Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurcsányék fake news-gyára már közvélemény-kutatásokat is végez

Filipp Dávid

2021.04.17. 16:00

Érdekes videó bukkant fel a minap a Facebookon, amely tanúsága szerint a Demokratikus Koalícióhoz (DK) köthető ezalenyeg.hu pártpreferenciára is kitérő közvélemény-kutatásnak álcázott kormányellenes uszítást folytat. Tudjuk, bevett szokás, hogy egyes sajtótermékek megbíznak szakértő intézeteket egy-egy kutatás elvégzéséhez, azonban itt egyértelműen egy propagandaportál végzi el ezt a munkát. Éppen ezért a 888.hu kérdésekkel fordult az érintettekhez, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is megkérdeztük, hogy megtudjuk milyen szabályoknak kell megfelelni ilyen esetekben.

Ha van igazán alpári álhíreket terjesztő baloldali propagandaportál manapság Magyarországon, akkor az egyértelműen a Gyurcsány-közeli ezalenyeg.hu.

Az egyik legemlékezetesebb akciója a portálnak is nehezen nevezhető fake news-gyárnak, az volt, amikor azzal álltak elő, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Koncz Zsófia, fideszes országgyűlési képviselő viszont folytattak.

Az ezalenyeg.hu a címben még kérdésként, a cikkben már állításként fogalmazza meg, hogy Koncz Zsófia képviselőtársam azért válik, mert velem van viszonya. Ugyanezt a „hírt” a másik baloldali propagandatermék, a Nyugati Fény tényként közli

– írta a miniszter a Facebook-oldalán, hozzátéve, büntetőfeljelentést tesz és polgári pert indít a két baloldali propagandalap ellen.

Úgy tűnik azonban, hogy az Ez a Lényeg szintet lép és már telefonos közvélemény-kutatásokat is készít, természetesen ezt így úgy, ahogy a híreit is szerkesztik, aljas, hazug, félrevezető kérdésekkel.

Elsőként a HírTV Troll című műsorának készítői szúrták ki, hogy Máthé Zsuzsa történész, újságíró a Facebook-oldalára feltöltött egy videót, amelyből kiderül: a vonalas telefonján keresték,

a robot hang komoly kormányellenes kérdéseket olvasott fel, amelyekre már a válaszok is hazugak voltak.
Gyurcsánynak ez a személyes médiája. Ne bohóckodjunk, ne kerteljünk!„,

fogalmazott az ezalenyeg.hu hátterével kapcsolatban M. Dobos Marianne műsorában Boros Bánk Levente politológus.

De nézzük is a gyurcsányista portál kérdéseit:

Ön szerint, minek köszönhető Orbán Viktorék nyilvánvaló kudarca a koronavírus okozta halálok megakadályozásában?

 1. Loptak a lélegeztetőgépeknél, vakcináknál is.
 2. Lerohasztották az egészségügyet.
 3. Dubajba mentek inkább, nem érdeklik őket a magyar emberek.
 4. Próbáltak jól dolgozni csak nem sikerült.
Mintha egy DK-s programfüzetből idéznének!

Volt arra vonatkozó kérdés is, hogy ha most vasárnap lennének a választások, akkor kire szavazna és még azt is megkérdezi a hang, hogy

szeretne-e a jövőben az Ez a Lényeg hírportál (szerk. LOL) koronavírus-kezeléssel híreiről telefonon is értesülni?”.

Az is elhangzik, hogy az adatokat az Ez a Lényeg kiadója az Oraculum 2020 Kft. kezeli.

Az egyébként bevett szokás, hogy sajtótermékek közvélemény-kutatásokat rendelnek meg, de ezt általában erre szakosodott intézeteken keresztül teszik meg.

Itt van például a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített kutatása, vagy egy Medián felmérés a HVG megbízásából.

És, hogy hogyan kötődik az Ez a Lényeg a DK-hoz?

Az Origo számolt be róla, hogy több mint 43 millió forintot fizet ki a Gyurcsány-párt parlamenti képviselőcsoportja közösségi médiás tanácsadásra egy tavaly októberben alapított cégnek. Az Eagle Eye-Marketing Kft.-t az a Páva Zoltán vezeti, aki a felelős kiadója az egy az Ez a Lényegnek.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy az Ez a Lényeg honnan szerzi be a telefonszámokat és adatokat, hogy zaklatni tudja az embereket hülye kérdésekkel.

A honlapjukon elérhető az Adatkezelési tájékoztatójuk.

Ebből kiderül, hogy az adatkezelő az Oraculum 2020 Korlátolt Felelősségű Társaság, amelyet Páva Zoltán ügyvezető képvisel.

Azt írják, az adatkezelés célja, hogy „kapcsolatot tudjunk tartani azokkal a követőkkel, olvasókkal, szimpatizánsokkal, érdeklődőkkel, akik kifejezik érdeklődésüket a tevékenységünkkel, híreinkkel kapcsolatban”.

A kezelt adatok köre kizárólag arra terjed ki, amiket a velünk kapcsolatba lévő érdeklődők megadnak a Messenger csatornánkon keresztül; Facebook oldalunkon saját maguk adatbevitellel vagy a fenti platformokat üzemeltető vállalkozások API-ján publikusan elérhető információként”

– írják.

Mint írják, „a CRM rendszerünkbe bekerülők által megadott további adat lehet elsődlegesen további elérhetőségi adat (pl.: e-mail cím, telefonszám, lakcím stb.), de ezen túl kiterjedhet arra is, hogy a velünk folytatott kommunikáció során milyen témákban, milyen területekkel kapcsolatban mutatott érdeklődést, milyen kommenteket tett, milyen e-maileket, üzeneteket írt.

Ezek alapján e-mailben és sms-ben, telefonon is megkereshetjük az érdeklődőt később”.

Becsszavukat adják továbbá arra is, hogy „személyes adatokat az EGT területén kívülre nem továbbítunk. Harmadik félnek nem adjuk át az adatokat (kivéve a technikai adatfeldolgozót). Semmilyen kereskedelmi célra nem használjuk fel az adatokat”.

Csakhogy, a fentiek alapján világosan látszik, hogy itt szó sincs arról, hogy az olvasóikkal az érdeklődési körüknek megfelelően akarnák tartani a kapcsolatot, hanem pártpolitikai célok rajzolódnak ki.

Minden esetre kérdésekkel fordultunk az

 • Ez a Lényeghez,
 • a DK-hoz,
 • a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz,
 • és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz is.

A következőkre voltunk kíváncsiak:

Ez a Lényeg

 • Kinek a megbízásából készítenek telefonos közvélemény-kutatást, ki finanszírozza ezt és mennyibe kerül?
 • Milyen lista alapján választják ki a megkérdezettek körét?
 • Kaptak-e a Demokratikus Koalíciótól adatokat közvélemény-kutatás elvégzéséhez?
 • Mi a célja a közvélemény-kutatásnak?

DK

 • Megbízta-e a Demokratikus Koalíció az ezalenyeg.hu-t közvélemény-kutatás elkészítésével? Amennyiben igen, miért nem egy szakmabeli intézetet választottak?
 • Szolgáltatott-e a Demokratikus Koalíció bármiféle adatot az ezalenyeg.hu-nak a kutatás elvégzéséhez? Esetleg pénzügyileg támogatta-e azt?

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

 • Van-e joga egy sajtóterméknek telefonos adatbázisból pártpreferenciára is kiterjedő közvélemény-kutatást végezni?
 • Milyen adatvédelmi szabályok vonatkoznak erre a gyakorlatra?
 • Terveznek-e vizsgálatot indítani az ügyben?

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

 • Bevett szokás-e, hogy médiumok saját szakállra készítenek közvélemény-kutatást és nem egy külső intézettől rendelik meg azt?
 • Milyen szabályok vonatkoznak az ilyen esetekre?

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Aki feladja a béke iránti erőfeszítéseket, az a történelem rossz oldalára fog kerülni”

Magyarországnak ugyanúgy ki kell tartania most a békeerőfeszítések mellett, ahogy kitartott a kerítés, az oltás és a munkahelyek megvédése mellett, azokért is támadtak, de a végén kiderült, hogy nekünk volt igazunk – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, miután átvette a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Szellemi Honvédő díját.

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Halász János pedig ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez a dollárbaloldallal szemben.

Egy újabb könyv, amely a transzneműséget népszerűsíti a fiatal lányoknak

„Ha még nem mentél át a pubertáson, az orvos felajánlhat olyan gyógyszert, amely késlelteti a tested változásait, így több időd lesz elgondolkodni a nemi identitásodon” – írja a könyv egyik részlete.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére