Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háborús árak alakultak ki a gabonapiacon

888.hu

2022.06.13. 11:00

Meredeken emelkedtek az árak a gabonapiacon világszerte az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, a helyzeten sokat ront, hogy Ukrajnából nem tud kijutni a termény és bár Magyarországon – miután gabona terén önellátó az ország – nincs veszélyben az ellátás, az aszályos szezonkezdés, valamint az egyre magasabb energiaárak lecsapódnak majd az alapvető élelmiszerek áraiban is – írta meg a VG hétfőn.

 

A búza tonnánkénti piaci ára a háború kirobbanása előtt, azaz a február 23-ai 104 ezer forintról a legfrissebb, június 1-ei adatok szerint 153 ezer forintra nőtt, vagyis közel 50 százalékkal drágult – írta a Világgazdaság.

Még rosszabb a helyzet a kukorica piacán, hiszen az említett időszakban a tonnánkénti ára 98 ezer forintról 132 ezer forintra nőtt, azaz harmadával emelkedett.

A takarmányárpa ára 87 ezer forint volt tonnánként a háború kitörése előtti napon, itt a legfrissebb adat május 25-ei, ezek szerint 123 ezer forintra ugrott a jegyzés, ami 40 százalékos árnövekedésnek felelt meg.

Még látványosabb a drágulás mértéke, ha az árakat éves összevetésben vizsgáljuk, hiszen 2021 júniusában egy tonna búzáért még mindössze 60-65 ezer forintot kellett fizetni. Tetőzi a bajt, hogy Magyarországon 5 tonna alatti búzahozamokra számítanak a termelők hektáronként idén az aszályos időjárás miatt, ami körülbelül egy tonnával lehet kevesebb a tavalyi átlagnál. Ráadásul az olaj és az energiaárak terén is elszabadult a pokol a háború kirobbanása óta. Több cég a rezsiköltségek durva növekedéséről számolt be, november óta a gáz ára öt és félszeresére nőtt, az áram ára pedig január óta megháromszorozódott.

A hazai áramtőzsdén június 10-én 191 euró volt az áram megawattóránkénti ára, a háború kitörése óta eltelt időszak átlagára azonban 223 euró.

Hasonló tendencia figyelhető meg a magyar gáztőzsdén is, az átlagár az említett időszakban ugyanakkor 111 euró volt, ami közel 40 százalékkal magasabb, mint a háború előtti napon.

Nem véletlen, hogy az iparági szereplők már kongatják a vészharangot, hangsúlyozva elkerülhetetlen a liszt drágítása ami végső soron a kenyér és a sütőipari termékek árának emelkedéséhez vezet.

 

Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van. De mégsem lehetünk teljesen nyugodtak, hiszen a globális piac alakulása a magyar gazdaság helyzetét is befolyásolja. Az ukrán gabonakészletek beragadása akkora pánikot okozott, hogy az azonnal elkezdte felfelé hajtani az árakat”

– mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Nagy István agrárminiszter, aki leszögezte: Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Olajozottan megy a felvételi

Olajozottan megy a felvételi

Azt írja az újság, hogy félmillió forint segít átlendülni a felvételi vizsga okozta nehézségeken.

Orbán Viktor: Magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból

Orbán Viktor: Magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból

Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében, és nem fog belesodródni a háborúba – mondta Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli szokásos rádióinterjújában. A miniszterelnök szerint az infláció egy közellenség, le kell törni az inflációt, majd azt mondta: úgy számol, hogy február-március körül csökkenni fog az infláció, decemberre pedig egy számjegyű lesz.

Áthelyeznek egy transznemű elítéltet, mert féltik a női foglyok testi épségét

Áthelyeznek egy transznemű elítéltet, mert féltik a női foglyok testi épségét

Skócia áthelyez egy nemi erőszak miatt bebörtönzött transznemű elítéltet egy női börtönből, miután politikusok, aktivisták és jogászok is aggodalmukat fejezték ki a többi fogoly biztonsága miatt – közölte Nicola Sturgeon skót miniszterelnök csütörtökön.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére