Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyürk: kezdõdik a harc Brüsszelben

Vincze Viktor Attila

2016.10.04. 14:18

A magyar népszavazás eredménye leghamarabb az Európai Bizottság kvótadöntéseire lehet hatással, ami azért várható, mert eddig minden népszavazásnak komoly hatása volt az unió mûködésére - mondta Gyürk András a 888.hu kérdéseire válaszolva.

A magyar népszavazás eredménye leghamarabb az Európai Bizottság kvótadöntéseire lehet hatással, ami azért várható, mert eddig minden népszavazásnak komoly hatása volt az unió működésére – mondta Gyürk András a 888.hu kérdéseire válaszolva. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint elhúzódó küzdelemre lehet számítani Brüsszelben a magyar kvótaellenes népakarat elismertetésével összefüggésben, aminek kezdeti szakaszában az Európai Parlamentben heves és ideológiai alapú politikai támadások várhatóak majd Magyarországgal és Orbán Viktorral szemben.

Meggyőződésem, hogy Brüsszelben a bürokrácia egy dologtól tart igazából, és az a népakarat."

888.hu: Lehet-e negligálni a magyar népszavazás eredményét, és elindíthat-e az unióban egy dominóhatást a magyar népszavazás, különösen arra való tekintettel, hogy eddig minden EU-tagállam népszavazása hatással volt az unióra?

Gyürk András: Meggyőződésem, hogy Brüsszelben a bürokrácia egy dologtól tart igazából, és az a népakarat. Nincs az a politikai machináció, ami megrettentené őket, de a népakarat egyértelmű kinyilvánítása már a múltban is változtatásokat tudott elérni a politikájukban. Ezért vagyok optimistább a Bizottság tekintetében, és gondolom azt, hogy a leghamarabb ott indulhat be egy számunkra kedvező folyamat a kvótákkal kapcsolatban. A dominóhatás, pedig igen, elképzelhető. Ennek a kockázatát szerintem folyamatosan mérlegelik az Európai Bizottságban, és amint úgy értékelik, hogy valós veszéllyé válik a számukra ennek a megtörténte, akkor hátrálni fognak a kvóta ügyében.

888.hu: Mennyi időn belül várható, hogy a magyar népszavazás eredménye érezteti a hatását Brüsszel politikai döntéseiben?

Gy.A.: Nem napokról, nem hetekről, hanem hosszabban elhúzódó időtartamról van szó, akár évekről is beszélhetünk, mivel nagyon komolyan, mélyre beásott pozíciókról van szó, amelyek mögött részben ideológiai elkötelezettségek, részben pedig nagyon komoly érdekek húzódnak meg. Ezek a pozíciók nem egyik hétről a másikra változnak majd meg.

888.hu: Hogyan folytatódik a kvótaellenes népszavazás Brüsszelben? Mik lesznek a magyar lépések Brüsszelben annak érdekében, hogy a több millió magyar polgár a kényszerbetelepítési kvóták elutasításáról szóló népakarat érvényesüljön az Európai Unióban?

Gy.A.: Én elhúzódó küzdelemre számítok, miközben a népszavazásnak a hatása már nyilvánvalóan korábban érezhető lesz a 3,3 millió nemnek és a 98 százalékos elutasítottságnak. Közben nem gondolom, hogy egyik percről a másikra ennek a hatására föladnák a bennünket támadók a pozíciójukat. Viszont kétfelé választanám a támadásokat amiket kapunk. Az egyik eleme ennek ideológiai alapú, és ez most már évekre nyúlik vissza. Nyugodtan vissza lehet emlékezni az alkotmánymódosításra, a médiatörvényre és így tovább. A másik típusú támadás, az pedig gyakorlati alapú és az közvetlenül a bevándorlással és a kényszerbetelepítés elutasításával kapcsolatos. Ez a kettő persze összegabalyodik, és a szereplők is megegyeznek.

Akik ugyanis emiatt támadnak minket, támadják a magyar kormányt és Orbán Viktort, azok ezt azért teszik, mert azt látják, hogy a saját föderalista és ideológia vezérelt európai elképzelésükkel szemben egyre jobban megerősödik egy a józan ész talaján álló nemzetek Európájában gondolkodó Európa..."

Mégis érdemes a kettőt külön kezelni a természetük miatt. Ugyanis az ideológiai támadás az olyan természetű, amin az észérvek nehezen változtatnak. Ezt a típusú offenzívát szerintem nem fogja gyengíteni, sőt bizonyos mértékben még erősíti is a népszavazás eredménye. Akik ugyanis emiatt támadnak minket, támadják a magyar kormányt és Orbán Viktort, azok ezt azért teszik, mert azt látják, hogy a saját föderalista és ideológia vezérelt európai elképzelésükkel szemben egyre jobban megerősödik egy a józan ész talaján álló nemzetek Európájában gondolkodó Európa, aminek a megjelenítője a magyar miniszterelnök. Ennek a támadásnak a gyengülésére egyáltalán nem számítok.

888.hu: Mi a másik, nem ideológiai jellegű támadás típus, amire most a kvóta elutasítása miatt számíthat Magyarország?

Gy.A.: A másik része a támadásoknak közvetlenül a kényszerbetelepítés miatti. Itt úgy gondolom, hogy szívós munkával el lehet érni eredményt a népszavazásra támaszkodva. Ennek talán már mintha látszódnának jelei az Európai Uniós Bizottságnak a megnyilvánulásaiban. Azok a megszólalások, amelyeket a népszavazás után hallottunk, elég biztatóak voltak. Bár volt némi pikírtség a részvételi számokat tekintve, de ezt nyugodtan el lehet felejteni, hiszen mindenki látja az abszolút számokat, látja a 98 százalékot. Ennek a hatására mintha már érzékelhető lenne egy kis változás. Nem csak a támadás iránya, de a hadszínterek is eltérőek a kvóta ügyében. Ott van a Bizottság és a Parlament is. Ami az Európai Parlamentet illeti, ott kevésbé vagyok optimista, mert ott még inkább elhúzódó természetű lesz a küzdelem, mert a parlament sokkal inkább ideológiavezéreltebb még a Bizottságnál is. Ott arra számítok, hogy előbb-utóbb pellengérre állítják Magyarországot. Ez nem következett be ezen a héten, de már voltak erre utaló törekvések. Ilyen volt a liberálisok akciója, a zöldek és a szélsőbaloldal is törekedett már erre. Egyelőre, ehhez nem kaptak többséget, de az csak idő kérdése, hogy a Parlamentben kiújuljanak a küzdelmek.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Isten éltesse az apákat!

Június harmadik vasárnapján, azaz idén június 16-án ünnepeljük az apák napját. Isten éltesse őket!

The speech that put Viktor Orbán on the map of politics

The speech that put Viktor Orbán on the map of politics

Thirty years ago, on this day, Imre Nagy, the communist Prime Minister of the era and one of the few who understood that Hungarians had enough of the Soviet rule, was rehabilitated and reburied with full honours. Viktor Orbán’s speech at Imre Nagy’s reburial became a symbol of what Orbán has been standing for these past 30 years and played a key role in the collapse of the Stalinist regime.

Harminc éve tart a rendszerváltó harc

Harminc éve tart a rendszerváltó harc

Ma ugyanazok a baloldaliak mondják azt, hogy Európai Egyesült Államokra van szükség, akik 30 évvel ezelőtt még a Szovjetunióban hittek. A rendszerváltás árulói pedig már harminc évvel ezelőtt is ugyanazok a liberálisok voltak, akik akkor és ma is Soros ideáinak a legelkötelezettebb hívei.

Bogár László: „annyi volt a rendszerváltás, mint Aliz, a guminő”

Bogár László: „annyi volt a rendszerváltás, mint Aliz, a guminő”

Rendhagyó beszélgetés Bogár László közgazdásszal a rendszerváltozás nevű folyamatról, arról, hogy hogy is ment ez harminc éve, és még azelőtt; arról, hogy mi is az a szocializmus; hogy hogyan szorított kést az SZDSZ az MDF-esek torkához, és hogy mi volt a jelentősége Orbán Viktor harminc évvel ezelőtti beszédének.

Így emlékezett Orbán Viktor Nagy Imrére

Hivatalos Facebook oldalán közzétett videójában rótta le kegyeletét Nagy Imre, Magyarország miniszterelnöke előtt Orbán Viktor.

Harminc éves a magyar rendszerváltás

Harminc éves a magyar rendszerváltás

Infovideóban foglaltuk össze a lényeget.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére