Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyárfás Tamás lakhelyelhagyási tilalmat kapott

888.hu

2018.04.20. 13:08

A bíróság ma arról döntött, hogy Gyárfás Tamás maradhat-e a házi õrizetben vagy rács mögé kell vonulnia. A Magyar Úszó Szövetség egykori elnökét azzal gyanúsítják, hogy õ volt a felbujtó Fenyõ János médiamogul egykori meggyilkolásának ügyében.

Gyárfás Tamást kedden vette őrizetbe a rendőrség. A Nap TV tulajdonosát és az úszószövetség egykori elnökét a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban hallgatták ki.

Fenyő János médiavállalkozót, a Vico-csoport elnökét 1998-ban több lövéssel a nyílt utcán ölték meg. Az agresszív, rámenős stílusú Fenyő sok ellenséget szerzett magának, a rendőrség a gyilkossággal kapcsolatban négy lehetséges felbujtót tartott számon, köztük Gyárfást. Később kiderült, hogy a gyilkosságot Josef Rohác szlovák bérgyilkos hajtotta végre Portik Tamás maffiózó utasítására. Azóta mindketten rács mögé kerültek. A hatóságok gyanúja szerint nem Portik volt az egyedüli felbujtó, ám ezt eddig nem tudták bizonyítani.

Gyárfás Tamás azután került a nyomozók célkeresztjében, hogy nemrég feljelentést tett egy zsarolási ügyben. Gyárfás ugyanis egy hangfelvételt talált a postaládájában, amely állítása szerint alaposan össze van vágva és amelyen a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban tesz kijelentéseket. Csütörtökön arról írtunk, hogy feltehetően Gyárfás saját maga juttatta el a felvételt a rendőrségre és feljelentést tett a zsarolási kísérlet miatt.

Gyárfás letartóztatása azért érdekes fordulat, mert egy gyilkosságban a felbujtóként való részvétel az egyik legnehezebben bizonyítható vád. Ha a rendőrségnek csupán egy régi, összevágott hangfelvétel lenne a birtokában, akkor vélhetően nem vették volna őrizetbe Gyárfást.

A hangfelvétellel kapcsolatban Gyárfás csütörtökön azt nyilatkozta:

Sok éven át megkeresett egy úr, aki kérdéseket tett fel, én pedig gyanútlanul válaszoltam neki"

– mondta Gyárfás. A férfi azt is megkérdezte az egykori tévéstől, mit szól, hogy meghalt Fenyő János. Gyárfás erre úgy válaszolt: most könnyebb az életem.

A hangfelvétellel kapcsolatban meggyanúsítottak egy főügyészt is, egy bizonyos Dr. I. S. P.-t, akinek Gyárfás októberben adta át a hanganyag leiratát – közölték a hatóságok pénteken. Az ügyészt bűnpártolással gyanúsítják, ugyanis a felvétel jelentős mértékben hozzájárulhat a gyilkosság felbujtójának azonosításában. Ennek ellenére Dr. I. S. P. nem adta azt át a hatóságoknak, hanem irodájában tárolta.

A bíróság ma arról döntött, hogy Gyárfás Tamás házi őrizetben maradhat-e vagy fogdába kell vonulnia.

Tekintettel a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra, hogy a hatósággal együttműködő volt, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatók – közölte csütörtökön az ügyészség azzal kapcsolatban, hogy miért indítványozták Gyárfás házi őrizetét.

Kedd délutántól csütörtök délutánig Gyárfás a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai fogdájában volt. A Magyar Úszó Szövetség egykori elnökének meghallgatása pénteken 10 órakor kezdődött a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő úti épületében.

A bíróság egy enyhébb kényszerintézkedést hagyott helyben, a házi őrizet helyett lakhelyelhagyási tilalmat szabott ki. Nyomkövetőt nem kell viselnie.

Gyárfás a tárgyalás után újságírói kérdésekre válaszolt.

A hangfelvétellel kapcsolatban nem nyilatkozott érdemben Gyárfás ügyvédje, aki elmondta, hogy arról a jövőben sem kívánnak nyilatkozni. A hangfelvételen kívül semmilyen bizonyítékról nincs tudomásuk.

Bánáti János ügyvéd szerint az ügyészségnek nincs bizonyítéka arra, hogy Gyárfás felbujtotta volna Portik Tamást, hogy "ő felbujtsa Josef Rohácot" a gyilkosság elkövetésére, ugyanis ez a gyanú jelenleg.

Az ominózus felvételt Bánáti János szerint Portik Tamás készíthette a beszélgetésről vagy esetleg valaki "a távolból".

Gyárfás szerint az ügy nem jutott el odáig, hogy a zsaroló előállhasson a kérésével, ő ugyanis azonnal elvitte a felvételt a rendőrségre.

Bánáti szerint Gyárfás csak felületesen ismerte Portikot, "alkalmi, rendszertelen kapcsolatban voltak". Évente általában egy-két alkalommal találkoztak, de voltak olyan évek, amikor egyáltalán nem is találkoztak.

A Nemzetközi Úszó Szövetségben vállalt szerepét Gyárfás szerint nem veszélyezteti az eljárás, a jövő héten lesz egy budapesti nemzetközi találkozó, amelyen részt fog venni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére