Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás: A kormány 79,4 milliárd forintos egészségügyi finanszírozási csomagról döntött

Ányos Miklós

2019.12.19. 20:18

A kormány szerdán úgy döntött, hogy összesen 79,4 milliárd forintot bocsát a kórházak részére egészségügyi fejlesztések megvalósítása és az adósságállomány csökkentése érdekében – közölte a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely kifejtette, a kormányzati finanszírozási csomagból 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra. Ez azt jelenti, hogy a kormány a járóbeteg-ellátás finanszírozását 15,7 milliárd forinttal növeli, így azokat az ellátásokat is száz százalékban támogatják, amelyek eddig a teljesítményvolumen-korlát feletti részként nem, vagy csak részben voltak elszámolhatók. A fekvőbeteg-ellátásban 17,7 milliárd forintot biztosít a kabinet, ami szintén az előbbi korlát feletti ellátások fedezetét szolgálja. Kiemelte, a kormány emellett további 3,15 milliárd forintot fordít arra, hogy a jelenleginél szélesebb körben legyen lehetőség a genetikai hibák kiküszöbölésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére.

A miniszter tájékoztatása alapján a kabinet a fennmaradó 42,8 milliárd forintból a kórházak adósságállományát kívánja rendezni. A tárcavezető hangsúlyozta, ez az eddigiektől eltérő formában valósul majd meg, mivel a kormány nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem arról központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról.

Kitért arra is, a Pénzügyminisztérium pénzügyi felügyelőt rendelt ki ahhoz a 13 egészségügyi intézményhez, amelynek a legrosszabbnak látták a gazdasági helyzetét. A kormány célja, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket, ezt pedig a teljesítményvolumen-korlát jelenlegitől eltérő meghatározásával és a gazdálkodási szabályok szigorúbb betartatásával lehet elérni. Lehet, hogy ez pluszforrásokat igényel, de nem szeretnék, ha évről évre a jelenlegihez hasonló helyzetek állnának elő – közölte a miniszter.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére