Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Folytatódik a párbeszéd az Európai Bizottság és a magyar kormány között

888.hu

2022.07.14. 15:13

A jogállamisági jelentésben található kifogások ellenére közeledtek az álláspontok a két fél között – írta közösségi oldalán az Alapjogokért Központ.

 

Az Alapjogokért Központ közli, hogy az Európai Bizottság közzétette a 2022. évi jogállamisági jelentéseit, melyek első alkalommal tartalmaznak az egyes tagállamoknak szóló konkrét ajánlásokat.

 

A jelentés továbbra is elfogult hazánkkal szemben és a Bizottság nem változtatott azon a gyakorlaton sem, hogy a magyar kormánnyal kritikus, előítéletes politikai NGO-k véleményének ad teret a jelentésben.

– írták.

Hozzátették, hogy a nemzeti-konzervatív oldalhoz tartozó szakértők, kutatóintézetek – így az Alapjogokért Központ is – elmondhatták véleményüket a jelentés társadalmi vitája során, de abból az uniós testület semmit nem vett figyelembe. A Bizottság valójában csak látszategyeztetést folytat a neki nem tetsző civil szereplőkkel.

Írták:

 

A Magyarországról szóló jelentés kapcsán sajnálatos, hogy a Bizottság figyelmen kívül hagyta a magyar kormány által az elmúlt hónapokban elért eredményeket és a Bizottsággal folytatott tárgyalásokon tett vállalásokat.

 

Továbbra is a kifogásokat fogalmaz meg a Bizottság a korrupció elleni küzdelem kapcsán, miközben a Kormány a közelmúltban vállalta, hogy az egy ajánlattevős közbeszerzési eljárások arányát 15% alá szorítja. Az átláthatóság javítása érdekében pedig az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerének bevezetéséről döntött a közelmúltban a magyar Országgyűlés.

 

Továbbá sajnálatosnak veszi a Központ azt is, hogy a jelentés elkészítése során a Bizottság szintén nem vette figyelembe a magyar kormány által a Bizottsággal folytatott tárgyalásokon tett vállalást, miszerint a jövőben a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben lehetőséget teremtettek a bírósági jogorvoslatnak, vagyis a végső döntést mind a nyomozás elrendeléséről, mind annak megszüntetése esetén a folytatásról, végső soron a vádemelésről a bíróság mondja ki.

A hazai médiahelyzet kapcsán a Bizottság kifogásolja a közmédia egyoldalúságát, azt azonban sajnos nem említi meg, hogy annak oka jelentős részben az ellenzék közmédiától való távolmaradása. A hazai baloldal tudatos passzivitása, a közmédiába szóló meghívásuk konzekvens elutasítása számukra egy eszköz, hogy ezt követően a nemzetközi és brüsszeli fórumokon egyoldalúsággal vádolhassák meg a hazai közmédiát. Áskálódásuk sikerrel járt: a Bizottság jogállamisági jelentése is megfogalmazza ezt a kritikát.

 

Közlik, hogy sajnos az ez évi jogállamisági jelentésekben is tetten érhető a Bizottság kettős mércéje. Míg más tagállamokkal szemben jóval enyhébb kritikát fogalmaz meg az uniós testület, addig hazánk esetén már a megfogalmazott ajánlások számából is egyértelműen látszik a jóval kritikusabb, több ponton elfogult hozzáállás.

A jogállamisági jelentés kidolgozása időben egybeesett a Bizottság és hazánk között a magyar helyreállítási terv kapcsán folyó tárgyalásokkal. A tárgyalások tehát a jelentésben megfogalmazott kritikák ellenére is biztatóan haladtak előre és ez bizakodásra ad okot a tárgyalások folytatása és várható lezárása tekintetében.

 

A megfogalmazott kritikáktól függetlenül a magyar kormány és a Bizottság kapcsolatában a várakozások szerint további javulás várható: a két fél közötti őszinte párbeszéd középpontjában a kompromisszumhoz szükséges megoldási lehetőségek állnak majd. Mindez az ősz folyamán elvezethet a magyar helyreállítási terv jóváhagyásához és a többéves pénzügyi keret partnerségi megállapodásának aláírásához.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére