Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gelencsérnek: Valószínűleg még ön is értette amit üzentünk, ha 2010-ben ránk szavazott

888.hu

2022.08.27. 15:20

Szombat délután vitázott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Gelencsér Ferenc a Momentum elnöke a Tranziton.

 

Gelencsér azzal kezdte, hogy kifogásolta, amiért a vitát a választás után rendezték. Szerinte két jobboldali személy ül egymással szemben.

Gulyás reagált: az önazonosság meghatározását meghagyja a Momentumnak, ha viszont egymást kell értékelni nem gondolja azt, hogy jobboldali lenne a Momentum, de azt se gondolja, hogy baloldali ugyanis szerinte az ellenzék eleve identitás válsággal küzd.

Nem bal vagy jobboldali kérdés, hogy az a jó ha a fizetések emelkednek. Az viszont baj, hogy az ellenzék valóságtagadásra hajlik. Ami a béreket említi a minimálbér több mint Gyurcsány idején az átlagbér. A bruttó átlagbér pedig 500 ezer forint felett van. Mindig van hova előrelépni. Az viszont biztos, hogy az előző évtized volt a legsikeresebb évtized a rendszerváltás óta.

Pedagógusok béremelésre is kitértek, Gulyás közölte: kitérhet de nem akarta a baloldalt kellemetlen helyzetbe hozni.

Elmondta, a diplomás átlagbérhez képest jelentős emelés történt, többször elmondtuk, hogy jogos a követelés, hogy még emelni kell, viszont nem titok, hogy olyan nehézségekkel kell szembenézni, amikkel évtizedek óta nem kellett nemzetközileg. Viszont eközben is szeretnének a pedagógus béreket jelentősen emelni 2024-ig, ugyanis elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát. Hozzátette: ebben a helyzetben EU-s pénzekről nem mondhatunk lenne. Viszont a Momentum képviselői tesznek azért, hogy ne juthassunk hozzá ezekhez a pénzekhez. Ha nem ezek ellen tennének meg mindent, biztosan előbbre lennénk – ehhez Gulyás kérte Gelencsér segítségét.

 

Tudják én 2010-ben önökre szavaztam! Mert akkor egy polgári párt voltak.

Az a nemzeti megosztás amit önök művelnek, félelmetes. Minden lehetőségük megvolt hogy az országot a kánaánba vezessék. A jelenlegi helyet nem siker, hanem tragédia – fogalmazott Gelencsér.

Gulyás reagált: Ezek az állítások nem igazak még Portugáliát is megelőztük a GDP-ben.

Következő téma az ország energiabiztonsága volt.

A Momentum szerint a kormány hazudott, mert a kormány tudta, hogy megszűnik a rezsicsökkentés.

Gulyás azonban elmondta: ami a jelenlegi helyzetet illeti azt látjuk azóta növekedett meg drasztikusan a gáz ára, amióta az EU kiterjesztette az energetika területére a szankciókat. Azonban még márciusba a konszenzus az volt, hogy az energetika területére ezek nem terjeszthetőek ki. Ezek emelték az egekbe az árat.

Ha valaki megnézi a pénteki tőzsdei árakat áram és gáz tekintetében és kiszámolja, hogy az átlagfogyasztásig mennyit kellene fizetni, az rájön, hogy a piaci árhoz képest 300 ezer forintos támogatást képest adni a kormány havi szinten. Nyugati európai országok sem képesek erre.

 

A Momentum elnöke ezután azt sérelmezte, hogy az állam válságban megvásárolja a Vodafone-t.

Gulyás: Ez nem két különböző gyümölcs. Az egyik alma a másik egy elefánt. Amikor valamit vásárolunk hitelt lehet felvenni, ami 10-12 év alatt megterül. Ilyenkor arról kell dönteni, hogy jó befektetés vagy rossz. 2011-ben amikor a miniszterelnök bejelentette a MOL megvásárlását ugyanilyen fogadtatása volt, mostanra azonban nem lenne még ársapka sem mert az oroszok működtettnék azt. Szerinte a lényeg, hogy visszajön a pénz belőle, amiből aztán később akár a tanár béreket is lehet rendezni. Bizonyos szektorokban szerinte a kormány stratégiája, hogy a magyar tulajdon legyen 50% feletti. Gulyás elmondta, ami a Vodafone tranzakciót illet, hitelt fel lehet venni de csak arra ami hasznot hoz. Szociális és alapellátásra nem érdemes hitelt felvenni, ahogy tette azt korábban Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette:

Soha egy elismerő szót nem kaptunk arról, hogy ma Magyarországon 1 millió emberrel több dolgozik mint 2010 előtt.

 

A gyors jogalkotást sérelmezte Gelencsér. Gulyás szerint ennyi erővel az USA-ban sincs demokrácia, ahol néhány óra alatt ezermilliárdokról döntenek.

A kormányoknak van lehetőségük, hazánkban jelenleg évi 4-szer egy félévben hogy 48 óra alatt jogszabályt fogadhat el. Vannak világos szabályok, ami alapján hozhatunk döntéseket.

-fogalmazott a miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Az utolsó előtti téma az élelmiszer árak inflációja volt.

Gelencsér azt mondta, nem emelne adót, mert szerinte az minden árba belekerül, ami majd a fogyasztókat érinti.

Gulyás Gergely: Vannak olyan adónemek amiket ha nem vetünk ki, a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig is fenntarthatatlan lenne. Lehet nem adót emelni, csak akkor ebben az esetben nem ennyi lenne a rezsiszámla. Egy programjavítást viszont javaslok a Momentumba. Gelencsér reagált:

valóban korrigálniuk kell az adózással kapcsolatos programjukat.

A zárótéma a Paks II. volt.

A Momentum álláspontja az, hogy az atomenergia jó, csak az nem hogy oroszok építik. Gulyás erre azt mondta, ők szívesen lecserélik az orosz hitelt EU-s hitelre, ugyanis az bármikor más hitelre kiváltható. A technológia viszont Oroszországból érkezik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Ukrajna nem fogja megengedni, hogy egy diktátor szándékosan elpusztítsa az uniós tagországok által képviselt értékeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén csütörtökön.

Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján – mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Orbán Viktor: Magyarország a béketáborhoz tartozik

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében csütörtökön.

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

Az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői az EP házbizottságaként működő Elnökök értekezletén jóváhagyták Roberta Metsola EP-elnök által javasolt, az intézményi reformra vonatkozó terveket – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

A soproni kormányülés fejleményeit ismertette Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére