Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

György László: A magyar vállalkozások készen állnak a versenyre

888.hu, VG.hu

2021.04.20. 11:00

Csaknem 2000 milliárd forint értékű olyan beruházás megvalósulásához járult hozzá az állam, amely a járvány nélkül egyébként nem vagy csak később valósult volna meg – mondta kedden a Világgazdaságnak György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, aki szerint az elmúlt egy év igazolta a patrióta gazdaságpolitika működőképességét.

 

Több jele is van annak, hogy átalakulóban van a magyar gazdaság, és azt se felejtsük el, hogy minden válság egyben lehetőség is – nyilatkozta a VG-nek az államtitkár.

Ezt korábban a baloldali kormányok nem tudták kihasználni, emlékezzünk vissza például a 2008–2009-es összeomlásra, amikor az ország akkori vezetése az elsők között fordult hitelért az IMF-hez. Az elmúlt tíz év munkájának köszönhetően – annak, hogy a járvány előtti hét évben az államháztartási hiány mindig 3 százalék alatt maradt, és az államadósság a 2010-es 80 százalék után 2020 elejére megközelítette a 65,5 százalékot, és mindez a külső adósság csökkenésével ment végbe – jó alapokkal rendelkeztünk, amikor ideért a koronavírus-járvány első hulláma – hangsúlyozta.

Mivel voltak tartalékaink, lett mozgásterünk is.”

A több mint 400 ezer munkahely megőrzéséhez hozzájáruló munkahelyvédelmi bértámogatások azonnali elindítása mellett

arra ösztönöztük a vállalkozásokat, hogy a bizonytalanság ellenére is hajtsák végre a korábban tervezett beruházásaikat”.

Ennek köszönhető, hogy az EU-ban tavaly a második legmagasabb, 27,5 százalék volt a beruházási rátánk a GDP arányában. A tervezetten felül további 1000 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésekre, amivel az állam csaknem 2000 milliárd forint értékű olyan beruházás megvalósulásához járult hozzá, amely a járvány nélkül egyébként nem vagy csak később valósult volna meg.

Ha újranyit a világ, a magyar vállalkozások készen állnak majd a versenyre.”

Az államtitkár kiemelte: bár sokan kételkedtek benne, de

a kormány azt a vállalását, amit a válság kezdetén tett, miszerint több munkahelyet hoz létre, mint amennyit a vírus elpusztít, tudta teljesíteni”.

A Magyarországon dolgozók száma ha kicsivel is – nyolcszázzal –, de magasabb, mint egy éve. Ami csökkent, az a közfoglalkoztatottak, illetve a külföldön dolgozó magyarok száma. A munkaerőpiacon eközben megindult az átrendeződés: több mint harmincezerrel többen dolgoznak az IT-szektorban, de az oktatás, az építőipar és a tudományos tevékenységek területén is bővült a foglalkoztatás. Olyan tevékenységekről beszélhetünk, amelyek magasabb hozzáadott értéket tudnak előteremteni, így stabilabb foglalkoztatást és magasabb béreket biztosíthatnak a dolgozóknak – hangsúlyozta a VG-nek adott interjújában.

Hozzátette: „Tavaly májusban – Európában egyedülálló módon – nyolchetes ingyenes informatikai képzést indítottunk, amelyet több mint negyvenezren elvégeztek, nyolcezren sikeres vizsgát tettek, és büszkeség számunkra, hogy ezren hamarosan programozóként végeznek.”

Jellemzően olyanok vettek részt ebben a képzésben, akiknek megszűnt a munkájuk a turizmus-vendéglátásban.”

Programozóként hozzávetőleg 30-35 százalékkal magasabb lesz a bérük.

Az államtitkár a VG kérdésére elmondta: a beruházás- és bértámogatási programok mellett számos kedvezményes hitelprogram is elérhető. Az elmúlt egy évben mintegy 3000 milliárd forint értékű hitelt helyeztek ki a pénzintézetek. Ezek közül kiemelkednek a Széchenyi-kártya program kedvezményes hiteltermékei és az MNB NHP Hajrá! programja, valamint a tízmillió forint újraindítási gyorskölcsön, amelyet csak három év után kell elkezdeni törleszteni – tette hozzá.

Most már annyi a lehetőség, hogy a legnagyobb segítség az, ha segítünk a vállalkozásoknak eligazodni közöttük. Éppen ezért megújítottuk a vállalkozói információs portált. Ami eddig három nap volt, az most három kattintás. Ha egy vállalkozó felmegy a vali.hu-ra, és beírja a cége nevét – vagy egyszerűen kiválasztja egy legördülő menüből –, a következő kattintással megtalálja az összes róla nyilvánosan elérhető adatot, majd egy helyen az összes, számára elérhető államilag támogatott hitelt, pályázatot, hitelgaranciát és tőkeforrást, illetve képzési lehetőséget és megbízható szakértőket is. Az oldal folyamatosan bővül, ezért érdemes rendszeresen látogatni – mondta György László.

Hozzátette:

Két éve indítottuk el a Magyar Multi Programot, amellyel olyan kis- és közepes vállalkozásokat támogatunk, amelyekben benne van a nemzeti bajnokká válás lehetősége.”

A Nokia hetven éve gumicsizmák gyártásával kezdte, a Samsung pedig szárított hallal és fűszernövényekkel kereskedett. Ahhoz, hogy felneveljük a vállalkozásainkat, sok idő kell. Ha az elmúlt két évben támogatott mintegy félszáz vállalkozásból nyolc-tíz év múlva fel tudunk mutatni két-három regionális bajnokot, az már komoly sikernek számít. Persze az ambícióink ennél jóval nagyobbak, mert hisszük, hogy a vállalkozásokkal partnerségben jóval több sikertörténet is lehetséges – hangsúlyozta az államtitkár.

A VG.hu kérdésére kiemelte:

Amit lehet, azt érdemes itthon gyártani.”

„Talán Brüsszelben is most kezdik megérteni, hogy mit jelent a patrióta gazdaságpolitika, amit mi következetesen képviselünk tíz éve. Európának sokkal jobban kellene vigyáznia az értékeire és arra az életminőségre, amit közösen felépítettünk.

Az államtitkár hangsúlyozta: az ezek védelmében hozott szigorúbb környezet- és munkavédelmi előírások az európai vállalkozásaink működését költségesebbé teszik globális versenytársainkhoz képest. A saját jólétünket számoljuk fel, ha beengedjük az Európán kívüli, környezetszennyező módon termelő, a munkavédelmi előírásokat be nem tartó vállalatok termékeit.

A járvány szülte helyzet mozgásteret biztosított számunkra arra, hogy a patrióta céljainkat erőteljesebben érvényesítsük, hogy a védekezéshez szükséges eszközökből, kézfertőtlenítőkből, maszkokból, gumikesztyűkből és lélegeztetőgépekből is önellátóvá váljunk.”

A patriotizmusnak persze csak egy része az, hogy valamit itthon gyártunk, ennél még fontosabb, hogy itthon is fejlesszünk – tette hozzá. „Ebben is vannak eredményeink már, a NASA kutatói például 38 nap alatt fejlesztettek lélegeztetőgépet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársainak ez 21 nap alatt sikerült.”

György László szerint a növekedés az idén meg fogja haladni a 4 százalékot, és jövőre is 4 és 6 százalék közötti GDP-bővülésre számít.

A legfontosabb azonban az, hogy mindenkinek legyen munkája, ehhez pedig az kell, hogy a vállalkozások fejlesszék a technológiájukat, és fordítsanak erőforrásokat a munkavállalóik képzésére.”

Csak így teremthetünk versenyképes munkahelyeket, és a kormány támogatási programjai is ezt a célt szolgálják – tette hozzá.

A magyar családokban és a vállalkozásokban még elevenen él a 2010 előtti időszak, amikor valósággal rájuk tukmálták a devizahiteleket – mondta az államtitkár. A kilábalás mindenkinek kínkeserves volt.

Most viszont ott tartunk, hogy úgy tudunk napról napra, évről évre egyet előrelépni, úgy fogyasztunk többet, hogy azt a saját bérünkből, nyereségünkből, saját exportteljesítményünkből fedezzük.”

A 2010 előtti baloldali kormányzás mindig arról szólt, hogy a politikusaik tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takaró ért. Aztán megtanultuk, hogy nincs ingyenebéd. Nekünk a legfontosabb az, hogy Magyarország kiszámítható, biztonságos ország legyen, amiben környezeti, gazdasági, pénzügyi és demog­ráfiai szempontból egyaránt kiemelt szerepe van a fenntarthatóságnak – hangsúlyozta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Tóta W.-nek megint elmentek otthonról

Tóta W.-nek megint elmentek otthonról

A Hvg publicistája ismét nagyot ment. Ezúttal vörös jelmezben.

Orbán Viktor gratulált Salvini győzelméhez

A miniszterelnök az olasz Liga vezetőjének egyik instagram bejegyzésénél gratulált a bíróságon elért győzelemhez.

Valter megőrizte az élen állónak járó rózsaszín trikót

Valter Attila a mezőnnyel célba érve megőrizte az összetettben élen állónak járó rózsaszín és a legjobb 25 éven aluli versenyzőt illető fehér trikót a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hetedik, pénteki szakaszán.

A Hamász terrorszervezet vezetőjét nem, de Donald Trumpot letilthatja a Twitter

A Hamász terrorszervezet vezetőjét nem, de Donald Trumpot letilthatja a Twitter

A Hamász politikai irodájának elnöke és Iszmáil Haníje, a Gázai övezet vezetője Twitter-posztjaikban büntetlenül buzdítanak az Izrael elleni erőszakra, de Donald Trumpot véglegesen letiltotta a közösségimédia-platform.

Már elérhető az elektronikus védettségi igazolvány

Már elérhető az elektronikus védettségi igazolvány

Péntektől elérhető, egyelőre teszt üzemmódban az applikáció. Első sorban azoknak az életét fogja megkönnyíteni, akik valamilyen okból nem kapták meg a plasztikkártyájukat, de az oltást már igen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére