Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fizethetnek a légsértõk, ha riasztani kell a Gripeneket

Nagy Gábor

2018.08.25. 11:30

A kormány januártól a szabálysértõkre terheli a harci gépek bevetésének díját.

A Magyar Honvédség (MH) készültségi Gripen géppárának felszállása és a magát nem azonosító légi jármű sikeres elfogási, azonosítási feladatának költsége meghaladja a húszezer eurót, több mint hatmillió forintot. A fenti összeg része egyebek mellett a repült órák és a svéd gyártású gépek lízingjének díja, az üzemanyag, és a földi műszaki, irányító, illetve a hajózó személyzet költségei. Jelenleg azonban ezek a kiadások a honvédség büdzséjét terhelik, ezért a jövőben azt tervezik, hogy

a légitársaságnak, illetve a repülőgépek üzemben tartóinak kell (részben) megtéríteniük a bevetést, amennyiben arra a magyar légtérbe berepülő pilóták gondatlansága miatt van szükség.

A kormány asztalán lévő tervezet szerint a riasztást eredményező eseménynek a légtér megsértése, annak jogosulatlan igénybevétele, továbbá az azonosítatlan vagy pedig ismeretlen szándékú repülés számít. A dokumentum szövege szerint 2019. január 1-jétől kell megtéríteni a légvédelmi készenléti szolgálat riasztásából eredő költséget, ami az elfogás és az azonosításban részt vett harci gépek által elhasznált üzemanyag értékét jelenti. Nem kell fizetni, ha bajba jutott légi jármű segítségére sietnek a Gripenek.

A költséget a katonai légügyi hatóság állapítja meg, de előtte, 15 napon belül nyilatkozattételre szólítja fel a repülőgép üzemben tartóját. Amennyiben a hatóság jogosnak véli a költség megtérítését, úgy a Honvédelmi Minisztérium gondoskodik annak behajtásáról. Fizetési felszólítás kibocsátása esetén a kötelezettnek a dokumentum kézhezvételétől számított harminc napon belül kell megtérítenie a honvédség költségeit.

Csak májusban négy alkalommal is be kellett vetni a vadászokat. Akkor egy 28 gépes, ultrakönnyű helikopterekből és repülőgépekből álló rajt, a Norwegian légitársaság Szingapúr–London útvonalon repülő Boeing 787-es utasszállító repülőgépét, egy Nyíregyházára tartó német kisgépet, valamint a belorusz légitársaság repülőjét kellett azonosítani. Utóbbit a szlovén légtérben fogták el a magyar vadászok, mivel a Magyarország és Szlovénia közötti légtérrendészeti megállapodás 2014-es módosítása alapján magyar harci repülőgépek is védik délnyugati szomszédunk légterét – írja a Magyar Idők.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Szívükhöz kapnak a libsik: Budapest megelőzte Prágát és Bécset is turizmusban

Szívükhöz kapnak a libsik: Budapest megelőzte Prágát és Bécset is turizmusban

2009 óta 76 százalékkal emelkedett világszerte a külföldre utazók száma, az általuk elköltött összeg évente több mint 7 százalékkal növekedett – állítja a Mastercard legnépszerűbb városi célpontokat rangsoroló jelentése, a Global Destination Cities Index.

Friss: Netanjahu és Ganz is pontosan 32 mandátumot szerzett

Friss: Netanjahu és Ganz is pontosan 32 mandátumot szerzett

Sem a jobboldali kormányzó Likud, sem az ellenzéki centrista Kék-Fehér párt nem tud kormányt alakítani Izraelben a keddi parlamenti választási eredmények alapján – jelentette a helyi média szerdán.

Két településen elmaradhat a polgármester-választás

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala szerint két településen egyetlen polgármesterjelöltet sem jelentettek be a szeptember 9-ei határidőig, így ott elmaradhat a polgármester-választás.

Az exit pollok szerint patthelyzet alakult ki Izraelben

Az exit pollok szerint patthelyzet alakult ki Izraelben

Patthelyzetet eredményezett az öt hónap után megismételt választás kedden Izraelben: sem Netanjahunak, sem pedig Ganznak nincs meg a többsége.

Kovács Zoltán alaposan helyretette a Guardian kereszténygyűlölő firkászát

Kovács Zoltán alaposan helyretette a Guardian kereszténygyűlölő firkászát

Shaun Walker, a szélsőségesen liberális és bevándorláspárti Guardian kelet-közép-európai tudósítója a nap folyamán Ali Hámenei iráni ajatollahhoz hasonlította Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Az ostobán és abszurd módon hasonlítgató újságírót Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár tette helyre.

Brit liberálisok szerint már a néptánc is rasszista

Brit liberálisok szerint már a néptánc is rasszista

Miután a nemzetközi liberálisok sikeresen felhergelték a világot a holland Fekete Péter (Zwarte Piet) köré épült hagyományok ellen, most az angol néptáncot célozták meg.

Gyermek őfelsége és migránsáradat őfőméltósága

Gyermek őfelsége és migránsáradat őfőméltósága

A gyermek lassacskán csak egy kegytárgy, egy dísz, amit megfogni sem szabad, a port se lehet róla letörölni. Ritka, pótolhatatlan. Bezzeg a sok „menekült.” Náluk öreg nincs, a gyerek meg ágyútöltelék.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére