Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gergely: az ellenfelekkel is szükség van a partneri viszonyra

888.hu

2020.03.12. 06:00

A parlamenti frakciók képviselőivel való szerda esti egyeztetés után Gulyás Gergely és Kocsis Máté a megbeszélés lényegét foglalta össze.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírók előtt úgy fogalmazott: a mostani válsághelyzetben még az ellenfelekkel is szükség van a partneri viszony kialakítására, ezért rendszeres lesz a kapcsolattartás a frakciók képviselőivel. Ahhoz, hogy a kormány által

meghirdetett veszélyhelyzet 15 napnál tovább maradjon hatályban, az Országgyűlés hozzájárulására is szükség lesz, ehhez is kérik a frakciók támogatását.

A kormány mindent megtett a koronavírus megjelenésének első pillanatától kezdve a védekezés eredményessége érdekében. A helyzet nehéz, a fertőzések száma várhatóan nőni fog, az az érdeke az ország egészének, ellenzéknek és kormánypártoknak egyaránt, hogy a védekezés során minden feltétel biztosított legyen az Országgyűlés részéről, hangsúlyozta.

Jelezte: a kormány által kihirdetett határozat március 26-ig hatályban van parlamenti döntés nélkül, eddig kell döntenie az Országgyűlésnek, hogy ezt a felhatalmazást a kormánynak a továbbiakban is megadja-e.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető közölte: a tervek szerint minden héten lesz egyeztetés; március 24-én kell döntenie az Országgyűlésnek, hogy – adott esetben – a veszélyhelyzet meghosszabbítható legyen. Megjegyezte: a meghosszabbítás 15 napnál rövidebb és hosszabb időtartamra is szólhat.

A döntéshez egyszerű többség kell.

Értékelése szerint az egyeztetésen a vita alapvetően konstruktív volt, még ha nem is mindenki találta meg a megfelelő hangnemet. Mivel még csak „befelé mennek a problémába”, a legszélesebb körű összefogásra és együttműködésre van szükség, erre kérték az ellenzéki pártokat és erre kaptak tőlük támogatást.

Meggyőződésük, hogy a politikai vitáknak a koronavírusügyben nincs helye – mondta. Az ellenzék jó pár javaslatát meghallgatták, Gulyás Gergely néhány kezdeményezést megfontolt és kormány elé is visz – mondta Kocsis Máté.

Kérdésre válaszolva közölte:

a parlament munkájának szüneteltetését a Fidesz-frakció nem javasolja, amíg másoknak dolgozni kell, addig az Országgyűlésnek is így kell tennie.

Minden opcióra fel kell készülni, a parlament működni fog, és minden tagja részt fog venni a munkában, így nyilatkoztak az ellenzéki pártok is, fogalmazott a kormánypárti politikus.

Az MSZP szombati kongresszusának megtartásáról azt mondta: egy ilyen helyzetben ennek rossz üzenete van,

a Fidesz még akkor is halasztott el kongresszust, amikor a párizsi terrortámadások voltak. Az MSZP saját felelőssége, ha így dönt, azt kívánja, hogy

mindenki olyan egészségesen távozzon onnan, ahogy érkezett

– fogalmazott Kocsis Máté.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére