Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hatalmas károkat okoznak a gyümölcsösöket fosztogató migránsok Horgoson

Tóth Dalma

2016.08.05. 20:58

A magyar határ közelében lévõ gyümölcsösökben óriási veszteségeket okoznak a gazdáknak a migránsok.
A gazdák folyamatosan panaszkodnak, hogy a migránsok leszedik a barackot, az almát és megrongálják a fákat. A félérett kukoricát és a krumplit is elviszik magukkal. Az is előfordul, hogy samponnal mosakszanak a halastóban, ami szennyezi a vizet és árt a halaknak. A károsult termelők nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

Az egyik termelő arról beszélt, hogy a migránsok még tavasszal egy egész sor meggyfáját kitörték és eltüzelték. A 72 fából negyvenet intéztek el, csak 32 fa maradt éppen. Az őszibarack még csak most érik. A család évente 2,5 tonna gyümölcsöt szokott eladni, de most úgy néz ki, hogy még hazavinni sem tudnak.

Az asszony hozzátette, hogy fél egyedül maradni a gyümölcsösben, mert minden nap felbukkannak a migránsok. Sokszor az illegális határátlépők otthagyják a ruháikat és a szemetet is. Az asszonyt eddig még nem bántották, de a károkat még nem tudta felbecsülni.

Van olyan ültetvénytulajdonos, aki már nem gondozza a földjét, mert a termést úgy is leszedik a migránsok.

A gyomos parcella mellett egy példásan gondozott gyümölcsös van. Az idős gazda, Szűcs István szinte állandóan kint van a földön, és hat kutyájával őrzi a területet. Habár az állatokat megkötözve tartja, a kutyák jelzik ha idegen lép a földre. Amikor a migránsok a 15 éves fákat derékba törték, mert csak így érték el a fák tetején lévő barackokat, akkor határozta el István, hogy  reggeltől estig kint lesz a gyümölcsösben. A gazdának ezer barackfája van, amik évente 50 tonna gyümölcsöt hoznak. Most kevesebbel is beéri, csak valamennyi maradjon meg.

István gyümölcsöse végében van egy halastó is.Ez az a tó, amelyikbe néhány hete belefulladt egy afgán kamasz. A tavat régen oszlopok vették körül, de a migránsok eltüzelték azokat is. Állítólag a tó tulajdonosa már ügyvédet is fogadott, hogy kártérítést követeljen, mert az illegális bevándorlók samponnal mosakszanak a halastóban.

A hatóságokhoz folyamatosan érkeznek a kárbejelentések. A feljelentéseket továbbítják a csőszszolgálatnak, azok a helyszínen felmérik a károkat, fotókat készítenek, és továbbítják a Menekültügyi Főbiztosságnak a kártérítési igényeket.

Sajnos a károk elég nagyok. Ezek az emberek kistermelők, egész évben ebből élnek, ez a bevételi forrásuk. Vannak, akik a kevés nyugdíjukat pótolják ezzel."

- mondta sors Róbert, a helyi közösség elnöke.

A gazdák mindenféleképpen kérnek kártérítést, de nem bíznak benne, hogy azt valaha is megkapják.

(Hirado)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére