Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Guller Zoltán: Az újranyitás előtt semmi értelme a hosszabb bezárás kockázatát vállalni

888.hu

2021.02.02. 11:00

Az ágazat nem csak magára számíthat – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Guller Zoltán a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban arról is beszélt, hogy tíz hónappal a koronavírus-járvány kitörése és egy sok szempontból tragikus év után mindent újra kell tervezni.

Felidézte, hogy egy éve még arról számoltak be, hogy

a turizmus minden idők legnagyobb növekedését produkálta Magyarországon, amelyet aztán értékelése szerint az utazási szektor legszörnyűbb éve követett.

Brüsszelben pedig csak tanácskoznak, de egyetlen olyan intézkedés sem született eddig, amely a vállalkozásokat támogatná – jegyezte meg Guller Zoltán.

„Nem jön segítség Budapestről sem”

A vezérigazgató megfogalmazása szerint jó lenne, ha az ellenzéki polgármesterek küzdenének a vállalkozások életben maradásáért.

Budapestnek ideje volna Bécs, Prága, Berlin vagy éppen Róma önkormányzatától tanulni, és pénzzel, kedvezményekkel, legalább valamivel segíteni a turizmus szereplőit

– mutatott rá.

Guller Zoltán leszögezte: a kormány az első pillanattól az ágazat mellett áll:

Megszorítások helyett adót csökkentünk, támogattunk és támogatunk mindenkit, akit tudunk. Borászt, szálláshely-üzemeltetőt, népzenészt, cigányzenészt, fesztiválszervezőt, étterem-tulajdonost, zenekart, felszolgálót, séfet. Továbbá minden idegenvezetőt, rendezvényszervezőt, attrakció-üzemeltetőt, buszos vállalkozót, utazás-szervezőt” – sorolta a széles körben érintett vállalkozói, munkavállalói kört.

Kifejtette, hogy a célok érdekében több ezer fejlesztés zajlik, mivel a kormány semmit nem állított le, inkább magasabb fokozatra kapcsolt, így a támogatások segítik a cégeket, és versenyképessé teszik hazánkat.

Előrevetítette, hogy

néhány év múlva rá sem lehet majd ismerni a vidéki Magyarországra, ahol 35 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, 700 panzió és 114 strand újul meg.

Eközben tucatnyi attrakciót, kastélyt, várat és gyógyhelyet korszerűsítenek, és rövidesen indul minden idők legnagyobb gyógyfürdő-fejlesztési programja.

A nagyvállalatok minden támogatási forinthoz még egyet hozzátesznek, így kétszer annyi pénz áramlik a gazdaságba, kétszer annyi munkahely jön létre dupla annyi adóbevétellel. A fejlesztésekre kihelyezett támogatások tíz éven belül megtérülhetnek – jelezte.
Guller Zoltán szerint a magyar turizmus azonnal újraindul, amint lehet. Addig is a költségvetés fizeti a munkaerőköltség kétharmadát, maradt a házhoz szállítás ötszázalékos áfája, nincs idegenforgalmi adó és turizmusfejlesztési hozzájárulás – emelte ki.

Az is a támogatás része, hogy nem lehet felmondani a bérleti szerződéseket, nem kell fizetni a hiteleket, kamatokat. Változatlanul kedvező a Szép-kártya adóterhe, dübörög a Széchenyi hitelkártya program. A kormány támogatásainak eddigi összege meghaladja a kétmilliárd eurót a turizmusban – foglalta össze.

Az MTÜ vezérigazgatója a piaci szereplőktől azt kérte, hogy a hátralévő hetekben tartsanak ki, és tartsák be a szabályokat.

Az újranyitás előtt semmi értelme a hosszabb bezárás vagy a vírusfertőzés kockázatát vállalni

– húzta alá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére