Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háromszázezer AstraZeneca-vakcinát adunk a szlovénoknak

888.hu, MTI

2021.06.02. 16:00

Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy az fel tudja gyorsítani oltási kampányát – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani” – húzta alá. Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között, és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást. Szijjártó Péter kiemelte,

azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.

 

„Érdemes megnézni, hogy az amerikaiak, az izraeliek és a britek mennyivel gyorsabban és mennyivel többet tudtak oltani, mint az Európai Unió. Ráadásul a mennyiségi problémák mellett az elosztási mechanizmus korrektsége kapcsán is számos kétség merült fel” – jelentette ki a külügyminiszter.

„Magyarország azonban sikeresen kezelte a világjárványt. Oltásban Európa éllovasai vagyunk” – mondta a külügyminiszter, majd hozzátette: „Ez azért van így, mert Magyarország a vakcinát nem ideológiai és nem geopolitikai kérdésnek tekinti. Mi a vakcinát annak tekintjük, ami: emberéletek megmentésének eszköze.”

Elmondta: a lassabb és kisebb mennyiségű vakcinaszállítmányok a szlovénokon sem segítettek, és az elosztási mechanizmus során valahogy a közép-európai országok is hátra sorolódtak.

Ezért segítünk most szlovén barátainknak, és háromszázezer AstraZeneca-vakcinát adunk nekik kölcsön.”

 

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és – mint mondta – ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni. Úgy vélte: az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.

Janez Jansa szlovén kormányfő elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban. Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja. Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának.

„Az Európai Unió Tanácsának elnökségét július 1-jétől betöltő ország miniszterelnökeként is szeretném megköszönni azt a segítséget, amelyet önök Szlovéniának és más országoknak nyújtottak a régióban” – mondta Janez Jansa a magyar külügyminiszternek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére