja magáról, hogy itt demokrácia van, vélemény- és szólásszabadság, akkor az vonatkozik mindenkire. Még egy MSZP-politikust is megillet, hogy eltérő véleménye legyen. 1956-ról ugyanis nincs konszenzus az országban, aki ezt állítja, az hazudik. Nem gyakran idézem Gyurcsány Ferencet, de abban igaza volt, hogy mindenkinek megvan a maga ’56-ja. Ha valaki szerint mindenki ugyanazt gondolja erről, az téved.

Havas Szófia már 2007-ben a HVG-nek is azt nyilatkozta: „1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva.” Szavaiért nem kért bocsánatot, pedig, akkor erre még az MSZP ’56-os munkacsoportja is felszólította őt. A szocialista politikusnő később a katyini mészárlásról megemlékező emlékmű felállításáról szóló fővárosi határozat elfogadásáról is tüntetőleg kivonult. Havas Szófia apja, aki Horn Gyula testvére volt 1956-ban halt meg máig tisztázatlan körülmények. Havas szerint felkelők ölték meg, ezzel szemben a legújabb kutatások szerint egy szovjet teherautó ütötte el.  

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére