Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hadházyék a rájuk vonatkozó jogszabályokat sem ismerik

Zelenka Dóra

2019.01.24. 08:59

Az ellenzéki képviselõk célja kezdettõl fogva az volt, hogy megzavarják az intézmény mûködését, és beolvassák a követeléseiket - fogalmazott Kovács Katalin ügyészségi szóvivõ.

Sem az ügyészség, sem pedig az alkotmányjogász szerint nem lett volna joguk az ellenzéki képviselőknek decemberi akciójuk során beolvastatni a tévében követeléseiket, de arra sem, hogy bárhová bemenjenek.

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn jelentette be, hogy az ellenzéki képviselők rendbontást követtek el, így eltávolításuk jogos és jogszerű volt.

Az országgyűlési törvény szerint a képviselők hivatalos személyként állami szervektől kérhetnek munkájukhoz felvilágosítást, és az állami szervek ennek kötelesek eleget tenni.

Azonban a képviselőknek ilyen törekvésük saját bevallásuk szerint sem volt, kezdettől fogva az volt a céljuk, hogy megzavarják az intézmény működését és beolvastassák a követeléseiket"

– nyomatékosított a szóvivő.

A biztonsági őrök eljárásáról Kovács Katalin elmondta: a vonatkozó törvény kimondja, hogy fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni a közszolgálati rádió és televízió központi létesítményét. A fegyveres biztonsági őr szolgálatának jogszerű teljesítése során jogosult és köteles a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt tevékenysége abbahagyására felszólítani és igazoltatni,

a tevékenység megszakítása érdekében pedig az arányosság követelményének betartásával, testi erővel cselekvésre vagy a cselekvés abbahagyására kényszeríteni.

Lövétei István alkotmányjogász szerint egy képviselő bármikor kérhet bebocsátást egy állami intézménybe, azonban

semmilyen más joga nincs, hogy találkozzék illetékes vezetővel, és vele megbeszélést folytasson."

A képviselők egy közintézmény meglátogatásakor ellenőrzési jogukat gyakorolják, illetve információkat szerezhetnek a szervezet működéséről. Azonban jelenlétük nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.

Lövétei elmondta, hogy a képviselők nem mondhatják, hogy ők bárhova bemehetnek, mert képviselők.

Nincs joguk bemenni például a stúdióba. A hatályos jog értelmében egy képviselő nem követelheti semmilyen szerkesztőségben azt, hogy mondandóját tegyék közzé. Legfeljebb kérheti, hogy tessék szíves lenni bemondani az öt pontot" 

– fogalmazott az alkotmányjogász.

A hétfőn született határozat lényege szerint az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal a kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarják, az élő műsorokat megszakítsák.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményében az állt, hogy az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasították.

Az ügyészség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.
Korábban eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is az MTVA egyes munkavállalóiról készült képfelvételek közösségi médiában történő közzététele miatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére