Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hatalmas pofára esés az ellenzéknek az OLAF-jelentés

Pörge Béla

2017.11.28. 07:20

Magyarország elmarad az uniós átlagtól a vizsgált ügyek számát tekintve, ráadásul az együttmûködés is gördülékeny a hatósággal.

Nicolas Ilett, az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) ügyvezető igazgatója az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának a Magyarországot érintő OLAF-eljárások ügyében tartott zárt ülésén tényszerűen ismertette a folyamatban lévő eseteket és nem támasztotta alá a vizsgálatokkal kapcsolatos ellenzéki érveket, állításokat és egyéb gyanúsítgatásokat – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője Brüsszelben az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

Deutsch Tamás tájékoztatása szerint a Magyarországot érintő 14 folyamatban lévő vizsgálattal kapcsolatban az OLAF képviselője elmondta, hogy a Magyarországot érintő ügyek száma elmarad a többi uniós tagállam eljárásaihoz képest, szemben azokkal az állításokkal, amelyek kiemelkedő számú OLAF-vizsgálatról szólnak.

Az ügyvezető igazgató korrektnek és kielégítőnek minősítette a magyar hatóságokkal való kapcsolattartást. Külön megemlítette, hogy a banki számlaadatokhoz való hozzáférést tekintve az egyetlen olyan uniós tagállam Magyarország, amely kielégítő adatot és információt ad a hivatalnak valamennyi eljárás kapcsán.

Nicolas Ilett elmondta azt is, hogy a 4-es metró súlyos korrupciós ügyeit érintő, esetlegesen visszatérítendő uniós támogatást leszámítva, a maradék vizsgált ügyek elmarasztaló ítélete miatt visszafizetendő összeg ugyancsak alul marad a többi európai uniós tagország várható visszatérítéseitől.

A Fővárosi Közgyűlés a 4-es metró beruházásához kapcsolódó korrupciót vizsgáló munkacsoportja múlt héten küldte el jelentését az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottságának további támpontokat nyújtva a vizsgálatokhoz, illetve a metróberuházáshoz kapcsolódó ügyek megtárgyalásához.

A közgyűlés február 22-én döntött az OLAF-jelentéshez kapcsolódóan a korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról, és október 25-én fogadta el a jelentését.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásával kapcsolatos február elején kiadott több mint százoldalas jelentéséből kiderül, hogy a projekt összértéke 452 milliárd forint volt, ebből a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig elloptak. A fejlesztéshez 76 milliárd forintot használtak fel a Közlekedési Operatív Program terhére, ebből 59 milliárd forint volt az Európai Unió hozzájárulása, és ez utóbbi összeget követelheti vissza az Európai Bizottság.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére