Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gerő András: Káros a baloldalnak a Jobbikkal való szövetség

888 / Origo

2020.09.22. 19:15

Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója úgy látja, hogy az ellenzéki pártokat nem az elvek, hanem a kormány iránt érzett gyűlölet köti össze.
„Identitáspolitikai értelemben elfogadhatatlan, hogy a baloldal politikai szövetségre lépett a rasszizmussal”

– nyilatkozta az Origónak Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, aki nemrég írásban ítélte el azt, hogy a baloldali pártok a tiszaújvárosi-szerencsi választókerületben az antiszemita kijelentéseiről ismertté vált Bíró Lászlót támogatják.

„A Jobbik »politikai áruja« a rasszizmus volt, a párt ezzel került be a hazai politikai piacra. Az álláspontom teljesen világos: ez már sok, ezt már nem kellene vállalni. Ezt a politikai szövetséget ott kellene hagyni” – mondta a történész.

„Ha meg akarják menteni az arcukat – arcuk alatt értem az identitásukat –, akkor a Jobbikkal való együttműködést fel kell mondani”

– tette hozzá. Ugyanakkor úgy látja, ez nem fog megtörténni, mivel „az ellenzéki koalíciót nem az elvek tartják össze, hanem a kormány gyűlölete”.

A lap arra is rákérdezett, hogy mennyire lehet káros a baloldalnak a hosszú távú együttműködés a Jobbikkal.

Azt gondolom, hogy a politikában a legfontosabb az identitás, az önazonosság. Ha egy politikai párt ezt elveszti, akkor többet nem lesz magja. Ha pedig nem lesz magja, akkor nem lehet azonosítani, hogy ki is ő valójában.”

– mondta Gerő.

Gerő András mellett több baloldali véleményformáló is bírálta a baloldalt Bíró László indításáért, köztük Tamás Gáspár Miklós filozófus, Somogyi Zoltán politikai elemző és Böcskei Balázs politológus.

Mint ismert, Bíró László nyíltan antiszemita. A közös baloldali jelölt számos zsidóellenes kijelentést tett, többek között „Judapestnek” nevezte Budapestet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Több kihívás éri Európát, de Magyarország nem hagyja magát”

„Több kihívás éri Európát, de Magyarország nem hagyja magát”

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Sokan eltűntek egy földcsuszamlás után az olaszországi Ischia szigetén

Sokan eltűntek egy földcsuszamlás után az olaszországi Ischia szigetén

Tizenhárom ember eltűnését jelentették szombaton kora reggel a heves esőzések okozta földcsuszamlás után, mely a nápolyi partok közelében, Ischia szigetén történt.

Novák Katalin: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

Novák Katalin: A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra

„A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is” – mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.

A 888 megmondja a tutit: Franciaország – Dánia

A 888 megmondja a tutit: Franciaország – Dánia

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Franciaország – Dánia.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére