Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gerő András: Káros a baloldalnak a Jobbikkal való szövetség

888 / Origo

2020.09.22. 19:15

Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója úgy látja, hogy az ellenzéki pártokat nem az elvek, hanem a kormány iránt érzett gyűlölet köti össze.
„Identitáspolitikai értelemben elfogadhatatlan, hogy a baloldal politikai szövetségre lépett a rasszizmussal”

– nyilatkozta az Origónak Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, aki nemrég írásban ítélte el azt, hogy a baloldali pártok a tiszaújvárosi-szerencsi választókerületben az antiszemita kijelentéseiről ismertté vált Bíró Lászlót támogatják.

„A Jobbik »politikai áruja« a rasszizmus volt, a párt ezzel került be a hazai politikai piacra. Az álláspontom teljesen világos: ez már sok, ezt már nem kellene vállalni. Ezt a politikai szövetséget ott kellene hagyni” – mondta a történész.

„Ha meg akarják menteni az arcukat – arcuk alatt értem az identitásukat –, akkor a Jobbikkal való együttműködést fel kell mondani”

– tette hozzá. Ugyanakkor úgy látja, ez nem fog megtörténni, mivel „az ellenzéki koalíciót nem az elvek tartják össze, hanem a kormány gyűlölete”.

A lap arra is rákérdezett, hogy mennyire lehet káros a baloldalnak a hosszú távú együttműködés a Jobbikkal.

Azt gondolom, hogy a politikában a legfontosabb az identitás, az önazonosság. Ha egy politikai párt ezt elveszti, akkor többet nem lesz magja. Ha pedig nem lesz magja, akkor nem lehet azonosítani, hogy ki is ő valójában.”

– mondta Gerő.

Gerő András mellett több baloldali véleményformáló is bírálta a baloldalt Bíró László indításáért, köztük Tamás Gáspár Miklós filozófus, Somogyi Zoltán politikai elemző és Böcskei Balázs politológus.

Mint ismert, Bíró László nyíltan antiszemita. A közös baloldali jelölt számos zsidóellenes kijelentést tett, többek között „Judapestnek” nevezte Budapestet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére