Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

G. Fodor–Gerő-vita: „Az ellenzéki oldalon tele van zombival ez az egész birodalom”

888.hu

2021.10.19. 13:20

G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor a XXI. Század Intézet új, Kaktusz című műsorában az ellenzéki előválasztásról, a politikai propagandáról és a szavak komolyságáról beszélgetett.

 

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója azzal kezdte a beszélgetést, hogy feltette a kérdést: vajon kicsoda Márki-Zay Péter, mit akar, valamint saját jogú szereplő-e, vagy küldte valaki, mert feladata van? Valakinek ugyanis finanszíroznia kellett a kampányát. Márpedig ha így van, akkor a finanszírozó mit kérhetett cserébe?

Úgy látja, hogy

a probléma elsősorban a baloldalon van.

 

Gerő András szerint az előválasztás után a továbbiakban

senki nem tudja hitelesen azt mondani, hogy Magyarországon diktatúra van, és nincs sajtószabadság”.

Azok, akik azt állítják, hogy az országban „mutánsfasizmus” van, dőreséget mondanak, ezt ő rossz analízisnek tartja.

Mi az, hogy rendszerváltást akarnak?”

– teszi fel a kérdést, hiszen az országban nincs diktatúra.

A politológus szerint ez csak duma a részükről.

Nincs a szavaknak súlya, jelentősége és következménye. Úgy érzem, hogy van egy ilyen szólicit, hogy bármit lehet mondani, úgysem lehet számon kérni, nem lesz következménye. Mintha ez a játék folyna a baloldalon.”

Gerő szerint ez nincs így, szerinte van következménye, hiszen az emberek egy idő után visszamondják a szavakat. Azt érzi, hogy számos dőreséget mondanak. Sértőnek tartja, hogy az elmúlt 30 évet akarják kidobni.

Mi az, ami jobb volt előtte?”

– teszi fel a kérdést, hiszen szerinte ez a magyar történelem legszabadabb korszaka.

G. Fodor Gábor szerint az emberek sem akarnak nagy változásokat, nem szeretnének társadalmi zűrzavart, hiszen az elmúlt 11 évben az egzisztenciális biztonságélmény is fejlődött.

Meglátása szerint az ellenzéket hatalomtechnikai kérdések foglalkoztatják. Szerinte az ellenzék azért tartotta az előválasztást, hogy ne jöjjön létre egy harmadik tömb.

A harmadik tömb bejött a táborukon belülre, tehát egy civil tulajdonképpen – Schmidt Mária szavaival élve – meghackelte a régi ellenzéki elit pártok versenyét.”

A történész úgy véli, hogy a világ nem úgy működik, ahogyan Márki-Zayék felosztanák, társadalmi tisztákra és mocskosakra.

Mindig is irritáló, amikor valaki erkölcsi felsőbbrendűséget akar magához társítani.”

Ugyanakkor a kormány kommunikációja sem tetszik neki, miszerint az ellenzékben mindenki Gyurcsány embere, és ő irányít mindent. Szerinte kialakult egy olyan tömb, amely nem akarja Gyurcsányék dominanciáját.

G. Fodor Gábor szerint Gyurcsány Ferenc tíz éve azon munkálkodik, hogy létrehozzon egy olyan ellenzéki erőt, amely uralja azt a pólust. Szeretné egységesíteni a baloldalt, így őket be kellett darálnia.

Nemzetközi erők, érdekek felmérték, hogy Dobrevvel, Karácsonnyal nem sikerülhet, át kellett adni a stafétát.”

Úgy látja, hogy ezért érkezett egy új szereplő, közöttük pedig létre kellett jönni egy megállapodásnak. Nem tudni, hogy Márki-Zay honnan jött, „kinek a megbízásából cselekszik”, így őt egy porszívóügynökhöz hasonlította, aki nem építeni jött a baloldalt, hanem lerombolni.

Beszéltek a politikai propagandáról is, amiről szintén eltért a véleményük. Gerő András szerint törekedni kell arra, hogy a politika valósat állítson, ne vesszen el a racionalitás. Ő ugyanis mind a jobboldali, mind a baloldali narratívát használhatatlannak tartja. Ugyanakkor G. Fodor Gábor szkeptikus azt illetően, hogy ne maradna tér az értelmes mérlegelés számára. A politikusok ugyanis „vásárra viszik a bőrüket”, ha olyat állítanak, ami nem áll közel a valósághoz. Amit ő megtanult a politikáról, hogy

amit állítunk a világról meg a dolgokról, annak csak az egyik szelete, hogy mit mondunk az ellenfélről”.

Szerinte a politikának csupán egy része az ellenségkreálás, a választópolgárok gondolkodhatnak úgy is, hogy „mennyi pénz marad a zsebükben”. A kormány mint cselekvő így is tudja befolyásolni a szavazatok alakulását.

A történész elmondta, hogy ma parlamentáris, demokratikus többpártrendszer van, és nem tudja, hogy az ellenzék ezt mire akarná lecserélni. A stratégiai igazgató ugyanakkor úgy látja, hogy az ellenzék kizárólag Orbán Viktort akarja leváltani, mégpedig az az ember, aki mindent megtesz azért, hogy az ellenzéket „felhozza a sírból”.

Az ellenzéki oldalon tele van zombival ez az egész birodalom”

– jelentette ki, utalva Karácsony 99% mozgalmára, amelyet bukásnak tart.

Gerő András az egész országban jól érzi magát, megfelelő rendszernek tartja a jelenlegit. „A vér a fejébe megy”, amikor meghallja, hogy valaki mutánsfasizmust kiált.

Miről beszélnek ezek az emberek? Úgy gondolják, hogy a Mussolini-rendszerben előválasztások voltak, meg többszólamú sajtó volt? Hogy a Salazar-rendszerben tömegtüntetések zajlottak úgy, hogy a rendőrség nem verte szét őket?”

– tette fel a kérdést.

A teljes beszélgetést itt lehet megtekinteni:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szamurájkarddal támadt rendőrökre egy migráns

Szamurájkarddal támadt rendőrökre egy migráns

A szenegáli férfi egy autót akart ellopni, ám a rendőrök közbeléptek, ekkor azonban rájuk támadt a nála lévő karddal és kettejüket megsebesítette. A rendőrök több lövéssel ártalmatlanították a támadót, aki súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba – írja a V4NA pénteken.

A fehér felsőbbrendűséget vádolja a sorozat sikertelenségéért a feminista Mikulás

Azért nem nézik az emberek a Mikulásról szóló felnőttrajzfilmet, mert felsőbbrendű fehérnek tartják magukat – állítja a mese főszereplője. 

Fő az önbizalom

Fő az önbizalom

Fő az önbizalom. Valószínűleg napestig ez járhat Szabó Tímea eszében. Csakis ezzel lehet magyarázni azt a magabiztosságot, amellyel a „sokmilliónyi” magyart megmozgató Párbeszéd nevű politikai csoportosulás társelnöke kinyilatkoztatta, hogy szerinte a jövő évi választásokon kétharmadot szerez az ellenzéki koalíció.

Meg akarták gyilkolni Andrej Babist

Meg akarták gyilkolni Andrej Babist

Az ügyvezető cseh kormányfőt szerdán támadták meg.

A CNN a balliberálisok ideológiai csatornájává avanzsált

A CNN a balliberálisok ideológiai csatornájává avanzsált

A héten ismét Szijjártó Péter volt a CNN vendége. A kormánytag már majdnem annyit szerepel a globális baloldali hálózat első számú propagandatelevíziójában, mint – a nemzetközi szinten kiemelkedő fontosságú – Márki-Zay Péter. A CNN az a hely, ahova rendszerint bokszzsáknak hívják a magyar külügyminisztert, de végül a pofonokat ő adja az aktuális „fake news sztárriporternek”. Ismét nem akartak semmit megtudni, csak elmondani, hogy diktatúra van. A vaskézzel irányított pártsajtóban elhangzott beszélgetés legfontosabb részeit vesszük górcső alá.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére