Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Folytatódik a bőnyi rendőrgyilkosság tárgyalása

Horváth Tamás

2019.04.24. 11:11

Elsõfokú ítélet csak a nyári ítélkezési szünet elõtt várható.

Akár ügydöntő is lehet a bőnyi rendőrgyilkosság perében a szerdára, illetve csütörtökre kitűzött két tárgyalási nap a Szombathelyi Törvényszéken. A védelem indítványára kirendelt szakértőknek most kell kimondaniuk, hogy „baráti tűz” végzett-e 2016. október 26-án Pálvölgyi Péter főnyomozóval.

A vádlott, id. Győrkös István erről tett vallomást a legutóbbi, novemberi tárgyaláson azzal, hogy a főtiszt társai meglőtték őt, elesett, és közben a kezében tartott AMD-gépkarabély (Kalasnyikov) elsült, a rendőrt azonban társai lövései találták el.

A védők összevont fizikus-orvos-fegyverszakértői vélemény elkészítését indítványozták erről, amit novemberben el is rendelt a törvényszék eljáró bírája. A februárra kitűzött tárgyalás éppen azért maradt el, mert az összevont szakvélemény nem készült el, mostanra azonban igen.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az új szakértői vélemény bár árnyaltabban, de lényegében ugyanazt mondja ki, mint a november 22-én a bíróság előtt ismertetett korábbiak. Ezek szerint a tárgyi bizonyítékok alapján kimondható, hogy az id. Győrkös István illegálisan tartott gépkarabélyából kilőtt lövedék ölte meg az őrnagyot.

A szakértők egyik feladata az volt, hogy tudományos alapossággal megvizsgálják: a halált okozó lövést 7,62 vagy 9 milliméteres lövedék ­okozta-e. Az előbbi a Kalasnyikov, az utóbbi a rendőrök számára rendszeresített pisztolyokba való lövedék kalibere. A fegyverszakértő novemberben bemutatta az áldozat baseballsapkáját, rajta a lövedék ütötte lyukkal.

A szakértő szerint a fejfedőn okozott sérülés formája és mérete a perdöntő. Mint mondta, változhat bármennyire a sapka anyagszerkezete a lövés után, a lyukat Kalasnyikov-lőszer ütötte.

Győrkös vitatta a szakértők állítását, s kitartott amellett, hogy a lyukat 9 milliméteres lövedék okozta. Védői még egy videót is készítettek, a felvételen sertésfejeket lőttek meg gépkarabéllyal, valamint pisztollyal, és a keletkezett sérülések bemutatásával érveltek a „baráti tűz” mellett.

Az e heti két tárgyalási napon a tervek szerint még két másik igazságügyi szakértői véleményt is ismertetnek a bíróságon. Az egyik szakértőnek azt kellett megállapítania, hogy két és fél éve az altatásból ébredő Győrkös lehetett-e olyan állapotban, hogy vallomást tegyen.

A férfit a kórházi ágyán kihallgatták, s egyebek mellett azt mondta, sajnálja a nyomozót, valamint hogy a kezében lévő gépkarabély lehetett a gyilkos fegyver. A vallomását később visszavonta. A másik szakértőnek a vádlott személyiségét kellett vizsgálnia.

Az elhúzódó bizonyítási eljárás miatt elsőfokú ítélet csak a nyári ítélkezési szünet előtt várható. A vádirat szerint Győrkös bőnyi ingatlanában a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást a gyilkosság napján. A férfi nem akarta beengedni a rendőröket a házba, hanem a kapuból visszasietett az épületbe, ahol elővette gépkarabélyát, amit csőre töltött és kibiztosított. Az utána siető Pálvölgyi Péterre három lövésből álló rövid sorozatot adott le.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Cseh Katka hiteltelen figura

Cseh Katka hiteltelen figura

2014-ben még egy szegény, emigráns orvosként nyilatkozott a Momentum üdvöskéje, de az Instagram-profilja alapján azóta bejárta a fél világot.

Nagyot nyert Zelenszkij

Az ukrán elnök pártja tarolt a vasárnapi választásokon.

Mit üzennek nekünk a nándorfehérvári hősök?

Mit üzennek nekünk a nándorfehérvári hősök?

A magyar és az európai történelem egyik legfontosabb katonai győzelme napra pontosan 563 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én történt. A nándorfehérvári ütközetben részt vevő – főként magyar és szerb – harcosok egy életre beírták magukat a történelemkönyvekbe. Emberfeletti hőstetteik emlékezete azonban nem szabad, hogy kizárólag ódon könyvtárak falai közé szoruljon: felrázó példájuk több mint 500 évvel az események után is elátkoz minden gyáva lemondást.

A gendersemleges játékok ötlete megdőlni látszik

Habár sokan megszüntetnék a lányoknak és a fiúknak készült játékokat, melyeket nemsemleges játékokkal helyettesítenének, kiderült, a természet ezt másképp gondolja.

Zelenszkij pártja nyerte az ukrán választásokat

Soha nem szavaztak még ilyen kevesen az ukrán parlamenti választásokon.

Németországban a Zöldek szavazói utaznak a legtöbbet repülővel

Úgy látszik, hogy a környezetvédelem és a kényelem közül inkább az utóbbit választják a zöldpárti szavazók.

Salvini: Olaszország nem az EU menekülttábora

Salvini: Olaszország nem az EU menekülttábora

Franciaország és Németország nem diktálhatja az európai migrációs politikát – szögezte le Matteo Salvini olasz belügyminiszter a francia kollégájának, Cristophe Castanernek írt levelében, és azt is megüzente vasárnap a közösségi médiában, hogy Olaszország nem lesz Brüsszel, Párizs és Berlin menekülttábora.

Ez itt maga a pokol: tűzvész pusztít Portugáliában

Ez itt maga a pokol: tűzvész pusztít Portugáliában

Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén; a rendőrség vizsgálatot indított, mert gyanúsnak találja a tűzvész keletkezésének körülményeit.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére