Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha összefogunk, akkor nyerünk

Nagy Gábor

2019.07.24. 10:44

Megnyitotta kapuit a harmincadik Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor.

A megnyitón részt vett Németh Zsolt, a Tusványosi Szenátus társelnöke, a Külügyi Bizottság elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Potápi Árpád János államtitkár és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Tusványoson mindig jó együtt lenni, egy évvel öregebbek vagyunk, de annál tapasztaltabbak is lettünk

– kezdte beszédét Tusnádfürdő polgármestere. Albert Tibor úgy fogalmazott: a szabadegyetem és diáktábor mottója („Egy a tábor”) azt jelenti, hogy „Tusványos az igazi. Akár sár van, akár eső”. A résztvevőknek pedig azt tanácsolta:

Ne féljünk a medvéktől, de ne is bántsuk őket.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Potápi Árpád János arról beszélt, hogy a Kárpát-medencében a nemzetpolitikai táborok kiépültek, ezeken az eseményeken tízezres létszámban vesznek részt a vendégek. Az államtitkár (utalva a jubileumi, harmincadik évfordulóra) szerint Tusványos évről évre lehetőséget teremt arra, hogy olyan gondolatok tudjanak megszületni, melyek nemzetpolitikai alappillérekké válnak. Ezek közé tartozik az ún. státusztörvény, az új Alaptörvény, illetve kettős állampolgárság intézménye. „Ezek azok, amelyek nélkül ma nem beszélhetnénk Magyarországról, Kárpát-medencei magyarságról.” Potápi szót ejtett a 2020-as nemzeti összetartozás évéről is. Úgy fogalmazott:

Óriási lehetőséget kaptunk az Országgyűléstől, hogy emlékezzünk a múltra, és mindazokra a sikerekre, amelyek kapcsán büszkén elmondhatjuk, hogy magyarok vagyunk.

 

Fotó: Kozma Zsuzsi

Toró T. Tibor szerint Tusványoson „a múltidézés mindig a jövőépítés szándékával történik. (…) Itt folyamatosan történelmet írunk úgy, hogy megnézzük, mi történt velünk, és ennek alapján megpróbáljuk megjósolni, mi több megalkotni a jövőnket”. Az ügyvezető elnök ezután pontokba szedte, miért gondolja úgy, hogy a világ közepe Tusványos: itt szembenéznek a kommunizmus örökségével, itt megvitatják, hogy jogállam-e Románia, itt mindig terítéken van az autonómiakérdés (nem úgy, mint Brüsszelben), itt tényleg a nemzetpolitikáról van szó, és itt valódi párbeszéd van arról, hogy milyen Európát szeretnénk a jövőben.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Németh Zsolt arról beszélt, az alapítók Tusványossal egy egyedülálló műfajt alkottak az elmúlt harminc évben. Mint mondta: „Ezt nem pénzért csináljuk. Mi magunknak és magunk csináljuk”. A Tusványoson terítékre kerülő évfordulók közös üzenete kapcsán úgy fogalmazott: „ha összefogunk, akkor nyerünk”.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Mi felvettük a versenyt az agresszív utópizmussal, a föderalista elképzelésekkel szemben

– mondta a Külügyi Bizottság elnöke utalva arra, hogy Közép-Európa a nemzetek Európájában hisz, nem úgy, mint Brüsszel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére