Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás: A korlátozások enyhítéséhez szükséges a tömeges oltás megkezdése

888 - Origo

2021.01.21. 12:30

A kormányinfón elhangzott, hogy a vakcinaútlevelet, amely a védettséget, beoltottságot igazoló plasztikkártya lesz, néhány héten belül elkészítik.

Gulyás Gergely elmondta, hogy számos országot elért a koronavírus harmadik hulláma, Magyarországon viszont javulnak a járványügyi adatok. Az elmúlt hónapokban sikerült következetesen betartatni a járványügyi intézkedéseket. A jelenleg hatályban lévő szabályok egyelőre február 1-jéig vannak érvényben.

A kormány a jövő héten vizsgálja meg, hogy fenntartja-e a korlátozásokat.

Ahhoz, hogy ezeken enyhíteni lehessen, a tömeges oltás megkezdése vagy a mostaninál jóval kedvezőbb járványügyi adatok kellenek

– mondta.

Az Egyesült Királyságban, Izraelben, az Egyesült Államokban és számos más országban elkezdődött a tömeges oltás, ezzel ellentétben Brüsszel jelentősen le van maradva, és rendkívül lassú az uniós vakcinabeszerzés.

Keveselljük az eredményeket, Magyarország mellett szinte az összes uniós ország elégedetlenségét fejezte ki

– mondta Gulyás Gergely, ezért Magyarország Kínával és Oroszországgal is tárgyal, de a kormány csak olyan vakcinát fog beszerezni, amellyel már több millió embert sikeresen beoltottak, biztonságos, és amelyet a magyar hatóság engedélyezett.

Arról is beszélt, hogy ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, akkor kérhet más típust. A miniszter az Európai Gyógyszerügynökséget is bírálta a lassúsága miatt.

A magyar hatóságok már engedélyezték az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyagot, így ha ezt az európai hatóság is megtenné, azzal elkezdődhetne az oltás

– mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy a múlt héten az orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott Magyarországon. Elmondta, hogy ma Szijjártó Péter Moszkvába utazik az orosz oltóanyagokkal kapcsolatban.

Ismertette, hogy Magyarország eddig is jelentős mennyiségű vakcinát kötött le, az európai uniós beszerzésekből mintegy 8,8 millió embert lehetne beoltani.

Négyezerrel többen dolgoznak 2020 decemberében, mint 2019 végén – mondta Gulyás Gergely.

A 13. havi nyugdíj első negyedének összegét a nyugdíjasok meg fogják kapni, a családtámogatási rendszert bővítjük

– ismertette a kormány eredményeit.

A háziorvosok béremeléséről elmondta, hogy komoly szerepet vállaltak a járvány elleni küzdelemben, ezért megérdemlik azt. Aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja, aki a praxisközösség lazább formáját választja, az kicsit kevesebbet kap, de annak is emelkedik a bére, aki semmilyen praxisközösségben nem hajlandó részt venni.

Hozzátette, hogy a fogorvosok szintén ennek megfelelő béremelést kapnak.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, úgy tűnik, mintha a főváros számára a pénz nem számítana. Öt és fél milliárd forinttal olcsóbban lehetne felújítani a Lánchidat, és nem most kezdődne a rekonstrukció, hanem mostanában fejeznék be. Hozzátette, hogy a kormány a korábbi ígéretének megfelelően támogatni fogja a projektet.

Ez egy rendkívüli helyzet, így a vakcinák engedélyezését fel kell gyorsítani, hiszen rengetegen halnak meg a járványban – válaszolt az újabb kérdésre Gulyás Gergely, aki kiemelte, hogy az emberi életek védelméről van szó.

Mindent meg kell tenni azért, hogy az emberi életet nem veszélyeztető vakcinákkal minél több embert beoltsanak

– tette hozzá.

A miniszter elmondta: az, hogy a globális techcégekkel kapcsolatban milyen szabályozási lehetőségek vannak, az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Ő úgy látja, hogy az alkotmányos garanciák nem érvényesülnek, amin változtatni kell, Varga Juditnak erre lesz javaslata.

Elárulta, hogy valószínűleg

az egyetemek az új félévet ismét digitális rendben kezdik meg.

Arra a kérdésre, hogy a kormány feljelentést tesz-e a reklámtender megakadályozása ügyében a főváros ellen hűtlen kezelés miatt, kitérő választ adott. Hozzátette, hogy a főváros pénzhiányra panaszkodik, miközben két kézzel szórja a pénzt.

Vera Jourovát alkalmatlannak tartjuk bizottsági alelnöknek, gyűlöli Magyarországot. A mostani nyilatkozatai is megszegik a lisszaboni szerződést”

– jelentette ki. „A bizottsági elnöktől tudjuk csak kérni, hogy váltsa le beosztottjait.”

Egy sajtókérdésre válaszolva aláhúzta, hogy amennyiben ilyen ütemben érkeznek az Európai Unióból a vakcinaszállítmányok, csak akkor tudjuk márciusra beoltani az idősek 80 százalékát, ha alternatív forrásból sikerül oltóanyagot szerezni.

„Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez nagyjából 165 ezer ember beoltását teszi lehetővé. Nem rajtunk múlik a dolog. A jövőbeli ütemezés egyelőre bizonytalan” – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„A Szputnyik vakcinával kapcsolatban pénteken Szijjártó Péter fog beszámolni, moszkvai tárgyalása után, ő ismerteti, mennyit kapunk belőle, mennyiért. Az oroszoknak sikerült megoldani a gyártási kapacitási problémákat. A kínai oltóanyag esetben gyakorlatilag megállapodott a kormány 1 millió vakcináról, ugyanakkor ezt még nem engedélyezték a magyar hatóságok” – összegzett.

Azzal kapcsolatban, hogy háziorvosnál is lehet-e igényelni az oltást, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy van egy hivatalos regisztrációs lehetőség, a háziorvosoknál viszont nem lesz mód a jelentkezésre. Ezt azzal indokolta, hogy

az oltási terv csak akkor tartható, ha központi nyilvántartás van a jelentkezőkről.

 

A mai uniós csúccsal kapcsolatban elmondta, a miniszterelnökök vélhetően azt fogják sürgetni, hogy az uniós országok minél hamarabb minél több vakcinához jussanak.

A vakcinaútlevélről Gulyás Gergely azt mondta, hogy

az védettséget igazoló okirat lesz, néhány héten belül elkészítik, egy plasztikkártya fogja igazolni az oltottságot,

hozzátéve, hogy akinek lesz ilyen dokumentuma, arra valószínűleg nem vonatkozik majd a kijárási tilalom, így este 8 után is kimehet az utcára. Általában a védettség legalább egy évig fennáll, így feltehetően a koronavírus-oltással is így lesz.

Reagált arra a baloldali médiában terjedő álhírre is, miszerint pünkösdig be lesznek zárva a szállodák. Erre azt válaszolta, hogy „a szállodákat csak azután lehet kinyitni, ha kellő számban beoltatták magukat az emberek”.

Egy új kormánynak akkor is érdemes megszavazni a bizalmat, ha egyes tagjaival szemben vannak rossz tapasztalatok.

Mi egyelőre csak gratulálni tudunk az új adminisztrációnak, Magyarország az Egyesült Államok szövetségese a NATO-ban”

– kommentálta Joe Biden beiktatását a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Amikor valaki az oltási terv szerint sorra kerül, eldöntheti, hogy beoltatja-e magát a rendelkezésre álló vakcinával. Amennyiben nem, csak akkor kerül sorra, amikor lesz készleten az általa preferált vakcinából, amiről értesítést is kap – mondta. Kijelentette, hogy egyértelműen álhír, miszerint az oltópontokon kiöntik a megmaradt vakcinát, ezt a szaktárca egyértelműen cáfolta.

A jövő héten dönt a kormány a korlátozások fenntartásáról. Az ingyenes parkolás kérdése is szóba kerülhet, de Gulyás Gergely szerint aki teheti, jobban teszi, ha autóval és nem tömegközlekedéssel utazik.

A kormány ellenzi a dugódíjat, a véleményük nem változott. A főpolgármesternek az autósokhoz való viszonya leginkább az autósüldözéssel írható le.

A 25 éven aluli munkavállalók szja-mentességével kapcsolatos kérdésre kijelentette, hogy

az egy komoly lépés volt a kormánytól, nagy segítséget jelent a fiataloknak.

A kritikákra reflektálva leszögezte: szerinte nem ritka, hogy valaki a tanulmányai után 21-23 évesen áll munkába.

Gulyás Gergely figyelmeztetett, hogy az az orvos, aki nem tartja be az oltási tervet, hivatali visszaélés bűntettét követi el. Hozzátette, hogy egyetlen egy ilyen esetről sem tudnak.

Az idősek vásárlási sávjának visszaállítására nem érkezett javaslat, így egyelőre nem is tervezik annak újbóli bevezetését.

Az idén sok a bizonytalanság a járvány miatt, így a gazdasági növekedésre pontos prognózist nem lehet felállítani

– válaszolt újságírói kérdésre. Sok múlik azon, hogy mikor nyitnak ki a szállodák, üzletek, éttermek, mikor indul újra az élet Magyarországon.

Az Emmi megvizsgálta a szerződést, amelyet az Európai Bizottság kötött a Pfizerrel. Az lehetőséget ad arra, hogy a gyártó egy-két hétig a szerződésben lekötött mennyiségnél kevesebbet szállítson. Így a Pfizer nem szankcionálható.

Gulyás Gergely február közepére tette a vakcinaigazolványok elkészítését. Arra, hogy ezek hova és mire lesznek jók, még nem tisztázott.

A kormánytagok beoltására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy

az oltási rend miatt senkit nem oltottak be a kormánytagok közül a koronavírus elleni vakcinával.

A szabály a kormánytagokra is vonatkozik, ezért nem kaptak oltást. A politikusok beoltása csak akkor lenne indokolt, ha a társadalomnak csekély bizalma lenne a vakcinákban, de ez nem így van. Ebben az esetben viszont jogszabályt kellene módosítani – válaszolt a miniszter.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére