Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurcsány és a kilencvenes évek olajmaffiája

Zelenka Dóra

2019.09.26. 09:31

Számos kapcsolódási pont van az 1990-es évek olajügyeiben felbukkanó személyek és Gyurcsány Ferenc között.

Az egykori miniszterelnök nevét kevesen hozzák összefüggésbe az olajjal, holott az egykori kormányfő vagyonosodásában nyilvánvalóan szerepe volt a Fortus Rt.-nek is – írja a Magyar Nemzet.

A Fortus Rt. volt az a cég, amely vélhetően a titkosszolgálati tevékenységek mellett létrehozott Energol Rt. egyik beszállítója volt, legalábbis erről árulkodnak a korabeli dokumentumok. A Fortus képviselői később azzal védekeztek, hogy tudtukon kívül, csak papíron, hamis számlákon keresztül vettek részt az ügyletekben.

A Fortus Rt. és a Gyurcsány-kormány

A cég történetébe rendesen belesűrűsödik a Gyurcsány-rendszer működésének logikája is. A Gyurcsány-birodalom zászlóshajója, az Altus Rt., valamint a Magyar Villamos Művek (MVM) 1995-ben alapította meg a társaságot. Előbbi 45, utóbbi 55 százalékos tulajdonrészt birtokolt – írja a lap.

Az ügyletek itt azonban még nem értek véget. Az MVM ugyanis tett még egy nagylelkű gesztust: a részvénytársaság alapító okirata öt százalék osztalék- és szavazatelsőbbséget biztosított az eredetileg kisebbségi tulajdonrésszel bíró Altusnak. Gyurcsány cégbirodalmának zászlóshajója egyébként kilencmillió forint készpénzzel szállt be az üzletbe, az MVM pedig, amelynek nem mellesleg akkor éppen Apró Piroska (Gyurcsány Ferenc anyósa) volt a tanácsadója, szerette volna a vállalkozásba apportálni a Dunamenti Hőerőmű fűtőolaj-tározóit. Az MVM ezt azzal indokolta, hogy az olajtározók működtetése gondot jelent neki, ezért partnert kellett keresni az üzemeltetésükhöz. A megfelelő partnert pedig úgy tűnik, hogy éppen a Fortus Rt.-ben találták meg.

A tározókkal összefüggő beruházásba valamivel korábban egyébként négymilliárd forintnyi közpénzt is befektetett az állam. A tervet végül az Állami Számvevőszék keresztülhúzta.

Apró Piroska és az ő kapcsolatrendszere

Gyurcsány Ferenc anyósa túl azon, hogy többtucatnyi Gyurcsány-érdekeltségben bukkant, illetve bukkan fel mint vezető tisztségviselő, annak idején számos társaságnál, köztük állami cégeknél is vállalt tanácsadást. Titkosszolgálati, állambiztonsági összeköttetéseit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rendszerváltás után felügyelőbizottsági tag volt abban az 1991-ben létrehozott S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Rt.-ben, amelyben az elnök-vezérigazgatói teendőket éveken keresztül a 2006-ban elhunyt Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal első főigazgatója látta el.

Horn Gyula miniszterelnöki kabinetfőnökeként Apró Piroska pedig szinte az egész ország működésére rálátott.

Apró Piroska édesapja Apró Antal, az Ország­gyűlés egykori elnöke, az MSZMP KB tagja. Testvére, ifjabb Apró Antal az állambiztonságnál dolgozott, méghozzá a Medgyessy Pétert is beszervező III/II-es főcsoportfőnökségnél.

A Magyar Nemzet felidézi: a Horn-kormány idején biztosítva hagyták a „jogszabályi hátterét” a rendkívül jól jövedelmező olajozásnak, valamint a halasztott vámfizetésnek. Előbbi lényege az volt, hogy a háztartási tüzelőolajat (hto) kevésbé adóztatták, mint a gépkocsikba használt üzemanyagot, így a hto-t érdemes volt különböző kémiai folyamatokkal, szőkítéssel gázolajjá színezni és úgy értékesíteni.

Utóbbi pedig azt tette lehetővé, hogy a hamis papírokkal alapított cégek, miután hatalmas mennyiségben vásároltak külföldről, majd adtak el belföldön olajat, gyakorlatilag eltűntek a hatóságok látóköréből, természetesen úgy, hogy egy fillér járulékot nem fizettek be.

Az olajozás nagymesterei a titkos­szolgálati bábáskodás mellett létrehozott Energol Rt. vezetői, természetesen ügyvédi és törvényalkotói segítséggel hatalmas vagyonra tettek szert.

A rendszer azonban egy idő után összeomlott, és az évszázad olajpereként beharangozott, Portik Tamás távollété­ben zajló Energol-per később közröhejbe fulladt.

Az ügyészség kihátrált saját vádirata mögül, így a 2007 novemberében – a Gyurcsány-kormány idején – meghozott jogerős ítéletet követően gyakorlatilag senki nem került börtönbe. Portik Tamás egy ideig bujkált, majd az ő ügyének elévülését követően – ­vagyis 2003 után – egyre otthonosabban mozgott Budapesten.

A botrány kirobbanása környékén ráadásul Gyurcsány Ferenc és bizalmasa, Jagiellowicz Györgyné távozott a Fortusból, vagyis a későbbi miniszterelnök lemondott felügyelőbizottsági, az üzletasszony pedig elnöki tisztségéről. Tény továbbá az is, hogy a Fortus üzleti kapcsolatban állt egy másik nagy olajcéggel, az ­MSZP-s hátterű ETL Rt.-vel, amelyről köztudott, hogy szintén az Energol egyik beszállítója volt.

Az ETL felügyelőbizottságába 1996-ban, az olajügylet legjövedelmezőbb évében került be a szo­cialisták fő energetikai szakértőjeként ismert Karl Imre és Szűcs ­Erika, a szocialisták országos választmányának akkori tagja is. Karlról egyébként Radnai László, az 1990-es évek alvilágának egyik meghatározó figurája Havas Henrik könyvében úgy nyilatkozott, ő volt a főnök. Azt persze nem tudni, hogy Karl kinek, kiknek tartozott elszámolással.

A kilencvenes évek olajügyeivel kapcsolatba hozható személyek nagy része egyébként a mai napig Gyurcsány mellett munkálkodik. Karl Imre és Szűcs Erika például jelenleg is a DK-ban politizál.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére