Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hadházy jogellenesen gyűjtött aláírásokat

Bokor Gábor

2019.10.25. 20:00

Hadházy Ákos nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról, az ívek online feltöltése során is megsértette az előírásokat.

A Magyar Hírlap megkereste Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét Hadházy Ákos adatbotrányával kapcsolatban. A szakértő a lapnak elmondta, hogy érvényes jogalap nélkül gyűjtötte az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozást célzó ak­ciója során Hadházy Ákos, független képviselő. A NAIH számos adatvédelmi hiányosságot talált vizsgálata során, ezzel kapcsolatban Péterfalvi azt mondta, hogy a képviselő 2018. július 19. és 2019. május 30. között érvényes jogalap nélkül gyűjtötte az aláírásokat, ezért felszólították Hadházyt, hogy haladéktalanul törölje a kezdeményezéssel összefüggésben az érintettektől gyűjtött valamennyi személyes adatot.

Péterfalvi felhívta a figyelmet, hogy a képviselőnek az előírt intézkedésekről a felszólítás kézhezvételétől számított harminc napon belül írásban tájékoztatnia kell a hatóságot. Ha a felszólítás alapján nem került sor a jogsérelem orvoslására, a hatóság a tájékoztatási határidő lejártát követő harminc napon belül dönt a szükséges további intézkedések megtételéről.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A hatóság a vizsgálata során megállapította, hogy az aláírásgyűjtő ívhez tartozó adatkezelési tájékoztatóban Hadházy Ákos mint adatkezelő nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról

– fogalmazott a szervezet elnöke, majd úgy folytatta, hogy a képviselő az aláírásgyűjtő ívek online feltöltése során is megsértette az adatvédelmi előírásokat.

A vizsgálat megállapításai között szerepel, hogy az érintettek adatkezeléshez történő hozzájárulásának hiányoznak a legfontosabb fogalmi elemei, amelyek megléte szükséges ahhoz, hogy az adatkezelés jogalapja, azaz jelen esetben a hozzájárulás érvényes legyen. Az aláírásgyűjtő ívhez tartozó Adatvédelmi tájékoztató ezen felül nem tett említést adatfeldolgozók igénybevételéről – folytatta Péterfalvi. Bár a külföldi adatfeldolgozó cégek esetében nem merültek fel adatbiztonsági hiányosságok, a harmadik országban letelepedett cégek által nyújtott szolgáltatások igénybe vétele – különösen politikai véleményre utaló személyes adatok kezelésével összefüggésben – nagyobb adatvédelmi kockázatot jelent, ezért a hatóság azt tartja jó gyakorlatnak.

Ezeket az íveket, az azokon szereplő adatokat tilos lemásolni, továbbítani, nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe, meg kell őket semmisíteni. Igaz, a törvény erre nem ír elő határidőt

– mondta Péterfalvi.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Szombati tükör: jó hírek, rossz hírek, szomorúak és röhejesek

Szombati tükör: jó hírek, rossz hírek, szomorúak és röhejesek

Ma is voltak jó és rossz hírek is, ahogy az élet hozta. Jó, hogy csak hat újabb fertőzöttet regisztráltak itthon, rossz, hogy folytatódott az erőszak Belgrádban. A nap röheje, hogy a Karácsonyék még egy pályázatot se tudtak rendesen megcsinálni, öröm viszont, hogy Varga Judit miniszter ismét beintett az újfent a jogállami mantrával kellemetlenkedő Brüsszelnek.

Nem lesz hőség vasárnap, itt-ott zivatar is megzavarhatja a strandolást

Nem lesz hőség vasárnap, itt-ott zivatar is megzavarhatja a strandolást

Alapvetően jó idő lesz, de… Északnyugat felől tovább növekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, de keleten, délkeleten estig napos idő lesz.

Ne toljunk ki magunkkal, nyaraljunk Magyarországon!

Nem véletlenül mondta Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában, hogy több Balaton, kevesebb Adria. S nemcsak a határnál való várakozás nehézségeire gondolt, hanem az egészség megóvására is.

A kávé körül

A kávé körül

Ráírtam egy ismerősömre tegnap, s ezt írta vissza messengeren.

Gyurcsány ölebe házőrző kutyát játszik Brüsszelben

Gyurcsány ölebe házőrző kutyát játszik Brüsszelben

A brüsszeli bürokraták által felbátorított DK volt szóvivője, most EP-képviselője, Rónai Sándor mondaná meg, hogy ki mehet el az uniós csúcsra és ki nem. Csak a mihez tartás végett: arról a Rónairól beszélünk, aki szerint a 2006-os rendőrattaknál durvább volt Varju László dulakodása az MTVA biztonsági őreivel. Na, ezt hívják aránytévesztésnek.

Könnyen megszivathatja a közös lista a baloldali pártokat

A politikai előrejelzések nem kedveznek a baloldal azon vágyának, hogy közös listával legyőzheti a Fideszt 2022-ben. A friss kutatás szerint, ha az ellenzék listája állna szemben a Fidesz-KDNP-ével, akkor a kormánypártok még több szavazatot is kapnának, mintha külön listán indulnának az ellenzéki pártok. Arról nem szólva, hogy a közös listával az arra felkerülő pártok saját jövőjüket kockáztatják.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére