Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gergely: Megmaradnak az árstopok

888.hu

2022.10.22. 12:15

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kormányinfón elmondta, szankciós infláció van, ezért fizetünk felárat az energiáért, amely minden területen megjelenik és súlyosan befolyásolja a magyar családok mindennapjait.

 

Mint a Magyar Nemzet beszámolt róla, éppen ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamra és a Vállalkozók Országos Szövetségének kérésére kiterjesztik a kamatstopot a kis és közepes vállalkozások hiteleire is, meghosszabbítják a Széchényi-kártya hitelprogramját és gyármentő programot is hirdetnelk – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter elmondása szerint a kormány így kíván fellépni a szankciós infláció ellen, amely Európát így hazánkat is sújtja. Emellett

az eddig meghirdetett árstopok is megmaradnak.”

– rögzítette a miniszter.

Szankciós infláció ellen küzdünk, úgy, hogy közben szeretnénk elkerülni a recessziót – nyilatkozta Nagy Márton, aki szintén jelen volt a kormányinfón. Magyarország gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli minisztere hozzátette, az első intézkedés a változó kamatozású hitelekre vonatkozik. Emlékeztetett, június 28-én még 7,77 százalék volt a három hónapos bankközi kamatláb, ma ez 16,69 százalék. – Ez most visszakerül a júliusi, 7,77-es szintre – mondta. Mint kifejtette, ezt november 15-étől vezetik be, és a következő év júniusáig lesz érvényben.

A részletszabályokról szólva elmondta, dolgoznak rajta, és hamar meg fognak jelenni a közlönyben. A beruházási hiteleknek a kamatstopok alá kell kerülniük, el kell kerülni, hogy magas kamatokon pörögjönek át a hitelek – mondta. A Széchenyi Kártya Programot érintő változásokról szólva kifejtette, az továbbra is megmarad. Annyi változás lesz, hogy az idei 3,5 százalékos kamat helyett jövő év januárjától fix 5 százalékos kamata lesz. Január 1-éig még 3,5 százalékon lehet felvenni.

Harmadik lépésként elkezdtek gondolkodni azon, hogy a bankadó részévé tegyék a hitelezési aktivitási kérdéskört. – Aki hitelez, kevesebb bankadót fizet, aki pedig nem hitelez, az többet – részletezte.

Gulyás az EU-csúcsról szólva elmondta, amikor megismerték az Európai Bizottság javaslatait, az a veszély fenyegetett, hogy Magyarország nem jut elég gázhoz. Mint mondta, ebből a szempontból a hosszútávú szerződések kulcsfontosságúak. Tegnap sikerült megakadályozni, hogy Magyarország ezen szerződései veszélybe kerüljenek.

Az energiantenzív kkv-kat támogató programok kapcsán Nagy Márton elmondta:

október 20-tól lehet energiatámogatásért jelentkezni az energiatamogatas2022.hu nevű honlapon, eddig pedig már közel ezer kkv regisztrált.

Az idei évben az utolsó három hónapban lényegében rezsitámogatást adnak, az energiaszámlák növekményének közel 50 százalékát kifizetik, a jövő évben pedig beruházási támogatást is adnak beruházásösztönző kártya formájában, amit nemcsak zöld programra lehet felhasználni, hanem 15 százalékig az önerőt is finanszírozni fogják 2023 végéig.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta:

az önkormányzati támogatásokkal megindult tárgyalásokat Budapesten kívül Balla György képviselő fogja lebonyolítani, a fővárosban pedig Láng Zsolt fog az önkormányzatokkal tárgyalni.

A nemzeti konzultáció kapcsán a kormányszóvivő közölte: most folyamatosan érkeznek a papír alapú kérdőívek a lakossághoz, napokon belül el fog indulni az online konzultáció is. Szentkirályi Alexandra szerint nagyon nagy nagy eredmény, hogy idehaza elsőként tudják megkérdezni az emberek véleményét egy olyan témában, amelyről Brüsszelben, brüsszeli nyomásra döntöttek. Arra reagálva, hogy Dobrev Klára utcára hívta holnapra az embereket, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a forradalom rendkívüliségét támasztja alá, hogy november 4-e emberei is október 23-án ünnepelnek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Ukrajna nem fogja megengedni, hogy egy diktátor szándékosan elpusztítsa az uniós tagországok által képviselt értékeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén csütörtökön.

Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján – mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Orbán Viktor: Magyarország a béketáborhoz tartozik

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében csütörtökön.

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

Az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői az EP házbizottságaként működő Elnökök értekezletén jóváhagyták Roberta Metsola EP-elnök által javasolt, az intézményi reformra vonatkozó terveket – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

A soproni kormányülés fejleményeit ismertette Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére